Yunus Emre Enstitüsü ABD'de faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor

Yunus Emre Enstitüsü'nün katkılarıyla, Washington'da 1930'lu ve 1940'lı yıllarda caz müziğine destek olarak ırkçılığa karşı koyan Ahmet Ertegün ile Nesuhi Ertegün anısına caz konseri düzenlendi.

Yunus Emre Enstitüsü, ABD'de faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, Washington'da 1930'lu ve 1940'lı yıllarda caz müziğine destek olarak ırkçılığa karşı koyan Ahmet Ertegün ile Nesuhi Ertegün anısına caz konseri düzenledi.

Washington Büyükelçilik rezidansında gerçekleştirilen konser, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Washington Ofisi'nin katkılarıyla organize edildi.

Herb Scott Dörtlüsü'nün icra ettiği konsere, ABD Kongre Üyesi Andre Carson ile çok sayıda Türk ve Amerikalı konuk katıldı.

Konser öncesinde yaptığı konuşmada Ahmet ve Nesuhi Ertegün'ü anan Büyükelçi Mercan, ABD'de ırkçılığın yaygın olduğu 1930 ve 40'larda Washington Büyükelçilik Rezidansını siyahi caz sanatçılarına açan Ertegün kardeşlerin ırkçılığa karşı önemli bir iş başardığını anlattı.

Büyükelçi Mercan, Washington Büyükelçiliğinin ve rezidansının insan hak ve özgürlükleri konularında 1930-40'larda olduğu gibi bugün de aynı hassasiyetleri gözetmeye devam ettiğini belirtti.

Yunus Emre Enstitüsü ABD Direktörü Gökhan Coşkun yaptığı açıklamada;

"ABD’de ırkçılığın en yoğun yaşandığı yıllarda Washington'da iki Türk gencinin müziğe olan ilgisi sadece ırkçılığa karşı bir duruş değil; aynı zamanda caz müziğinin kaderini de sonsuza dek değiştirdi. Tarihe geçen bu iki Türk genci, dönemin Washington Büyükelçisi Munir Ertegün’un iki oğlu; Ahmet ve Nesuhi Ertegün'dü. Ertegün kardeşler, kendi plak şirketleri Atlantic Records aracılığıyla Amerika'nın en ünlü caz müzisyenlerinden birçoğunun dünya çapında başarılı sanatçılar olmalarının yolunu açtı. Hümanizm, ırkçılık karşıtlığı ve kapsayıcılık felsefeleriyle birlikte müziğe olan tutkularını dünyayla paylaştılar. 1950'ler ve 1960'lar boyunca, marjinalleştirilmiş Afro-Amerikalı sanatçıları Amerikan kamuoyu bilincinin ön saflarına getirmede etkili oldular. Ertegun kardeslerin hikayesi ayni zamanda Turk kultur medeniyetinin insana verdigi degerin yansimasi ve iki ulke arasindaki baglara pozitif katki saglayacak cok kiymetli tarihsel bir degerdir." ifadelerini kullandı.

Salonu tamamen dolduran konuklar konseri ilgiyle izlerken caz sanatçılarına alkışlarla eşlik etti.

1930-1940'lı yıllarda Amerika'da ırk ayırımcılığının en yoğun ve beyazlarla siyahilerin müzik dahil hiçbir konuda bir araya gelmediği bir dönemde, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Mehmet Münir Ertegün'ün oğulları Ahmet ve Nasuhi Ertegün, Büyükelçilik Rezidansının kapılarını hem siyahi hem de beyaz caz sanatçılarına açmıştı.

Ertegün kardeşlerin ırkçılık karşıtı bu girişimlerinin müzik tutkularıyla birleştiği bu çabalarının anısına Washington Büyükelçiliğinde 2010 yılından bu yana çeşitli vesilelerle anma etkinlikleri düzenleniyor.

Yorumlar