Yeni sınav sisteminde puanlama muamması
Sınav sistemine büyük değişiklikler geliyor. Yeni tasarı Meclis’te gönderildi. Artık sınavlardaki puanlama soruların zorluğuna göre belirlenecek.
Meclis'e sevk edilen yeni düzenlemede sınav sistemine yönelik önemli değişiklikler var. ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda sorular zorluk derecesine göre sınıflandırılacak. Zor soruların puanı daha yüksek olacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni teşkilat yapısı ve görevlerine ilişkin kanun tasarısıyla birlikte ÖSYM'nin sınav sisteminde de köklü değişiklikler olacak.
İPTAL OLAN SORULAR GEÇERLİ SAYILMAYACAK
İptal edilen sorular artık bütün adaylar için doğru kabul edilmeyecek, kalan geçerli sorularla puan yeniden hesaplanacak.
GÜVENLİK ARTIRILIYOR, YÜZ TANIMA VE AVUÇ İÇİ ARAMA SİSTEMİ GELİYOR
Tasarı ile ÖSYM'ye soru ve sınav güvenliği için yeni önlemler alma imkânı da tanınıyor. Bu kapsamda, yüz tanıma, avuç içi tarama gibi biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulama sistemine geçecek.
Peki, Meclis’e sunulan yeni tasarı eğitime olumlu yansır mı? Zorluk dereceli sorular, kime ve neye göre hazırlanacak? Güvenliğin artırılmasının faydası olur mu? Tüm bu soruları eğitim uzmanı Sait Gürsoy, Ajanshaber için yanıtladı.
Böyle bir sistemin gelmesi düşünülüyor. Ancak bu sistem gerçekleşir mi bu kısmı muamma. Çünkü zor soru kriteri neye göre belirlenecek bu çok önemli. Zor soruda belirlenen kriter, öğrencilerin soru çözmesine göre mi, ağırlığına göre mi henüz belli değil. Bu sistem şuanda getirilmiyor, düşünülen bir sistem sadece.
“KİME GÖRE ZOR, KİME GÖRE KOLAY?”
Bu sistem üniversiteye giriş sınavında uygulanması için uzun bir süre gerekiyor. Bu sistem ilk etapta daha çok az kişinin girdiği sınavlarda uygulanır. Zor soruyu değerlendirme sürecine bakıldığında sorular içerisindeki çözüm ortalamasına mı bakılacak ya da herhangi bir başka bilimsel veri mi aranacak bilinmiyor. Bu sistemle ilgili en büyük tartışma, “kime göre zor, kime göre kolay” bu konuda çok iyi değerlendirme yapılmalıdır. Bununla ilgili en ayrıştırıcı çözüm formülü ise o sorunun çözüm ortalamasına göre zorluk derecesinin belirleniyor olması olur.
“YANLIŞ SORULARIN DOĞRU KABUL EDİLMESİ TÜRKİYE ORTALAMALARINI YÜKSELTİYORDU”
Yanlış olan soruların iptal edilmesi kararı son derece doğru bir karardır. İptal edilen sorunun herkes tarafından doğru cevaplanmış kabul ediliyor olması yanıltıcı soru çözüm ortalamalarını artırdığını ortaya koymuştur. Bu karar doğrudur, diğer sistemler üzerinde ise ciddi şekilde çalışılması gerekiyor.
“GÜVENLİK SİSTEMİ GELİRSE KİMSE BAŞKASININ YERİNE SINAVA GİREMEYECEKTİR”
Sınav girişlerindeki güvenlik önlemlerinin artırılması doğru ancak tüm salonlarda aynı teknolojinin kullanılması gerekiyor. Eğer getirilirse doğrudur. Bu sistem getirilirse kimse başkasının yerine sınava giremeyecektir. Bu da sınav güvenliğinin daha iyi sağlanmasına neden olur.
GETİRİLMESİ PLANLANAN YENİ SİSTEM EĞİTİMDE BAŞARIYI ARTIRIR MI?
Yeni getirilecek sistem eğitimde hiçbir şeyi değiştirmez. Önemli olan öğrencilere verilen alt yapının geliştirilmesidir. Zor soruya çok puan verip, kolay soruya düşük puan verilmesini sağlayacak sistem değerlendirilebilir ancak çocuğa iyi bir eğitim verildikten sonra bu sistem başarılı olabilir. İlk olarak ilk, orta ve lise eğitiminin iyileştirilmesi gerekiyor.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.
Yorumlar