Erhan Seven, G.Saray'ın UEFA'dan alacağı men cezasını gündeme taşıdı

UEFA'dan 1+1 yıllık Avrupa Kupaları'ndan men cezası alacak olan Galatasaray yönetimine, köşe yazarı Erhan Seven'den gönderme geldi.

ERHAN SEVEN

Galatasaray, Pazar akşamı Gaziantepspor’u 3-1 yenerek Ziraat Türkiye Kupası’nda adını çeyrek finale yazdırdı. Bu maçtan önce, grup maçlarında Sarı-Kırmızılılar, Kastamonuspor 1966’u ağırlamıştı ve Galatasaray, maçı 4-1 kazanarak Gaziantepspor ile son 16 maçı oynamaya hak kazanmıştı.

Karşılaşmayı kendilerine ayrılan 2 bin 500 biletten daha fazlasına ulaşan ve yaklaşık 5 bin Kastamonuspor taraftarı da izledi.

Karşılaşma yaklaşık bir hafta önce Galatasaray’ın UEFA’dan alacağı cezanın gölgesinde oynanmıştı. Sarı-Kırmızılı ekip, Donk ve Lines’ten başka 5-6 transfer daha yapmak istiyordu. Özellikle Benitez transferini Denizli çok istiyordu. Ancak ekonomik imkânsızlıklar buna fırsat vermedi.

Kastamonuspor karşılaşmada zaman zaman rakibine göre iyi futbol oynadı. Çirkinleştirmeden, iyi futbol oynayarak izleyenlerin gönlünde yer etti.

Galatasaray ise, başta Ünal Aysal döneminde yapılan saçma sapan transferlerin maliyetleri altında ezilmenin sıkıntısını yaşıyordu. Mali problem, Galatasaray’ın tepesinde ‘demoklesin kılıcı’ gibi sallanıp duruyordu.

Galatasaray tarafından, UEFA’ya 2014 Mayıs’ında verilen ‘Hallederiz abi’ sözü ise havada kalmış. O söz, ‘demoklesin kılıcı’ gibi değil ‘yörüngesinden çıkmış uzay mekiği parçası’ gibi ortalıkta dolaşıp duruyordu.

BORÇ 134 MİLYON EURO'NUN ÜSTÜNE ÇIKMIŞ

Dursun Özbek açıkladı geçtiğimiz günlerde. UEFA’ya verilen sözün 134 milyon euro üstüne çıkmış ve açık vermiş Galatasaray üç yıllık süre içinde. Kapatılması zor açık. Dursun Bey, kibar bir adam. Diyor ki, “Aslında UEFA bize üç yıl ceza verecekti. Ama iyi niyetimizi ve çalışmalarımızı gördüler. Bir artı bir yıl ceza verecek” diyor.

Aslında bahsedilen o, ‘artı bir yıl’ da ceza olarak gelecek. Kendisi de biliyor. Yani iki yıl Avrupa kupalarından men cezası kesin gibi bir şey.

Galatasaray’ı bugünlere yönetimlerin beceriksizlikleri, organizasyon kabiliyetsizlikleri, strateji bilmemeleri ve planlama eksiklikleri getirdi. Ayrıca Galatasaray’ı bugünkü kötü durumlara getiren en önemli unsurlardan biri de son yıllarda kazanılan şampiyonluklar oldu.

“Şampiyonluklar nasıl olur da bir takımı olumsuz etkiler?” diye sorarsanız eğer, onu da açıklayayım. Sarı-Kırmızılı ekip, son 4 yılda 3 şampiyonluk aldı. Ama bu şampiyonluklar kazanıldıkça, sorunlar hep ötelendi. Varolan acı gerçeklere karşı yokmuş gibi davranıldı. Halının altına süpürüldü, beynin iç kısımlarında ince kıvrımlara gönderildi… Kısacası yok sayıldı. Temel’e ‘AIDS’e karşı uyarı yapılınca, ‘Bize bir şey olmaz, biz hamsi yiyoruk daa’ dediği gibi önlem almadı.

VE GELİNEN SON NOKTA...

Gelinen nokta şudur sevgili okurlarım. ‘Manda yuva yapmış sögüt dalına, yavrusuna sinek kapmış gördün mü?’ türküsünü üreten mizahi yönü kuvvetli Kastamonulu taraftarların ironik pankartlarına maruz kaldı sonunda Galatasaray.

3. Lig’de şampiyonluk kovalayan ve lider olan, Türkiye Kupası’nda gruplara kalarak büyük bir başarıya imza atan Kırmızı-Siyahlı ekipte işler iyi gidiyor. Ama taraftarlar, Galatasaray’ın içler acısı durumuna da el attılar açtıkları pankartla.

Kastamonu ve ilçelerinde iyi gitmeyen bir şey varsa, bir sıkıntı varsa, birinin içinden çıkılması güç bir durumu varsa, komşuları, akrabaları, arkadaşları ilginç bir şekilde teselli eder. Ya da gelecekle ilgili olarak destek verirler. Sıkıntılı durumun geçeceğini, işlerin düzeleceğini belirtmek için, yöresel şiveyle ‘Düzelü bee’ diye seslenirler.

Kastamonuspor taraftarları, kocaman bir pankart yazıp Galatasaray tribünlerine ne yazdılar biliyor musunuz? Pankartta ’Düzelü bee’ yazıyordu. Yani, Galatasaray’a mali durumlarının, ligdeki sportif durumlarının ileride düzelebileceğini kendi şivesiyle yazdığı ironik pankartla belirttiler.

Ama ‘mandaya sögüt dalında yuva yaptıran’ Kastamonulular, ironik yaklaşımlarının yanı sıra, sanırım biraz da Sarı-Kırmızılı ekiple dalgalarını geçtiler.

Kastamonuspor tribününde, ekran başında çok kişinin dikkatini çekmeyen bu pankart, aslında Galatasaray’ın nerelere kadar düştüğünün de göstergesi oldu.

Artık birçok Galatasaraylı takım ve yönetimden umudunu kesmiş durumda. Ve ‘düzelü bee’ bile diyemiyorlar. Çok acı…

Yorumlar