Türkiye ne kadar dindar?
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye’nin dindarlık haritasını çıkarmak için Diyanet İşleri başkanlığı ve TÜİK ile bir çalışma yaptı. İşte çalışmanın ayrıntıları…
AJANSHABER /ANKARA
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından TÜİK'e yaptırılan Türkiye'de Dini Hayat Araştırmasının Türkiye genelinde uygulandığını belirterek, "Başkanlığımızca yaptırılan araştırma salt bir dindarlık araştırması değildir. Bir dini hayat araştırmasıdır." dedi. CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar'ın soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe konulan Diyanet İşleri Başkanlığı Stratejik Planı'na işaret ederek "Bu çerçevede ‘din hizmetlerini toplumun tüm kesimlerine ulaştırmak ve etkinliğini artırmak' başlığıyla ifadelendirilen stratejik amaç, ‘hizmet çeşidini ve veriliş şeklini toplumun farklı kesimlerine hitap edecek şekilde artırmak' hedefiyle ilişkilendirilmiş ve önemli çıktılar ve performans göstergelerinden birisi olarak ‘hizmet alanların profillerini çıkarmaya yönelik araştırma yapılması' plana dahil edilmiştir." diye konuştu.
"TÜRKİYE GENELİNDE UYGULANMIŞTIR"
Başkanlık tarafından TÜİK'e yaptırılan ‘ürkiye'de Dini Hayat Araştırması’nın Türkiye genelinde uygulandığına dikkat çeken Bozdağ, hedeflenen tahminler doğrultusunda örneklem büyüklüğünün 37 bin 624 hane olarak hesaplandığını belirterek “Örneklem, Ulusal Adres Veri Tabanı’ndan tesadüfi şekilde TÜİK tarafından belirlenmiştir. Tespit edilen hanelerden 18 yaş ve üzerinde bir kişiye uygulanmak suretiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Diyanet İşleri Başkanlığı hizmetlerini bilimsel verilerek dayandırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca vatandaşlar ankete katılıp katılmama veya herhangi bir soruya cevap verip vermeme konusunda serbest bırakılmışlardır." dedi.
Dindarlığın ölçülüp ölçülemeyeceği veya hangi boyutların ölçülebileceği hususlarının akademik camiada bir asırdan fazla zamandır üzerinde tartışmalar yapılan bir husus olduğuna işaret eden Bozdağ, "Araştırmada yer alan sorular ve benzerleri; gerek ülkemizde gerekse dünya ölçeğinde dini hayatı esas alan tüm araştırmalarda, dini hayata yönelik ölçüm araçları olarak kullanılmaktadır." açıklamasını yaptı.
"BİR DİNDARLIK ARAŞTIRMASI DEĞİLDİR"
"Başkanlığımızca yaptırılan araştırma, salt bir dindarlık araştırması değildir.” diyen Bozdağ şunları dile getirdi:
“Adından da anlaşılacağı üzere bir dini hayat araştırmasıdır. Bu araştırmanın temel hedefi; kişilerin inançlarını ve inanç düzeylerini değil, dini hayatın parametrelerinin ölçüt ve kriterlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırma, Başkanlık’ın hizmet alanının tanınmasına yardımcı olmak ve hizmet planlamasında temel alınmak üzere yapılmış olup kişilerin dindarlık seviyelerinin ölçülmesi veya derecelendirilmesi söz konusu değildir. Özetle bu araştırmanın temel hedefi dindarlık değil, dini hayatın parametrelerinin, ölçüt ve kriterlerinin ortaya çıkarılmasıdır.”
Yorumlar