2016 Vergi Affı başvuruları sona eriyor! İşte Prim borcu affı şartları
Genel vergi affı başvuru süresi kısa bir süre sonra bitiyor. Prim borcu olanları da kapsayan vergi borcu affı 31 Ekim 2016 tarihide sona erecek. 2016 Vergi borcu yapılandırma kanunun yürürlüğe girmesiyle borçların ana kısmına taksitlendirme uygulanacak.
Yaklaşık olarak 6,3 milyon vatandaşın yararlanması beklenen 2016 Genel Vergi Affı başvuru süresi kısa bir süre sonra bitiyor. 31 Ekim’de sona erecek olan vergi borcu yapılandırma imkânından yararlanmak isteyen vatandaşların bu süre içerisinde başvuruda bulunmaları gerekiyor. Vergi Affı kapsamına Bağ-Kur prim borçları, Trafik cezaları, GSS, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve SGK borçalarıda af kapsamına giriyor. Bağ-Kur prim borçlarından dolayı emekli olamayanlar ve yüzbinlerce prim borcunu ödeyemeyen, yaş ve yıl şartını doldurmuş on binlerce vatandaşın gecikme zammı ve faizler silinecek. Prim borcundan dolayı emekli olamayan vatandaşlar borçlarını yapılandırma sonrasında tamamen ödemeleri sonrasında emekli olabilecekler. Vatandaşlar Vergi borcu yapılandırma kanunun yürürlüğe girmesinden sonra hangi vergi borcu olursa olsun yapılandırma imkânından yararlanabilecekler.
SON BAŞVURU TARİHİ 31 EKİM’DE
Vergi Affından yararlanmak isteyen vatandaşlar için son başvuru tarihi 31 Ekim’de bitiyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yapmış olduğu açıklamaya göre, yeniden yapılandırma imkanından yararlanmak için başvuru süresinin 31 Ekim'de tarihi son gün.
GECİKME FAİZİ VE ZAMLARI SİLİNİYOR
Genel Vergi Affı kapsamında başlatılan 2016 Vergi borcu yapılandırma işleminin kanunlaşmasından sonra vatandaşlar hangi vergi borcu olursa olsun borçların ana kısmına taksitlendirme yapabilecekler. Bu şekilde daha az tutarda ödeme yapacaklar. Af kapsamında söz konusu borçlarla ilgili geçmişten gelen cezalarda kaldırılırken, gecikme faizi ve gecikme zamları da silinecek. Borçların yapılandırılmasında faiz yerine Yurtiçi ÜFE oranı ilave tutulacak.
6,3 MİLYON KİŞİNİN YARARLANMASI BEKLENİYOR
Vergi borcunun taksitlendirilmesiyle ilgili kanunun yürürlüğe girmesi ile borçların yapılandırılması işleminden yaklaşık olarak 6,3 milyon vatandaşın yararlanması bekleniyor. Taksitlendirme sonrasında devletin kasasına 93 milyar TL vergi alınacağının girmesi bekleniyor.
TRAFİK CEZALARI VE MTV VERGİSİ DE AF KAPSAMINDA
Vergi borcu yapılandırması kapsamına trafik cezaları ile Motorlu Taşıtlar Vergisi de giriyor. Yaklaşık olarak 4,2 milyon trafik ceza olan vatandaşla, 3,9 milyon motorlu taşıtlar vergisi olan vatandaşlar da kapsam içerisinde yer alıyor. Vatandaşlar geçmiş dönemden gelen borçlarını vergi dairelerine başvurarak yapılandıracaklar. (taksitlendirebilecekler)
VERGİ BORCU YAPILANDIRMASI’NIN KAPSAMI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan vergi borcu yapılandırma kanunu; gecikme faizleri, vergi ve vergi cezaları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gecikme zamları, gümrük vergileri, emlak vergisi çevre temizlik vergisi, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, Yurt-Kur öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK prim borçlarının yanı sıra Belediyelerin alacakları kapsıyor.
PRİM BORCUNU ÖDEYEN HEMEN EMEKLİ OLACAK
Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren af yasası prim borcu olan Bağ-Kur'luları da kapsıyor. Prim borcu nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur'lular yapılandırma imkânı ile borçlarını daha az ödemeyle kapatabilecek. 30 Haziran 2016'ya kadar olan prim borcunu ödeyen prim, yaş ve yıl şartını tamamlarsa hemen emekli olacak. Başvurular, Ekim sonuna kadar ilgili Sosyal Güvenlik Merkezi ya da Sosyal Güvenlik Müdürlükleri'ne yapılacak. Yapılandırma başvurusu yapan vatandaşaların borçları yeniden hesaplanacak. Anaparanın tahsilinden vazgeçilmeyecek olup, gecikme zammı ve faizi silinirken; bunların yerine Yurt içi ÜFE (enflasyon oranları) esas alınarak belirlenecek. Bu şekilde borç miktarı azalacak. Borçlarını peşin ödemeyen vatandaşların borcunun yüzde 75'i silinecek.
GSS BORCU OLANLARDA YARARLANACAK
Borç yapılandırma yasasıdan Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanlarda yararlanabilecelekler. 2016 Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borcu olanların gecikme cezası ve gecikme zamları yapılandırma kapsamında silinerek borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksit şeklinde ödenebilecek.
ANAPARANIN YÜZDE 50’Sİ SİLİNECEK
Borç yapılandırma kapsamında, idari para cezalarında gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50’si silinecek. Yani 100 lira idari para cezası, 40 lira da bunun gecikme cezası olan bir borçlu bu tutarı öderken borç aslını 50 lira olarak, 40 lira gecikme cezasını da 50 lira borç aslına uygulanacak enflasyona göre güncellenecek tutarla birlikte ödeyecek.
SGK BORCUNDA 36 AYA KADAR TAKSİTLENDİRME İMKANI
Genel Vergi Affı yasası kapsamında SGK’ya borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde, ana paraya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacak. Yapılandırma kapsamında, SGK’ya borcu olanlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde de ödeme yapabilecekler. Bu şekilde uygulanacak olan taksitlendirme işlemi ile SGK borcu olan vatandaşlar borçalarını; 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödenebilecek.
Yorumlar