Yemen'in "balı" her derde deva

Kilosu 25 ile 100 dolar arasında değişen Yemen balının bazı çeşitleri şeker hastalığına da iyi geliyor.

Yemen'in bilinmeyen hazinelerinden sayılan Sedir balı kış aylarında soğuklarla ve hastalıklarla mücadelede en önemli destekleyici, doğal ürünlerden biri olarak gösteriliyor. Özellikle grip ve soğuk algınlığına bire bir olduğu söylenen Sedir balı, kilosu 25 ile 100 dolar arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.

YILDA 15 TONU AŞKIN ÜRETİM

En bilinen çeşitleri olan el-Cardani, Sedr ve ed-Devani çeşitleri ile beğeni toplayan Yemen balı, yılda 15 bin 697 tonluk üretimi ile dünya pazarına da açılıyor. Ülke ekonomisinin en canlı ve sıcak sektörü olan balcılık Yemen ekonomisine yılda 80 milyon dolarlık bir katkı sağlarken, en büyük alıcıların zengin körfez ülkelerinin olması dikkati çekiyor.

DİYABET BALI

Yemen'deki en büyük bal satıcılarından olan eş-Şifa bal marketleri zinciri temsilcisi Eymen Ali Ömer Yemen balının özelliklerini anlattı. Ömer, Yemen balının üretildiği yörelerdeki nadir çöl bitkilerine dikkati çekerek, Yemen balının içerdiği doğal maddeler itibarı ile öne çıktığını belirtti.

Ömer, Yemen balının kış aylarında soğuk algınlığı ve grip ile mücadelede Yemenlilerin tercih ettiği doğal bir ''şifa'' olduğunu belirterek, ''Sadece grip veya üst solunum yolları rahatsızlığı değil, Yemen balı astım, şiddetli öksürük, anemi, mide ve kolon ülseri gibi rahatsızlıkları da gidermesi ile biliniyor. Halk arasında Diyabet balı olarak adlandırılan bal çeşidi ise içerdiği yüksek orandaki fruktoz sayesinde kan şekerini dengede tutması ve pankreasın insülin üretmesine yardımcı olması ile şeker hastaları tarafından da tercih ediliyor'' şeklinde konuştu.

Ömer, bir başka gizemli bal çeşidi olarak adlandırılan es-Sal adlı balın hafif karabiber tadında olduğunu belirterek, kış aylarında vücüdu sıcak tutması nedeni ile tercih edildiğini ifade ediyor. 

BAL TİCARETİ

Yemen Ziraat Bakanlığı verilerine göre satışındaki ilgi ve kolaylık nedeni ile bal, ülke ekonomisinin ve dış ticaretinin en gözde kalemi olarak öne çıkıyor. Bakanlık verilerine göre son 3 yılda bal üretiminin 5 bin ton arttığı belirtiliyor.

Yemen balının geleneksel yöntemlerle üretildiğini belirten bakanlık raporlarında, yeniden düzenlenecek üretim ve pazarlama stratejileri ile bu sayının daha da artabileceğine ve şu anki ekonomiye katkılarının daha da yükselebileceğine işaret ediliyor. Sadece körfez pazarına yılda 500 ton bal ihraç edildiğini gösteren raporda Yemen balının içerdiği doğal zenginliklerin daha fazla pazarlanması gerektiği de ifade ediliyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu gibi fonların Yemenli arıcıları destekleyen programlar geliştirdiği belirtilirken, Yemen balındaki yüksek besin değeri ve nadir aromalarının korunması için daha etkili program ve destek projelerinin geliştirilmesi gerekiyor.

Koku renk ve tadı ile ayırt edilen Yemen balı Ekim ayının ortalarından kasm ayının sonlarına kadar üretiliyor. 

Yorumlar