Trabzonspor-Fenerbahçe arasında şike operasyonundan önce de gerilim vardı

Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşanan olaylar ve müsabakanın tatil edilmesi, spor gündemine damgasını vurdu. Şike sürecinde karşı karşıya gelen iki camianın arasında, aslında çok daha uzun süredir gerilim yaşanıyor.

Volkan TÜMKOR / AjansHaber

TRABZONSPOR'UN İLK ŞAMPİYONLUĞU

1975/76 sezonuna son şampiyon olarak başlayan Fenerbahçe, uzun süre lider götürdüğü lig yarışının bitimine 8 hafta kala Trabzon deplasmanına gitti. Bordo-mavililer 60. dakikada Hüseyin Tok'un attığı golle 1-0 galip gelirken, Fenerbahçeli Cemil Turan'ın attığı gol, ofsayt nedeniyle iptal edildi. Bu sonuçla birlikte 23. haftada liderliği rakibinden devralan Trabzonspor, kalan haftalarda kendine yetecek sonuçları alarak tarihindeki ilk şampiyonluğu kazandı.

35 YILI AŞKIN SÜREDİR OLAY VAR

1976/77 sezonunun bitimine bir hafta kala şampiyonluğu garantilemiş olarak Fenerbahçe deplasmanına gelen Trabzonspor, Cemil Turan'ın golüne Bekir Barçın ile karşılık vererek sahadan beraberlikle ayrılmayı başardı. Maç sonrası iki takım taraftarları arasında olaylar çıktı.

1977/78 sezonunda şampiyonluk için yarışan iki takım, ligin 15. haftasında Trabzon'da karşılaştı. Kendi sahasında rakip takımların orta sahayı geçmesine bile nadiren izin veren Bordo-mavililer, rakip kalede yoğun baskı kurmasına rağmen Fenerbahçe kalecisi Ivancevic'i geçemedi. Oyun sırasında sahaya atılan yabancı maddeler, 0-0 biten maçın ardından Fenerbahçe otobüsüne atılan taşlara dönüştü. Çıkan olaylar nedeniyle Trabzonspor'a bir maç saha kapatma cezası verildi.

YAVUZ TUNÇ'UN İTİRAFLARI

1978/79 sezonunda Bordo-mavililer bir kez daha şampiyonluğa ulaşırken, kendi sahalarında oynadıkları Fenerbahçe maçının 80. dakikasında Erol Togay'ın golüyle 1-0 mağlup duruma düştüler ve hemen ardından Güngör Şahinkaya'nın kırmızı kart görmesiyle sahada 10 kişi kaldılar. Müsabakanın 88. dakikasında ise maçın hakemi Yavuz Tunç, Trabzonspor lehine penaltı kararı verdi. Orhan Akyüz'ün penaltı vuruşunu gole çevirmesiyle maç berabere bitti. Karşılaşmanın ardından Yavuz Tunç "O penaltıyı vermeseydim statta bir cinayet çıkacaktı" dedi.

1996'DA TRABZON'DAKİ BÜYÜK YIKIM

1995/96 sezonunda 15 yıllık şampiyonluk hasretini bitirmeye çok yaklaşan Karadeniz temsilcisi, lider olarak girdiği 32. haftada en yakın rakibi Fenerbahçe'yi ağırladı. Maç öncesi çıkan olaylarda Fenerbahçe otobüsü taşlanmıştı. Fenerbahçeli Aygün Taşkıran'ın başından yaralandığı söylenmiş ve başı sargılı fotoğrafları basında yer almıştı. Ancak daha sonra Aygün Taşkıran, bu olayın bir kurmaca olduğunu ve aslında yaralanmadığını itiraf etti.

Maçın henüz 18. dakikasında Abdullah Ercan'ın golüyle 1-0 öne geçen Trabzonspor, şampiyonluk için büyük bir avantaj yakalayacakken, 55. dakikada Oğuz Çetin mücadeleye eşitliği getiren golü attı. Aslında beraberlik de Trabzonspor'a yarayacak bir skordu ancak 82. dakikada bu kez sahneye Aykut Kocaman çıktı. Fenerbahçe bu golle Trabzon'dan 2-1 galibiyetle ayrılırken bitime iki hafta kala liderliği de devralmış oldu. Sezon sonunda da şampiyonluğunu ilan etti.

OTTO BARIC'IN ŞOVU VE FENERBAHÇE'NİN SAHADAN ÇEKİLDİĞİ MAÇ

1998'de Türkiye Kupası'nda birbirine rakip olan iki takımın İstanbul'daki mücadelesi Fenerbahçe'nin 2-1'lik üstünlüğüyle sona erdi. Trabzon'daki ikinci maçta ev sahibi ekip, Vugrinec'in golüyle 1-0 öndeyken Fenerbahçeli Uche kırmızı kartla oyundan atıldı. Müsabakanın 75. dakikasından sahaya atılan yabancı maddelerden birinin, Fenerbahçe Teknik Direktörü Otto Baric'in sırtına çarpmasını gerekçe olarak gösteren Başkan Ali Şen, takımının sahayı terk etmesini istedi. Hakemin müsabakaya devam etme isteğine rağmen Fenerbahçe sahaya geri dönmeyince maç tatil edildi ve sahadan çekilen Sarı-lacivertliler hükmen mağlup sayıldı. Fenerbahçe bir sonraki sezon Türkiye Kupası'na katılmaktan da men edildi.

TRABZONSPOR FENERBAHÇE'Yİ 2010'DA İKİ KUPADAN ETTİ

2009/10 sezonunun son haftasına lider giren Fenerbahçe'nin rakibi Trabzonspor'du. Şampiyonluk yolunda Bursaspor ile yarışan Sarı-lacivertliler, ligde son sekiz maçlarından galibiyetle ayrılarak büyük avantaj elde etmişti ancak son hafta Kadıköy'de karşılaştıkları Trabzonspor'la 1-1 berabere kaldılar. Bursaspor'un kendi evinde Beşiktaş'ı 2-1 yenerek şampiyonluğa ulaştığı sezona, Şükrü Saraçoğlu Stadı'ndaki yanlış anons skandalı damgasını vurdu.

Fenerbahçe'yi şampiyonluktan eden Trabzonspor, aynı sezon Şanlıurfa'da oynanan Türkiye Kupası Final maçında da rakibini 3-1 yenerek kupayı kazanan taraf olurken, Sarı-lacivertlilerin 27 yıllık kupa hasretini dindirmelerine izin vermemişti.

MEŞHUR 2010/11 SEZONU

2010/11 sezonunun ilk yarısını 42 puanla lider kapatan Trabzonspor, şampiyonluğun bir numaraları favorisiydi. Liderin 9 puan gerisinde kalan Fenerbahçe'de ise Başkan Aziz Yıldırım, takımının ikinci yarıda oynanan tüm maçları kazanarak şampiyon olacağı iddiasını taşıyordu. Sezon sonunda Aziz Yıldırım'ın kehanetine çok yakın bir performans sergileyen Sarı-lacivertliler, oynadıkları 17 maçta aldığı 16 galibiyet, 1 beraberlik ile sezonu şampiyon olarak tamamladılar. Sezon sonrası patlayan Şike operasyonu, Fenerbahçe'nin bu performansına gölge düşürürken, ligi Fenerbahçe ile aynı puanda tamamlayan Trabzonspor, şampiyonluğun kendi adlarına tescil edilmesini istedi. Şampiyonlar Ligi'ne de Fenerbahçe'nin yerine Trabzonspor'un gönderilmesi, tartışmaları bambaşka bir boyuta taşıdı.

ŞİKE OLAYLARIYLA BOYUT DEĞİŞTİREN OLAYLAR VE IRKÇILIK İDDİASI

Yazın patlayan şike iddiaları ve yargı süreci, lige büyük darbe vurdu. Hüküm süren belirsizlik nedeniyle sezon uzun süre başlatılmadı ve statü değiştirilerek lig mücadelesinin sonuna 'Süper Final' ilave edildi. İki takımın operasyon sonrası Trabzon'daki ilk karşılaşması 1-1 berabere bitti. Sahaya bıçak da dahil olmak üzere pek çok yabancı cisim atılırken 34. dakikada Trabzonsporlular, 'emek' göndermesi yaparak sahaya beyaz atlet attılar. Fenerbahçeli Emre Belözoğlu ile Trabzonsporlu Didier Zokora arasında yaşanan tartışma hakkındaki adli süreç ise hala devam ediyor. 

İki ekibin Süper Final'deki karşılaşması ise Fenerbahçe'nin 3-1'lik üstünlüğüyle sona erdi. Maç öncesi seremonide Emre Belözoğlu'nun uzattığı eli sıkmayan Zokora, maç içerisinde de rakibine yaptığı sert müdahaleyle gündeme oturdu.

GEÇTİĞİMİZ SENE PROTESTOLAR SADRİ ŞENER'E DÖNMÜŞTÜ

Geçtiğimiz sezon Trabzon'da oynanan karşılaşmada da Sarı-lacivertliler, Sol Bamba(kendi kalesine), Cristian Baroni ve Gökhan Gönül'ün golleriyle sahadan 3-0 galip ayrılırken, Trabzonsporlu taraftarların tepkisi kendi yönetimlerine döndü. Dönemin Trabzonspor Başkanı olan Sadri Şener'i istifaya davet eden taraftarlar, futbolcularını da protesto etti. Kendisine gelen tepkiler üzerine stattan ayrılan ve ikinci devreyi izlemeyen Sadri Şener, kısa bir süre sonra kongre kararı alarak görevinden ayrıldı.

Yorumlar