Tartışılan isim Zekeriya Öz’ün bilinmeyen yönleri

Ergenekon ve Şike davasını yürüten ve 17 Aralık sürecinin mimarlarından Savcı Zekeriya Öz’ün bilinmeyen yönleri…

AjansHaber / ANKARA

Kamuoyu onu Ergenekon ve Şike davasında tanıdı. 17 Aralık’ta İstanbul ve Ankara’da yapılan rüşvet ve soruşturma operasyonun mimarı olduğun söyleyen savcı Zekeriya Öz’ün geçmişte hangi olaylara imza attığını araştırdık.

ERGENEKON VE ŞİKE DAVALARINI KENDİSİ TAMAMLAYAMADI

Zekeriya Öz, kamuoyunda Ergenekon davası ve şike soruşturmanı başlatan savcı olarak biliniyor. Efsane savcı olarak da bilinen Öz, bu davaları tamamlamadan Ergenekon davasında Adalet Bakanlığı’na bağlı Hâkim Savcılar Yüksek Kurumu (HSYK) tarafından görevden alınmış ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilliği görevine getirilmişti. Bu karar, savcı Öz’ün görevden alındığı yorumlarına neden olmuştu. Şike soruşturması da  başlatan Savcı Öz, o zaman da 8 ay süren soruşturmanın ardından dosyayı Mehmet Berk’e bırakmıştı.

OBEZ OLDUĞU İÇİN ASKERLİK GÖREVİNİ BİTİREMEMİŞ

Zekeriya Öz, 1968 yılında Orta ve lise öğretimini Bursa'da tamamladı. Babası Bursa'da esnaflık yapan Öz, 1986 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1991 yılında mezun oldu. 1997'ye kadar Bursa Barosuna kayıtlı olarak avukatlık yaptı. 1997 yılında Hâkim ve Savcılar Sınavı’nı kazandıktan sonra Bursa Barosu’ndaki kaydını sildirip savcı oldu.

1999 yılının Ağustos ayında kısa dönem askerlik hizmetine başladı. Askerliğe 114,5 kilo olarak başlayan savcı, görevinin 12. gününde çeşitli sağlık nedenleriyle sağlık kurulunun karşısına çıktı. Kendisine 3 ay süreyle hava değişimi verildi. Fakat verilen sürede istenen kilolara inemeyen Öz’e, bunun üzerine 2 kez daha üçer aylık hava değişimi verildi. Bunun üzerine durumunda bir değişiklik olmaması nedeniyle Mayıs 2000'de ‘eksojen obezite’ tanısıyla askerliğe elverişsizdir raporu verildi.

İLK GÖREV ÇİNE’DE

İlk görevine Çine'de başlayan Öz, Mutki’ye gönderildi. İki yıl Mutki’de görev yapan Öz, daha sonra Balıkesir Bigadiç’e atandı. 2004 yılında İstanbul Ümraniye'ye atandı ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı oldu.

ÜNİVERSİTE YILLIĞINDA NELER YAZIYOR?

Üniversite yıllığında, Öz’ün öğrencilik kariyeri hakkında özetle şunlar yazıyor: 

"Oldukça iyi  ikna kabiliyetine sahiptir. Yaptığı dayanılmaz ısrarlara dayanabilen ve hayır diyebilecek bedbaht pek çıkmamıştır. Yenilgiyi asla kabul etmediği için de biz arkadaşlar arasında daima ‘yavuz’ deriz. O da fıtratına uygun bu ismi severek kullanmaktadır. İleriki hayatında giriştiği her türlü işte gerçekten başarılı olacağına inanıyorum. Hele bir de avukat olmaya görsün. Vay o zaman hâkimlerin haline..."

HANGİ DAVALARDA BULUNDU?

Savcı Öz, İsrail gemisine saldırı hazırlığında yakalanan El Kaide’ci Sakka hakkında hazırladığı iddianameyle dikkat çekti. HSBC Bank, İstanbul’daki İngiliz Başkonsolosluğu ve sinagogları bombalayan teröristler Azad Ekinci ve Abdülkadir Karakuş’un Suriye’ye Sakka’nın yanına gittiğini belirledi. Öz, Sakka’ya müebbet hapis talep etti. Öz, Lübnan eski Başbakanı Hariri suikastıyla Sakka’nın bağlantısını araştıran BM Soruşturma Komisyonu’na yardım etti.

SERPİL YEŞİLYURT DAVASI

Savcı Öz, Ümraniye’de anaokulu öğretmeni Serpil Yeşilyurt’u kaçırıp tecavüz ettikten sonra öldüren ve annesi Hanım Yeşilyurt’u da yaralayan 4 kişi hakkındaki görüşüyle de dikkat çekti. 1999’da sanıklardan İsmail A. ile Savaş T.’nin 75 yıl 8’er ay, Serdar K.’nın 78 yıl 8 ay, İsmail Çolak’ın da 61 yıl 8 ay ağır hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

KOKAİN DAVASI

Yurt dışından temin ettikleri kokaini torbacılar vasıtasıyla İstanbul sosyetesine sattıkları iddiasıyla haklarında soruşturma başlatılan 21 şüpheli hakkındaki davayı savcı Zekeriya Öz açtı. Öz, İstanbul’da araçları yakan Neronlar hakkındaki ilk davayı açarak 30 yıldan 150 yıla kadar hapis talep etti.

Yorumlar