Zorunlu trafik sigortası prim ücretleri nasıl düşürülebilir?

2016 zamları da beraberinde getirdi ancak yılın en çok şikâyet edilen zammı ‘zorunlu trafik sigortası’na geldi. Peki, sürücüler nasıl bir yol izlemeli?

Yeni yıl zamlarla birlikte geldi. Elektrikten doğalgaza, köprü ve otoyol gibi farklı sektörlerde zamlı tarifeye geçildi. Bu yılın en çok dikkat çeken ve en çok konuşulan zammı ise zorunlu trafik sigortasına gelen zam oldu. Araç sahipleri yüzde 400’e varan zamlardan şikâyetçi, sigorta şirketleri ise zarar ettiklerini, fiyatların makul olduğunu savunuyor. Peki, zorunlu trafik sigortası prim fiyatları düşecek mi? Fiyatların düşürülmesi için sektör temsilcilerinin çözüm önerileri neler?

Zorunlu trafik sigortası primlerinin daha düşük ücretlere çekilebilmesi için birkaç çözüm yolu olduğunu söyleyen Bağcı, “Çoklu kazaya karışan sürücülerin devletin istenmeyen riskler havuzuna alınarak yönetilirse ve tavan fiyat uygulaması, sigorta şirketlerinden alınan ücretler düşürülürse bu sigorta primlerine de yansıyacaktır” dedi.

İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Turusan Bağcı, araç sahiplerinin aklındaki tüm soruları ve izlenilmesi gereken yol haritasını AjansHaber'e anlattı:

Trafik sigortasında, sigorta şirketleri son 10 yılda zarar ediyor. Trafik sigortasının ücretinin artmasında sigorta şirketlerinin bir kabahati yok. Zaten zararına bu işi yapıyorlar.

Trafik sigortasında zarar edilmesinin 3 temel sebebi var;

1-) SİGORTA ŞİRKETLERİ 2015’TE 4 MİLYAR TL ZARAR ETTİ

Bedensel zararlar denilen, bir kişinin ölmesi, yaralanması veya sakat kalması sonucu ödenen sigorta ücretleridir. Bedensel zararlarda son 2 yılda çok yüksek bir oranda artış var. Bu artışın sebebini incelediğimizde karşımıza hasar takip şirketleri çıkıyor. Hasar takip şirketleri geriye dönük trafik sigortasındaki dosyaları tekrar açıyorlar. Kaza mağdurlarından vekâlet alıp yeniden tazminat davası açıyorlar. Açılan tazminat davalarında ortalama 150 ila 250 bin TL arasında ücretleri alabiliyor. Yerel mahkemelerin karar konusunda sabit karar mekanizmaları bulunmuyor. Aynı tür aynı kaza için bir mahkeme 80 bin TL tazminat ödenmesini talep ederken bir başka mahkeme 150 bin TL’lik tazminat ödenmesine hüküm verebiliyor.  Bu durumda sigorta şirketlerinin beklenmedik bir yükün altına girmelerine neden oluyor.  2015’in ilk 9 ayında 2 milyar 400 milyon TL’lik bir rakam oluştu ki 2015 yılı genelinde bu rakamın 4 milyar TL’ye ulaştığını tahmin ediyoruz. Bu da Türk sigorta şirketlerinin 2015 yılında toplamda 4 milyar TL zarar ettiğini gösteriyor.

2-) TAVAN FİYAT UYGULAMASI KALDIRILMALI

Tavan fiyat uygulaması. İkiden fazla kazaya karışan araçlara biz çok hasarlı araçlar diyoruz. Bunlar daha çok, kamyon, minibüs, taksi gibi araçlar. Devlet bu tavan fiyata da bir sınırlama getirdi. Bir kamyonetten en fazla 6 bin TL ücret alınabilmesi sınırı geldi. Çok fazla kaza yapan araçlara tavan fiyat getirilirse, zarar eden sigorta şirketleri daha çok zarar eder. Eğer tavan sınırlaması kaldırılırsa daha az kazaya karışmış ya da hiç kaza yapmamış şoförler için de bir fırsat doğabilir.

“2015 YILINDA 350 BİN ARAÇ SİGORTA YAPTIRMADI”

2015 yılında zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araç sayısı yüzde 2 yani 350 bin araçlık bir rakam oluşturuyor. Türkiye’de 19 milyon araç var sigortası olan ve yüzde 2’lik bir dilim ciddi bir kısmı içeriyor. Sigortasız olduğu dönemde bir ölüm ya da yaralanma olursa karşı taraf sürücüye dava açacak ve ondan ücretini alacak. Bu bir çözüm değil aslında.

3-) DEVLETİN SİGORTA ŞİRKETLERİNDEN ALDIĞI ÜCRET DÜŞÜRÜLMELİ

Hazine Müsteşarlığı’nın gerçekleşmemiş hasar karşılığı denilen, henüz gerçekleşmemiş ama gerçekleşmesi muhtemel hasarlar için de bir ücret alıyor. Devletin aldığı bu rakam çok yüksek. Sigorta şirketlerinin zarar kalemlerinin yüzde 50’sini bu oluşturuyor. Bu oranın da düşmesi veya kaldırılması gerekiyor. Bu da zararın artmasına neden olan üçüncü önemli sebep olarak görünüyor.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI PRİM ÜCRETİ NASIL DÜŞÜRÜLEBİLİR?

Çoklu kazaya karışan sürücülerin devletin istenmeyen riskler havuzuna alınarak yönetilirse ve tavan fiyat uygulaması, sigorta şirketlerinden alınan ücretler düşürülürse bu sigorta primlerine de yansıyacaktır. İyi sürücülerle kötü sürücülerin ayrımı sağlıklı bir şekilde yapıldığında, iyi sürücü az prim ödeyebilir ya da prim ücretleri düşebilir.

PRİM ÜCRETLERİ DÜŞÜRÜLÜRSE GERİYE DÖNÜK ÜCRET ALINABİLİR Mİ?

Zorunlu sigortada geri ödeme durumu olmuyor. Alınan kararlar o dönemi kapsar. Yeni alınacak kararlar ise bir sonraki dönemde uygulanıyor. Rekabet nedeniyle 2 bin 500 TL’ye sigortalanan bir araç birkaç ay sonrasında 250 TL’ye bile sigortalanabiliyor. Şirketlerin kendi aralarında rekabetinden kaynaklanan fiyat farklılıkları da olabiliyor. Trafik sigortası gününde yapılması gereken ve yaptırılmazsa cezaya tabi tutulan bir uygulama. Ancak sigorta primlerinde indirim yapılsa dahi ödeme yapan sürücülere geriye dönük ödeme yapılmayacaktır.

“ARAÇ DEĞERİNE GÖRE SİGORTA YAPILMAMASININ NEDENİ…”

Trafik sigortası karşı tarafa verilen zararı ödeyen bir poliçedir. Kasko gibi kendi arabanıza gelen bir poliçe değil. Kendi aracınıza gelen zararı ödeyecek olsa zaten kaskoda olduğu gibi fiyat farklılığı görülür ancak karşıdaki aracın masrafları karşılandığı için fiyat farklılığı olmuyor.  Hatta tam tersi mantıkla ilerlenirse eski model, yenisine göre çok daha ucuz bir arabanın kazaya karışması veya birine zarar verme ihtimali daha yüksek. 

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar