Vakıf Yükseköğretim Kurumları Çalıştayı

YÖK Başkanlığınca ilk kez, "Vakıf Yükseköğretim Kurumları Çalıştayı" düzenlendi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Yeni YÖK olarak yenilikçi üretim ve istikrarlı büyümeye katkı sağlayabilmek amacıyla nitelikli insan gücünü ve geleceğin güçlü nesillerini yetiştirmeyi önümüze hedef olarak koyduk. İnsan odaklı kalkınma anlayışına önem veriyoruz." dedi.

YÖK Başkanlığınca ilk kez, "Vakıf Yükseköğretim Kurumları Çalıştayı" düzenlendi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK Konferans Salonu'nda yapılan çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, yeni YÖK anlayışıyla gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin bilgi vererek saha ziyaretleri, toplantılar dışında önemli ve öncelikli alanlarda çalıştaylar düzenlediklerini söyledi.

Çalıştaylarda ilgili kurumlardan temsilcileri bir araya getirdiklerini belirten Saraç, şöyle konuştu:

"Üniversitelerimizin ülkemiz için önder olmasını istiyoruz. Geleceğe yönelik çalışmalarda gerekli mevzuat alt yapılarının oluşturulması için fikir alışverişlerinde bulunuyoruz. Yeni YÖK olarak yenilikçi üretim ve istikrarlı büyümeye katkı sağlayabilmek amacıyla nitelikli insan gücünü ve geleceğin güçlü nesillerini yetiştirmeyi önümüze hedef olarak koyduk. İnsan odaklı kalkınma anlayışına önem veriyoruz. Ülkemiz ve yükseköğretim için öncelikli olan 100 alanda 2 bin araştırmacı yetiştirmek üzere YÖK 100/2000 doktora burslarını başlattık. Bu doktorantların ileride, öncelikli alanlarımızda ihtiyaç duyulan ara elemanların yetişmesinden araştırma geliştirme ve inovasyona kadar farklı basamaklarda yer alacaklarını ve ülkemize yarar sağlayacaklarını düşünüyoruz."

- "Yenilikler getirmeyi amaçlıyoruz"

Prof. Dr. Saraç, sayıları 180'i geçen yükseköğretim kurumlarında 7 milyon 300 bin öğrencinin eğitim aldığını, Türkiye'nin bu rakamla Avrupa yükseköğretim alanında sayısal olarak ikinci büyük ülke olduğunu vurguladı.

Vakıf yükseköğretim kurumlarının da yükseköğretim alanında önemli bir yer tuttuğuna değinen Saraç, toplam kontenjanlarının yüzde 19,67'sinin vakıf üniversiteleri önlisans programlarına, yüzde 17,86'sının ise vakıf üniversiteleri lisans programlarına ayrıldığı bilgisini verdi.

Türkiye'de, eğitim öğretime yeni başlayan ve devam eden 69, henüz eğitim öğretime başlamamış iki olmak üzere toplam 71 vakıf yükseköğretim kurumunun olduğunu dile getiren Saraç, bunlardan 46'sının İstanbul, 10'unun Ankara ve 3'ünün Antalya'da yer aldığını kaydetti.

İzmir, Gaziantep, Konya ve Mersin'de ikişer; Nevşehir, Trabzon, Kayseri ve Bursa'da birer vakıf yükseköğretim kurumu bulunduğunu söyleyen Saraç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunun doğal bir dağılım olmadığının farkındayız. Yakın zamanda vakıf yükseköğretim bölgeleri tanımlayarak kuruluş aşamasında farklı standartları içeren bir uygulamaya gittik. Şu an için A grubu vakıf yükseköğretim bölgesinde sadece İstanbul var. B grubunda büyükşehirlerimiz, C grubunda ise diğer şehirlerimiz yer alıyor. Gerek kuruluş aşamaları gerekse eğitim öğretim süreçlerinin bölgelere göre farklılık arz ettiği bir gerçek. Bu vakıf yükseköğretim bölgelerinde şimdilik sadece kuruluş aşaması ile ilgili yapılandırma var ancak ilerde farklı başlıklarda vakıf yükseköğretim bölgelerine farklı uygulamalar, yenilikler getirmeyi de amaçlıyoruz."

"KALİTE KAVRAMIN HER AŞAMADA ÖNÜMÜZE KOYMAK ZORUNDAYIZ"

Vakıf yükseköğretim kurumlarının devlet üniversitelerinden farklı sorun ve ihtiyaçları bulunduğunun farkında olduklarını aktaran Saraç, "Yapacağımız çalışmalarda ve ileriye dönük planlamalarda sizin görüş ve önerilerinizi de göz önünde bulundurarak ilerlemek istiyoruz. Fakat bu konuda da kalite kavramını her aşamada önümüze koymak zorundayız." dedi.

YÖK'ün son 2 yıldır yaptığı çalışmaların kalite ana ekseninde yürüdüğüne işaret eden Saraç, şunları kaydetti:

"Vakıf yükseköğretim kurumlarımızın da eğitim öğretim süreçlerinde kalite odaklı davranmasını bekliyoruz ve istiyoruz. Bugün yapacağımız çalıştayda hem sizin hem bizim gözümüzden mevcut durum ve denetleme süreçlerini hem de ileriye dönük yapılabilecekleri dinleyeceğiz, tartışacağız. Daha sonra ayrı bir toplantıyla da mütevelli heyet başkanları ile bir araya geleceğiz. Bu çalıştayın ileride yapılacak olan çalışmalara ışık tutmasını temenni ediyorum."

Vakıf yükseköğretim kurumlarının rektörleri ve vakıf meslek yüksekokullarının müdürlerinin katıldığı çalıştayda, Türkiye'deki vakıf yükseköğretim kurumlarının mevcut durumları, bu kurumların denetleme süreçlerine ilişkin faaliyetler ele alınıyor.

Çalıştayın sabah oturumunda "Mevcut Durum ve Denetleme Süreci", öğleden sonra ise "Geleceğe Bakış" başlıklı paneller gerçekleştirilecek.

Yorumlar