Çift, bir bilgisayar korsanının Bitfinex'e saldırması ve 2 binden fazla yetkisiz işlem başlatmasının ardından çalınan 119 bin 754 bitcoin'i aklamak için komplo kurmakla suçlanıyor.
O ZAMAN 71 MİLYON DOLARDI, ŞİMDİ 4.5 MİLYAR DOLAR
Adalet Bakanlığı yetkilileri, o zamanki işlemlerin Bitcoin cinsinden 71 milyon dolar değerinde olduğunu, ancak para biriminin değerindeki artışla birlikte şimdi 4,5 milyar doları aştığını açıkladı. ABD'nin Columbia Bölgesi Başsavcısı Matthew Graves yaptığı açıklamada, "Şikayette de belirtildiği gibi, FBI ve federal savcılar bu hack'ten Bitcoin'in hareketini izleyebildi" ifadelerini kullandı. Başsavcı Graves paranın, bir dizi suçla bağlantılı büyük bir darknet borsasından ve ayrıca çocuk istismarı materyalleriyle bağlantılı kripto para birimi adreslerinden geçtiğini de sözlerine ekledi.
Lichtenstein ve Morgan, kara para aklama ve ABD'yi dolandırmak için komplo kurmakla suçlanıyor. Savcılar tarafından açıklamada, yasa dışı gelirlerin altından ve değiştirilemez tokenlerden '500 dolara Walmart hediye kartı satın almak gibi kesinlikle sıradan şeylere' kadar çeşitli şekillerde harcandığı aktarıldı.
Bitfinex yaptığı açıklamada, 'çalınan bitcoin'in iadesi için haklarını belirlemek' adına Adalet Bakanlığı ile birlikte çalışmakta olduğunu söyledi. Şirket, "Soruşturma başladığından beri Adalet Bakanlığı ile kapsamlı bir iş birliği içindeyiz ve bunu sürdüreceğiz" dedi.
EKİP YENİ KURULDU
Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco, bundan yaklaşık 4 ay önce departmanın kara para aklama ve siber güvenlik uzmanlarının bir karışımından oluşan yeni bir Ulusal Kripto Para Birimi Uygulama Ekibi kurduğunu açıklamıştı.
Fidye yazılımıyla şirketlere, belediyelere ve kişilere saldıran siber suçlular, genellikle kripto para birimi biçiminde ödeme talep ediyor. Geçen yıl sansasyonel örnekte görüldüğü gibi çok sayıda kişi ve şirketin bilgisayarlarına dev bir siber saldırı düzenleyen çete, mağdurların kilitlenen dosyalarını açacak bir şifre karşılığında 70 milyon dolar değerinde Bitcoin fidye istemişti. REvil adlı grup, önce ABD'li teknoloji şirketi Kaseya'yı hedef alan virüsün, 1 milyon sisteme girdiğini ileri sürmüştü. Aynı zamanda İsveç'deki Coop süpermarketlerinin 500 şubesi, Hollanda'da iki teknoloji şirketinin ve Yeni Zelanda'daki 11 okulun da etkilenen sistemler arasında olduğu öğrenilmişti.
DarkSide adlı bir siber saldırı çetesi de Colonial Doğal Gaz Boru hattını kilitlemiş, milyonlarca dolar değerinde bitcoin talep etmişti. ABD Adalet Bakanlığı ise, ödenen bitcoinlerin izini bulduğunu açıklamıştı. Adalet Bakanlığı daha sonra Colonial'ın bilgisayar korsanlarına ödediği 2.3 milyon dolarlık kripto para fidyesini geri almıştı.
Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco yaptığı açıklamada, "Yaptığımız tutuklamalar ve başarıya ulaşan operasyonumuz, kripto para biriminin suçlular için güvenli bir sığınak olmadığını gösteriyor" dedi ve ekledi: "Sanıklar dijital anonimliği korumak için nafile bir çabayla, kripto para birimi işlemleri labirenti aracılığıyla çalınan fonları akladılar. Emniyet teşkilatının titiz çalışması sayesinde, hangi şekilde olursa olsun parayı takip edebileceğimizi ve izleyebileceğimizi bir kez daha gösterdik."