Sarayda cariyerlerin yaşam alanlarının genelde taşlığın çevresinde olduğunu söyleyen Kocaman, şu bilgileri verdi:

"Orada hizmetlerini yürütürler, orada yatarlar. Çocuk yaşta oraya gelirler. Burada önce bir eğitim alırlar. Bu eğitimden geçen cariyelerin bazıları gözdeler olarak seçilir. Daha sonra ikbal olur ve padişaha hanım olurlar ve çocuk verdikleri için kadın efendi olur. Bunlardan valide sultan olan da oluyor ve bazıları da daha sonra aldıkları eğitim doğrultusunda paşalarla, diğer devlet yöneticileriyle evlendirilerek saraydan çıkar. Bazıları ise sarayda kalır, hizmet erbabı olur. Hizmet erbabı olanlar, hayatlarını burada sürdürdükleri için hastalanmaları halinde onlara has yine o taşlığın hemen altında Cariyeler Hastanesi yapılmıştır. Hastanenin hemen arkasında meyyit (cenaze) odası vardır. Vefatları halinde orada cenazeler yıkanır ve yine meyyit kapısı denilen bir kapıdan mezara götürülür."

Cariyeler Taşlığı, Cariyeler Hamamı ve Kuşhane Mutfağı hakkında

Harem bölümünün en çok merak edilen bölümlerinden olan Cariyeler Taşlığı, Cariyeler Hamamı ve Kuşhane Mutfağı, salı günü hariç her gün 9.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Sarayda restorasyon sonrası açılan yeni bölümler, Osmanlı harem teşkilatının şekillendiği yapıları barındırması bakımından oldukça dikkat çekiyor. Bu bölümlerden Cariyeler ve Kadın Efendiler Taşlığı, Harem'in en küçük avlusu olarak biliniyor ve etrafında Kadın Efendiler ile cariyelere ait koğuşlar yer alıyor.

16. yüzyılın ortalarında inşa edilen Taşlık'ta, dairelerin yanı sıra hamam, çamaşırhane ve kiler gibi günlük ihtiyaçların karşılandığı alanlar bulunuyor. Bu alanlardan biri olan Cariyeler ve Kadınefendiler Hamamı, titizlikle yürütülen restorasyon çalışmaları sonrasında, tarihinde ilk kez ziyarete açıldı.

Sarayın en eski yapılarından biri olan hamam, soğukluk, ılıklık ve sıcaklık olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Hamamda dönemin özelliklerini ve hamam kültürünü yansıtan eserler sergileniyor.

10 11

Restorasyon sonrası modern sergileme düzeniyle ziyarete açılan Kuşhane Mutfağı'nda ise Topkapı Sarayı Koleksiyonu'ndan seçilen tombak, gümüş, bakır kap ve kaşıkların da aralarında bulunduğu objeler yer alıyor. Aynı zamanda mutfağa adını verdiği düşünülen 'kuşhane' adlı tencerelerden gümüş örnekler de sergileniyor.

Kostümü ve tipik özellikleriyle dönemin karakteristik özelliklerini yansıtan ve mutfakta yemek hazırlıyormuş gibi duran silikon heykel de ziyaretçileri tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Cariyeler ve Kadınefendiler Taşlığı'nda yer alan ve restorasyonları tamamlanma aşamasına gelen diğer bölümlerin de yıl içerisinde ziyarete açılması planlanıyor.

11 11