Topkapı Sarayı'nın restorasyon sürecine 2019'da başladıklarına işaret eden Kocaman, "Özellikle gerek harem olsun, gerekse üçüncü avludaki bölümler olsun, bunların restorasyonlarını dönem dönem tamamladık ve üçüncü avluda bulunan Seferli Koğuşu, Hazine Koğuşu, Mukaddes Emanetler ile haremde Kara Ağalar, Padişah Daireleri'nin restorasyonları tamamlanmak üzere. İnşallah yakın zamanda ziyaretçilerimizle oraları buluşturacağız." diye konuştu.

"400-500 yıllık bir yapı olmasından dolayı buranın elbette ki belli zorlukları var"

İlhan Kocaman, Topkapı Sarayı'nın her yerini ziyaretçilere açmak istediklerini, fakat yapıların statik özellikleri, giriş çıkışları ve merdivenli olan bölümler sebebiyle ziyarete uygun olmadığını aktararak, şunları kaydetti:

"Ziyarete açılabilecek bölümler veya ziyaretçinin girebileceği şekilde akışın olabileceği bütün mekanları, hızlı bir şekilde diğer ziyaretçilerimizle buluşturmak istiyoruz. Malum 400-500 yıllık bir yapı olmasından dolayı buranın elbette ki belli zorlukları var. Saray, harem hayatının yaşandığı mekan olmasından dolayı da sarayda yaşayanların statülerine göre mekanlar belirlenmiştir. Bazı mekanlar örneğin valide sultan, hanım sultanlar, şehzadeler ve padişah kızlarına ait bölümler biraz daha ferah, geniş olurken, hizmet erbabı olarak bildiğimiz cariyelerin mekanları daha dar ve günümüze göre daha kullanışsız. Ondan dolayı bu kısımların gezi düzeneği biraz daha zor olmakta. Öbür bölümler yani kadın efendiler veya valide sultanların dairelerinin restorasyonları hızla sürmekte ve yakın zamanda inşallah tamamlananları hemen ziyarete açacağız."

Sarayda cariyerlerin yaşam alanlarının genelde taşlığın çevresinde olduğunu söyleyen Kocaman, şu bilgileri verdi:

"Orada hizmetlerini yürütürler, orada yatarlar. Çocuk yaşta oraya gelirler. Burada önce bir eğitim alırlar. Bu eğitimden geçen cariyelerin bazıları gözdeler olarak seçilir. Daha sonra ikbal olur ve padişaha hanım olurlar ve çocuk verdikleri için kadın efendi olur. Bunlardan valide sultan olan da oluyor ve bazıları da daha sonra aldıkları eğitim doğrultusunda paşalarla, diğer devlet yöneticileriyle evlendirilerek saraydan çıkar. Bazıları ise sarayda kalır, hizmet erbabı olur. Hizmet erbabı olanlar, hayatlarını burada sürdürdükleri için hastalanmaları halinde onlara has yine o taşlığın hemen altında Cariyeler Hastanesi yapılmıştır. Hastanenin hemen arkasında meyyit (cenaze) odası vardır. Vefatları halinde orada cenazeler yıkanır ve yine meyyit kapısı denilen bir kapıdan mezara götürülür."