Türkiye'nin temel sorunu liyakatsizlik

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Türkiye’nin en büyük sorunun liyakatsizlik ve ekonomik kriz olduğunu söyledi.  Akşener Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan hukuksuzluğa YÖK’ün müdahale etmesini isterken temel gıda maddelerindeki artışın da mutfakta yangına neden olduğunu söyledi.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener Patisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye’nin temel sorunun liyakatsızlık olduğunu ifade etti. Akşener eğitim üzerinden iktidarı eleştirerek “Türkiye’nin en değerli kurumlarından biri olan, Boğaziçi Üniversitesi’nin, bütün köklü gelenekleri ve nitelikli eğitim kalitesi,  yerle bir edilmek istendiğini belirterek “Üniversitemiz, zincirleme biçimde; hoyratça bir siyasi kadrolaşmaya, liyakatsiz atamalara, sarayı aratmayan, ucube bir yönetim anlayışına, sahne oluyor.”

Üniversitede 18 Ocak 2022’de, üç fakültenin seçilmiş dekanlarının, mesnetsiz suçlamalarla görevden alındığını anımsatan Akşener ardından, 4 Mart 2022’de, üniversiteyle hiçbir ilgisi olmayan, üç akademisyen, tepeden indirme yöntemiyle,  aralarında, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin de bulunduğu, üç fakülteye, dekan olarak atandığını kaydetti.

Atanan kişilerin akademisyen olmadığını vurgulayan Akşener şunları söyledi:

“Bu kişiler, akademisyen bile olmadıkları üniversitede, dekan sıfatıyla, yönetim kurullarına girdiler. Öğrenciler ve akademisyenler aleyhinde, yüzlerce soruşturmaya katıldılar. Üniversitedeki işleyişi, hiç bilmedikleri için, usulsüz, hukuksuz, kararlar aldılar. Bu kararların tamamı da,

öğrenciler ve akademisyenler tarafından, yargıya taşındı. Peki bu kararlar neydi biliyor musunuz? Geçtiğimiz Ekim ayında; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde, İşletme Bölümü‘nün, seçilmiş başkanı, ceza verilerek görevinden alınıyor. Tepeden inme dekan da, onun yerine,

kendisini, bölüm başkanı olarak atıyor. Evet yanlış duymadınız, kendisini atıyor. Bu dekan, Türkiye’nin, en yüksek puanlı işletme bölümüne, kendi alanı olmamasına rağmen,

hukuksuz bir şekilde, vekaleten bölüm başkanlığı yapıyor. Rezalet, maalesef burada da bitmiyor.

Bu Kasım ayında, Ekonomi Bölüm başkanı da, aynı şekilde görevden alınıyor. Ekonomi Bölümü‘nde idari açıdan, oldukça tecrübeli akademisyenler olmasına rağmen, aynı dekan yine, tamamen usulsüz ve hukuksuz bir şekilde, kendisini buraya da atıyor. Böylece Türkiye’nin, en yüksek puanlı ekonomi bölümüne, ekonomiyle alakası olmayan bir dekan, adeta, “ben aslında ekonomistim” diyerek,  saray sakinlerinden alıştığımız, buram buram cehalet kokan bir özgüvenle, vekaleten bölüm başkanlığı yapıyor bu sayede; İçerisinde 3 bölüm olan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi‘nin, 2 bölümüne,  bu her konunun uzmanı dekan arkadaş, vekaleten başkanlık yapıyor. YÖK de, her zamanki ciddiyetsizliğiyle,  Fakülte Yönetim Kurulu ile, bölümün onayı olmamasına,   ve yapılan tüm itirazlara rağmen, dekanın talebini onaylayıp,

27 Ekim 2022’de, kadro ilanı çıkıyor.  Üstelik ilanda, doktora tezinin başlığına kadar, tüm koşullar da,  bu arkadaşın, akademik geçmişiyle yakından örtüşüyor… Boğaziçi Üniversitesi’nin, ne denli hedef alındığını, kişisel çıkarlar ve rant arayışları için, ne denli tahrip edildiğini, çok net bir şekilde, ortaya koyuyor.”

Mutfakta yangın var

Her evin vazgeçilmezi sütün, 1 litresinin fiyatının; 2021 yılının, Kasım ayında, 7,13 lirayken,2022 yılının, Kasım ayında, 15 buçuk liraya çıktığını anımsatan Akşener şöyle devam etti:

Yani, 1 yıllık artış oranı, yüzde 117,4. 1 kiloluk beyaz peynirin fiyatı;  2021 yılının, Kasım ayında, 32,89 lirayken, 2022 yılının, Kasım ayında, 85,80 liraya çıkmış. Yani, 1 yıllık artış oranı, yüzde 160,9 1 kilo yoğurdun fiyatı; 8,74 lirayken, 17,98 liraya çıkmış. Yani, 1 yıllık artış, yüzde 105,6.

1 kilo patlıcan;  7,12 lirayken, 18,90 liraya çıkmış.  Yani, 1 yıllık artış, yüzde 165,6. 1 kilo domates; 7,36 lirayken, 19,90 liraya çıkmış.  Yani, 1 yılda, yüzde 170,3 artmış. 1 kilo salatalık;

5,46 lirayken, 11,90 liraya çıkmış. Yani 1 yılda, yüzde 118,1 artmış. 1 kilo limon; 4,39 lirayken, 13,90 liraya çıkmış. Yani 1 yılda, yüzde 216,8 artmış. Mesela;  1 kilo elma;  Geçen sene 5,38 lirayken,  bu sene, 14,90 lira olmuş.  Yani 1 yılda, yüzde 177 zamlanmış. 1 kiloluk toz şekerin, fiyatı;  2021 yılının, Kasım ayında, 6,91 lirayken,  2022 yılının, Kasım ayında, 24 liraya çıkmış.

Yani, 1 yıllık artış oranı, yüzde 247,4   Evet, yanlış duymadınız, yüzde 247,4.  Ancak, tüm bu rakamların karşısında,   TÜİK’e göre şeker, yalnızca, yüzde 153 artmış”

Yorumlar