Türkiye’de ‘çözüm’ nasıl mümkün olur? ‘FARC’ formülü etkili olur mu?
Kolombiya’da hükümet ve Marksist gerilla hareketi Farc arasında 50 yıldan uzun süredir devam eden savaş imzalanacak barış anlaşmasıyla son bulacak. Peki, aynı durum Türkiye’de de uygulanabilir mi?
Dünyaya bugün paylaşılan haberde Kolombiya’da 60’lı ve 70’lı yıllarda ülkenin iç sorunları nedeniyle ortaya çıkan gerilla hareketi Farc ve hükümet arasında 50 yıldan uzun süredir devam eden savaşı bitirecek bir barış anlaşmasının imzalanacağı duyuruldu.
Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, Markist Farc gerillalarıyla yaptıkları barış anlaşmasının ekonomik büyümeyi arttıracağını ve ülkenin sosyal dokusunu yeniden inşa etmesinin önünü açacağını söyledi. Kolombiya toplumunun 50 yıldan uzun süredir devam eden savaştan sonra iyileşmesinin uzun zaman alacağını da vurgulayan Santos 'Savaş her zaman barıştan daha pahalıdır' dedi.
PKK ve Türkiye arasında başlatılan çözüm süreci, PKK’nın 7 Haziran seçimlerinde elde ettiği başarıya rağmen elinin gerisiyle çözüm sürecini istemeyerek, çatışma ortamına geri döndü. Ortadoğu politikasıyla uluslararası bir statü kazanan sorun, içinden çıkılmaz bir hale dönüştü. Peki, Farc etkisi Türkiye’yi etkiler mi? Gazeteci Orhan Miroğlu, Türkiye ve Kolombiya’nın farklı olduğunu Farc sorunu uluslararası bir sorun teşkil etmezken, Kürt meselesinin uluslararası bir boyut ve ağırlık kazandığı vurguladı.
‘KÜRT MESELESİNİN KOLOMBİYA’DAKİ SORUNLA BENZER BİR YANI YOK’
Türkiye’de tabi Kürt meselesiyle alakalı bu sürecin Kolombiya’dakine benzer bir yanı yok. Kürt meselesi bugünkü Ortadoğu stratejilerden etkilenen bir sorun. Çözüm süreci nihai hedefine ulaşacak derken PKK, Haziran seçimlerinde elde ettiği başarıya rağmen hendekler üzerinden bir mücadeleye girişti. Bu adımın birçok sebebi var ama en önemlisi Suriye’de statü arayışıydı. Bu ilk başta kendisine sunulmuş bir statüydü. PKK buradan hareketle Türkiye’deki çözüm sürecini feda etti. Şuan biz bu feda etmenin anlayışla mücadele ediyoruz. Bu sadece TSK ile PKK arasında dağlarda meydana gelen bir çatışma olarak yansımıyor. Siyasi ve demokrasi zemininde HDP, bu çatışma sürecinde çok zarar gördü.
KÜRT SORUNUNDA ULUSLARARASI FAKTÖR VAR
Kürt meselesinin bizim kendi içerimizde bir ağırlığı var ama artık bu ağırlık uluslararası koşullar tarafından belirleniyor. Hükümet bu durumu istemezdi, milli politikalarla çözümden yanaydık fakat uluslararası konular bu durumu farklılaştırdı.
‘PKK’NIN KARAR VERMESİ GEREKİYOR’
Farc’ın Kolombiya’daki mücadelesi hiçbir zaman uluslararası ve çok aktörlü bir yapıya bürünmedi. Tamamen Kolombiya’nın iç şartlarının oluşturduğu bir mücadeleydi. Farc, 60’lı ve 70’lı yıllarda Küba Devrimi’nden etkilenen Latin Amerika ülkelerindeki tipik gerilla örgütü olarak görülüyordu. Uluslararası faktör bizi Kolombiya ve Farc’dan ayıran en önemli özelliktir. Dünyanın bütün gerilla örgütleri uzun yıllar verilen mücadele sonucunda demokrasiyle mi, siyasetle mi yoksa sonuç alınamayan silahlı mücadeleyle mi yola devam edilecek kararı için bir yol ayrımına gelir. Bir silahlı mücadeleyi gerektirecek ortam Latin Amerika’da yoktur. Nikaragua’da Sandinistalar bu konuda ilk adımı attı. Daha sonra tek başına iktidara gelmişlerdir.
‘ÖRGÜTÜN HALEN SİLAHLI MÜCADELEDEN UMUDU VAR’
Ortadoğu’da şiddet ve teröre dayalı eylemlerin Suriye’ye baktığımız zaman geçerli olduğunu görüyoruz. PKK için henüz şu soru sorulmuş değil; yola silahla mı yoksa siyasetle mi devam edilecek gündemi olmadı. Bugün halen silahlı mücadeleden umudu kesmemiş ve bunu merkeze yerleştirilmiş bir örgütten bahsediyoruz. Bu bakımda Kolombiya’daki sürece Türkiye çok yakın diyemiyoruz?
‘KARŞIMIZDA 90’LI YILLARDAKİ BİR DEVLET YOK’
Devletin artık Kürt meselesinde baskıcı ve hakları ihlal eden bir tutumda değil. Devlet, 90’lı yıllarda Kürt toplumunun zenginleşmesini ve siyaset yapmasını istemedi. PKK artık bölgede siyaset yapılacaksa sadece HDP çatısı altında yapılmasını emreden ve AK Partili Kürt siyasetçileri askeri bir hedef olarak gören bir örgüt var karşımızda. Böyle bir ortamda Kolombiya’daki gibi bir sürecin başlaması zor. Başlaması için PKK’nın silahla mı yoksa siyasetle mi sorusunda gerçekçi bir cevap vermesi lazım. Bu olmadığı sürece yeni bir diyalogun olması zor. Artık devlet, PKK’yı çatışmaya itecek bir konumda ve anlayışta değil.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.
Yorumlar