Türk Hava Yolları, olumsuz hava koşulları nedeniyle 407 seferini iptal etti

Türk Hava Yolları'nın kar yağışı nedeniyle İstanbul Havalimanı'ndan 357, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan ise 50 olmak üzere toplam 407 seferi iptal edildi.

İstanbul'da etkili olan ve bu akşam şiddetini artırması beklenen kar yağışı nedeniyle uçak seferlerinde de iptaller artıyor. Türk Hava Yolları'nın İstanbul Havalimanı'ndaki 357 seferi iptal edildi.

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan ise bugün planlanan 50 uçuş yapılamayacak.

Böylelikle THY'nin iptal edilen sefer sayısı 407'ye yükseldi.

Yorumlar

İstanbul'da kar yağışında kritik gün

İstanbul'da perşembe gününden bu yana aralıklarla etkili olan ve etkisini gün geçtikçe artıran kar yağışı, bugün en yoğun şekilde etkili olmaya devam edecek.

Meteoroloji'nin uyarılarının ardından İstanbul'da perşembe gününden bu yana aralıklarla etkili olan Kar yağışı bugün kuvvetlenerek devam edecek. Meteoroloji'nin son hava durumu raporuna göre İstanbul'da kuvvetli kar sağanakları bekleniyor. Bugün akşam saatlerinden itibaren Avrupa Yakası ağırlıklı olmak üzere kar yağışlarının etkisini daha da arttıracağı ve yer yer yoğun gök gürültülü kar yağışları görüleceği tahmin ediliyor.

İstanbul'da yoğun kar yağışının hayatı olumsuz etkilememesi için gece gündüz çalışmalar sürüyor.İstanbul Valiliği'nin koordinasyonunda devam eden çalışmaları İstanbul Valisi Ali Yerlikaya anlattı.

-İstanbul'da karla mücadele İstanbul Valiliği koordinasyonunda sürüyor.

-Afet Acil Durum Yönetim Merkezi 24 saat teyakkuzda.

-43 binden fazla personel ise sahada yolları açık tutmak için mücadele ediyor.

-Kızılay da ekiplerin moralini yüksek tutmak için çalışıyor.

-"5 bine yakın kamera, 43 bin personel, 8885 araç gece gündüz teyakkuzda"

Günler öncesinden alınan önlemlerin yolların açık kalmasını sağladığını belirten İstanbul Valisi Ali Yerlikaya: 

"Karayolları, büyükşehir ilçe belediyeleri, emniyet, jandarma, sahil güvenlik ve karla buzla mücadelede görev alan kamu kurum ve kuruluşlarında toplam 43 bin 244 arkadaşıma teşekkür ediyorum. 5 bine yakın kamerayla, 8885 araçla, gece gündüz demeden, yorulmadan görevlerini yapıyorlar. Her attığımız adımda bir takım çalışması, bir ekip ruhu var. Kızılayımız gerçekten destan yazıyor, 76 ayrı lokasyonda, 98 araçta, 156 personelleri, 1100'ün üzerinde gönüllüleri 7/24 sıcak çorbalarını, sularını güler yüzleriyle ikram ediyorlar." dedi.

"Mümkünse dışarı çıkmayın, zorundaysanız toplu taşımayı kullanın"

Vali Yerlikaya yoğun kar yağışına karşı İstanbulluları bir kez daha şu sözlerle uyardı:

"Zor bir hava durumu var, yani yolda biz karla mücadele ederken, okulları kapatmışken, kamuda bu şekilde memurları, kamu görevlilerine bir gün izin vermişken mümkün olduğu kadar dışarı çıkmayın. Dışarı çıkmak zorundaysanız toplu taşımayı, aracınızı kullanmak zorundaysanız eğer kış lastiği varsa öyle çıkın."

Yorumlar

TVF Genel Müdürü Arda Ermut: "Değer oluşturmaya odaklanıyoruz"

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Arda Ermut, Türkiye Varlık Fonu'nun Türk Telekom'un %55'lik hissesi için anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türk Telekom tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, pay satın alım sözleşmesinin imzalanmasına ilişkin detaylara ver verildi.

Açıklamaya göre, Türkiye Varlık Fonunun Türkiye’deki stratejik sektörlere yatırım yapma misyonu doğrultusunda, TVF ile LYY arasında Türk Telekom’un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak için Pay Satın Alım Sözleşmesi imzalandı.

Açıklamada, şu ifadelere verildi:

“17 Aralık 2021 tarihinde yapılan açıklamada belirtildiği üzere LYY ile gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde, işleme konu paylar için satın alım bedeli 1 milyar 650 milyon ABD Doları olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak, bağımsız denetimden geçmiş 2021 yılı konsolide mali tabloları esas alınarak Türk Telekom’un Genel Kurulu tarafından dağıtımına karar verilecek temettü tutarından LYY’nin yüzde 55 payına denk gelen kısmı LYY’ye ödenecektir.

Bu satın alma, Türk Telekom’un sektördeki güçlü pozisyonunun, marka değerinin, üstün varlık ve insan kalitesinin ve çeşitlendirilmiş iş modelinin yanı sıra sağlam finansal ve operasyonel performansının sürdürülebilirliğine ve Türkiye telekomünikasyon sektörünün uzun vadeli cazip görünümüne olan inancımızı yansıtmaktadır.

İşlemin tamamlanması ilgili düzenleyici otoritelerinin onaylarının alınması dahil sözleşmede yer alan kapanış koşullarının yerine getirilmesine bağlı olarak gerçekleşecektir.”

Ermut: "Değer oluşturmaya odaklanıyoruz"
Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Arda Ermut ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye Varlık Fonu olarak varlığa dayalı bir kalkınma fonu misyonumuzla değer oluşturmaya odaklanıyoruz. Bizim öncelikli hedeflerimiz arasında bünyemizdeki varlıkların değerini en üst seviyeye çıkarmak ve Türkiye’deki şirketlerden bölgesel ve küresel liderler çıkmasına destek olmak var. Türk Telekom da sahip olduğu potansiyel ve marka değeriyle stratejilerimize ve hedeflerimize oldukça uyumlu bir şirket. Bu kapsamda, sadece Türkiye’de değil, global anlamda da büyük bir marka olan Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak üzere Pay Satın Alım Sözleşmesi imzaladık.”

Hem Türkiye'deki hem de dünyadaki telekom sektörünü çok yakından takip ettiklerini belirten Ermut, "Teknolojik gelişimin ve dönüşümün çok daha hızlı ve güçlü bir şekilde ilerleyeceği yeni döneme bir adım daha atmış oluyoruz. Türkiye Varlık Fonu olarak ülkemizin teknolojik alt yapısını daha da güçlendirme çalışmalarına odaklanırken, dijitalleşme sürecine katkı vererek telekomünikasyon sektörüne ilave değer katacağımıza da inanıyoruz.” diye konuştu.

Yorumlar

Rusya'dan çekiliyorlar! Türkiye'den Ruble hazırlığı

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Nakliye firmalarıyla yaşanan kur anlaşmazlığı gümrükten geçen malların tesliminde sorun oluyor. Tüccarımız Rusya ile ruble üzerinden ticaret konusunda aktif çalışma yapılmasını bekliyor" dedi.

Rusya ile çalışan firmaların Rusya'dan çekilmesini yeni bir imkan olarak gördüklerini vurgulayan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Bunun için rublenin kullanılmasına imkan sağlanması önemli. Cumhurbaşkanımız ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında bu konunun gündeme geldiğini biliyoruz" dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Mart ayı olağan Meclis toplantısında Rusya-Ukrayna savaşına ve ekonominin gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Rusya ile çalışan firmaların Rusya'dan çekilmesini yeni bir imkan olarak gördüklerini vurgulayan Avdağiç, "Bunun için rublenin kullanılmasına imkan sağlanması önemli. Cumhurbaşkanımız ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında bu konunun gündeme geldiğini biliyoruz. Yürüyen siparişlerin tamamlanıp teslim edilebilmesi adına havayolu taşımacılığının fiyat noktasında rekabet edilebilir hale getirilmesinin bekliyoruz" dedi.

"SAVAŞIN ACIMASIZLIĞI BİR KEZ DAHA KENDİNİ GÖSTERİYOR"

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin insani ve jeopolitik sonuçlarının, ekonomik etkilerini gölgede bıraktığını ifade eden Avdagiç, "Tabiri caizse, savaş, küresel insani felaketlere bir yenisini daha ekledi. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu yaklaşımı biz de paylaşıyor, bağımsız bir ülkenin bir başka güç tarafından işgale uğramasını kabul edilemez buluyoruz. Hükümetin, KGF desteği ve KDV indirimleri ile jeopolitik risklerin ekonomi üzerindeki etkilerini hafifletmeye yönelik uyguladığı tedbirleri de önemli buluyoruz. Bu çerçevede bugüne kadar ortaya konulan çaba ve gayretleri takdirle izliyoruz. Ekonomi yönetiminin bu dönemde kurduğu yakın izleme mekanizmaları ve tüm üretici kesimlerle geliştirdiği yakın diyalog, sorunların çözümü yolunda önemli kazanımlar sağlamış, isabetli politikaların oluşumuna ciddi katkılar verdi" şeklinde konuştu.

'DİNAMİK FİYAT FARKI KARARNAMESİ' ÖNERİSİ

Kamuya iş yapan müteahhitlere yönelik 2021 yılının ikinci yarısı için çıkan fiyat farkı kararnamesine değinen Avdagiç, "2022 yılı için piyasa rayiçlerini dikkate alarak yeni ve dinamik bir fiyat farkı kararnamesinin çıkarılmasını ve de isteyen müteahhitlere, müracaatlarına takip eden 30 günlük süre içinde tasfiye hakkı verilmesini önemle talep ediyoruz. Uygulanmakta olan Türkiye Ekonomi Modeli ve bu çerçevede geliştirilen finansal enstrümanların piyasalardaki oynaklığı büyük ölçüde ortadan kaldırılması ve TL'nin itibar kazanması önemli rol oynuyor. Bir kez daha vurgulamak isterim ki, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul iş dünyası olarak, bu hedeflere yönelik tüm çabalara sonuna kadar destek vereceğiz" ifadelerini kullandı.

"LALELİ İÇİN BAZI TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKİYOR"

Rusya ile ciddi ticareti bulunan Laleli piyasasındaki gelişmelere dikkati çeken Avdagiç, "Rusya ve Ukrayna'ya yapılan ticarette öncelikle ihracat alacaklarının kapatılmasına dönük yasal sürenin uzatılmasının çok yararlı olacaktır. Laleli piyasasının neredeyse tamamının Rusya, Doğu Avrupa ülkeleri ve Kafkasya ülkelerine çalıştığını biliyoruz. Onların zararlarını en aza indirip ticareti sürdürmeleri için bazı tedbirlerin alınması gerekiyor. Bizim tüccarımız Rusya'ya ticaretinde Ukrayna güzergahının yerine, savaş sebebiyle Belarus'u ikame etti. Ancak burada kargolar kilogram başına 1 dolar daha pahalı. Teslim süresi de daha uzun. Bu nedenle alternatif ihracat güzergahları bulunması için ihracat bedellerinin getirilmesi amacıyla Bulgaristan, Romanya, Moldova, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Gürcistan, Belarus, Tacikistan gibi ülkelerin, vergi muafiyetine alınması zorunluluk arz ediyor" diye konuştu.

"BİRİNCİ SIRADAKİ SORUN, ÖZELLİKLE SAVAŞ SEBEBİYLE 139 DOLARI GÖREN PETROL FİYATLARI"

Rusya-Ukrayna savaşından işletmelerin ve sektörlerin en az seviyede etkilenmesi için bazı tedbirler alınması gerektiğini kaydeden Avdagiç, "Birinci sıradaki en önemli konunun, savaş sebebiyle 139 doları gören petrol fiyatları. Bu dönemde bütçe disiplini büyük önem taşıyor. Bu olağanüstü koşullarda bütçe gelirlerinin artırılması ihtiyacı ortada. Öte yandan akaryakıt fiyatlarında mal ve hizmet üreten sektörlere sağlanacak iyileştirmenin, günün sonunda işletme gelirlerine ve vergi yoluyla bütçeye olumlu katkı vereceğine inanıyoruz" dedi.

Yorumlar