Süt parası başvurusu çok ilgi görüyor
Süt parası başvurusu yeni doğum yapan anneler tarafından çok ilgi görüyor. Emzirme ödeneği olarak da bilinen bu uygulamadan faydalanmak için tek bir eşin sigortalı olması yeterli oluyor.
Emzirme ödeneği olarak da bilinen süt parası yeni doğum yapan annelere belirli şartlar doğrultusunda verilmeye devam ediyor. Eşlerden herhangi birinin sigortalı olması şartı ile verilen süt parasından kadınlar çalışmıyor olsa da faydalanabiliyor. Maddi destek olması amacı ile verilen para her Türk vatandaşı tarafından alınabiliyor. Ayrıca yeni doğan her çocuk başına verilen desteğin miktarı her yıl da artıyor. Üç farklı destek sağlanıyor ve 4099 lira rapor parası, 300-600 lira arasında yardım parası, 122 lira da süt parası veriliyor. Doğumdan sonra verilen bu para sigorta kapsamında veriliyor. Doğum izni ile birlikte annelerin hayatını daha da kolaylaştıran uygulama için başvuru yapmak yeterli oluyor.
ÖNCE SGK BAŞVURUSU
Hizmetten faydalanmak için ilk adım olarak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine giderek talep dilekçesi yazılması gerekiyor. Başvuru yapmak için giderken götürülmesi gereken belgeler arasında ise 120 gün hizmet süresi vizitesi, doğum raporu, evlilik cüzdanı fotokopisi, süt parası başvuru formu olması gerekmektedir. Yapılan başvurulara 2 gün içinde dönüş yapılır ve ödeme verilir. Aynı zamanda kendi hesabına çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta primi yatırılmış ve gss primi dahil prim hiçbir borcunun olmaması da gerekmektedir. Süt parası zaman aşımı hakkının doğduğu zamandan itibaren 5 yıl olarak belirlenmiştir. Hizmet akdi kapsamında çalışanların ise bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primini yapmış olması gerekir. Uygulamadan sadece 657’ye tabi olan devlet memurları yararlanamamaktadır.
KANUNDA SÜT PARASI
Başka herhangi bir belge gerektirmeyen bu işlem de SGK kimlik bilgileri sistemden görülebildiğinden süt parası almak için Ziraat Bankası‘na gidilmesi yeterli oluyor. Uygulama ile ilgili 5510 sayılı kanun da süt parası ile ilgili şu cümleler yer almaktadır: "Analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan; kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilir." denilmektedir.
İSTER BAĞKUR'LU İSTER SSK'LI OLUN
Süt parası verilirken hangi kuruma bağlı olunduğu gözetmeksizin tüm vatandaşlara veriliyor. Para verilmeden önce doğum yapan annenin ve bebeğin de yaşıyor olması gerekiyor. Sadece bir kez verilen bu para da sigortalı olmanın dışında eşler arasında resmi nikah olması şartı da aranıyor. Kurumlar tarafından yapılan gerekli incelemeler doğrultusunda altı ay boyunca alınabiliyor. Uygulama ile birlikte süt izni de annelerin gün içinde kullandıkları bir buçuk saatlik zaman eğer çalışıyorlarsa mesai saatlerine dahil ediliyor ve süt izni kullandıkları süre de çalıştıklarına dair gösteriliyor. Fakat süt izni günlük olarak kullanılmaktadır ve haftalık olarak kullanılmamaktadır.
MEMUR OLANLAR İÇİN SÜT PARASI
Süt parası ile ilgili memurların hakkında da yasal maddeler de şu hüküm yer almaktadır: "Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonraki altı ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli olan asgari ücretin üçte biri tutarında emzirme ödeneği verilir” Ancak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinde, 5510 sayılı Kanunda yer alan kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin hükümlerin kamu görevlileri hakkında (5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara) uygulanamıyor. Memurların bu uygulamadan faydalanamayışı hem 1 Ekim 2008′den önce hem de 1 Ekim 2008′den sonra memur olanlar için uygulanmaktadır.
SÜT PARASI BAŞVURU İÇİN TIKLAYIN
Yorumlar