Demokrasi ve Özgürlükler Adası - İşte Yassıada'nın son hali
Demokrasi ve Özgürlükler Adası Yassıada'nın son hali insanlar tarafından merak ediliyor. Yassıada'nın son halini ile ilgili detaylı bir araştırma yaptık. İşte merak edilen detaylar...
Başbakan Adnan Menderes’in ve iki bakanın idam kararının verildiği Yassıada'nın son hali birçok kişi tarafından merak ediliyor. Yassıada'nın müze ve kongre merkezine dönüştürülmesiyle ilgili projede çalışmalar son süratle devam ediyor. Adadaki çalışmaların son durumu havadan görüntülendi. Havadan çekilen görüntülerde idam kararının verildiği salonun restore edildiği belli oluyor. Ayrıca Demokrasi ve Özgürlük Adası olarak bilinen Yassıada'da inşaat çalışmalarının devam ettiği görülüyor.
YASSIADA'NIN SON HALİ
Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam kararının verildiği Yassıada'nın son hali havadan görüntülendi. 27 Mayıs 1960 darbesinin en büyük tanığı olan Yassıada, demokrasi ve özgürlük adasına dönüşüyor.
SON HALİ HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
Adanın kongre merkezi ile müzeye dönüştürülmesinin ardından demokrasi ve özgürlük adası olarak anılacağı proje inşaatında gelinen son nokta havadan görüntülendi. Demokrasi ve Özgürlük adası olarak da adlandırılan Yassıada da yapılmakta olan caminin kubbesi ve minaresinin büyük bir kısmı bitti.
PROJE BİTTİĞİNDE ADA DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK ADASINA DÖNÜŞECEK
Adada aynı zamanda otel, kafe, restoran, heliport alanı, park, açık hava müzesi, meydan, kütüphane, idari bina, müze, konferans salonu, sergi salonu, seyir terası ve müze yapımı çalışmaları da sürüyor. İskele kurulması dev vinç ile yapılan kazık işlemleri de çekilen görüntülerde devam ettiği gözlemleniyor. Yapılan çalışmalar sonrası Yassıada, demorkasi ve özgürlük adasına dönüşecek.
YASSIADA'NIN TARİHİ
Yassıada 1947'de Deniz Kuvvetleri tarafından satın alınmıştır. 1949'da adada inşaata başlanmış ve 1952'de eğitim hizmetlerine açılmıştır. Komutanlık kuzey iskele yanındaki, bugün de duran Bulwer'in şato tipi yuvarlak köşkünü muhafaza ederek, subay ve erler için yüksek katlı lojmanlar, spor sahası, tesisler, buz deposu, yemekhane, silahhane gibi birçok yeni bina yaptırdı. 27 Mayıs Darbesi'nden (1960) sonra burada kurulan mahkemelerde Demokrat Partililer yargılanmıştır. Mahkeme sonunda idam cezasına mahkûm edilen 15 sanıktan Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'nun cezaları İmralı Adası'nda infaz edildi. Davaya bakan hakim ve savcılar kaldıkları Heybeliada Panorama otelinden buraya gemi ile gelip gitmişlerdir. Yassıada Yargılamaları bittikten sonra, ada yeniden Deniz Kuvvetlerine teslim edilmiş ve buradaki eğitim faaliyetleri 1978'e kadar sürmüştür.
Deniz kuvvetleri de burayı boşalttıktan sonra adanın ıssız günleri tekrar başlamıştır. 1993'te İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi için uygun bir çalışma yeri olarak görüldüğünden, enstitü buraya taşındı. Günde iki kez şehir hatları vapurları, hoca ve öğrencileri getirip götürmesine rağmen, uzaklık, gerekli ihtiyaçların karşılanmasını zorlaştırdığı için Fakülte 1995'te adayı terk etmiştir.
Marmara Denizinin tek balık çiftliği burada bulunmaktadır. Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), 1–4 kg'lık Çelikbaş Alabalığı yetiştirilmektedir.
İstanbul'a yakın ve deniz trafiğinden uzak olduğu için hafta sonlarında şehirdeki dalış kulüpleri için eğitim alanı olarak kullanılmaktadır. Hüsn-ü tabir için adanın adı Demokrasi ve Özgürlük Adası olmuştur.
Yorumlar