STK'lar siyasetin gündemini belirliyor
Türkiye’deki Gençlik STK’larını ve iş dünyasının gençlik yapılanmalarını bir araya getirerek daha güçlü projelere öncülük eden Türkiye Gençlik STK’ları Platformu (TGSP), 5’inci üye buluşmasını gerçekleştirdi. Türkiye genelinden geniş katılımla gerçekleşen buluşmaya üye STK’ların yanı sıra Üsküdar Belediyesi, Diyanet İşleri ve Cumhurbaşkanlığı düzeyinde katılım sağlandı. Üye STK’ların sunumları ile başlayan buluşmada 2018 yılında gerçekleşen projeler ve 2019 yılında ki vizyon belirlendi.
5 Ocak Cumartesi günü Üsküdar Boğaziçi Yaşam Merkezi’nde gerçekleşen 5’inci Türkiye Gençlik STK’ları Platformu Üye Buluşması’nda ‘’Cumhurbaşkanlığı Sisteminde Gençlik STK’larının Rolü’’ konusunun ele alındığı bir söyleşi de gerçekleşti. Söyleşiye TGSP Yönetim Kurulu Üyesi N. Bilal Erdoğan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla ve TGSP Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Terzi konuşmacı olarak yer aldı. Üye STK’lar, Üsküdar Belediyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gençliğe ve çevreye yönelik sunumlarının ardından geçtiğimiz yıllarda gençliğe yönelik projeler konuşuldu ve sorular yanıtlandı. Türkiye’nin en kapsamlı gençlik araştırması olan ‘Türkiye’nin Gençleri’ araştırması detaylarının da paylaşıldığı buluşmada gençliğin profili, ihtiyaçları, uygulanan projeler, STK – İK (İnsan Kaynakları) ilişkisi ağırlıklı olarak ele alındı.
TGSP Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Terzi gençliğe yönelik yenilikçi ve farklı projeler uygulanması gerektiğini, günümüzde geleneksel mecralarla gençlere ulaşmanın zorluğunu aktardı. Yapılan sunumlar sonrasında TGSP’nin sahada ve aktif olarak gençlerle iç içe olan STK’ların taleplerinin mutlaka yerine getirilmeye çalışılacağını belirtti.
Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı ve TGSP Yönetim Kurulu Üyesi N. Bilal Erdoğan ise gençliğin sorunlarını çözmek için artık tek yerin siyaset olmadığını, STK’ların da artık siyasetin gündemini belirlediğini ifade etti. Gelişmişliğin bir göstergesi olarak STK ve gençliğin siyaset ve toplum üzerindeki etkisinin görmezden gelinemeyeceğini aktaran Bilal Erdoğan, “Hamasete dayalı retorikle değil uzmanlaşmış kurumlar ve kişiler tarafından sorunlar dile getirilmeli ve siyaset de buna uygun mevzuatı geliştirmeli” dedi. Alan ve sorumluluk paylaşımının bir konuda derinleşme açısından önemli olduğunu ifade eden TGSP Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, ‘ne iş olsa yaparım’ düşüncesinden ziyade uzman ve konusuna yoğunlaşmış STK’ların bir araya gelmesinin bu nedenle önemli olduğunu belirtti.
Söyleşinin moderatörlüğünü yürüten ve aynı zamanda TGSP’nin de ilk kurucularından olan ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, “Sistem bir arayışın sonucudur. Yeni Cumhurbaşkanlığı sistemi ise bu iyiye yönelik ihtiyaç ve arayışın bir sonucudur. Ancak, arayış bitmiş değildir. Bu buluşmalar Cumhurbaşkanlığı sisteminde gençliğin daha aktif yer alması ve yeni sistemin daha da iyileşmesi için önemlidir.” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İsrafil Kışla ise “Herkesin topluma hizmet edebileceği ortam var. Ancak, herkes elinden geldiği kadar dahil olmalı. İyi projeler geliştirmeli ve hedef odaklı çalışılmalıdır. Gerekli sinerjiyi yaratabilirsek hem ülkemiz hem de kültürümüz muazzam işler başarabilecek güçtedir” dedi.
Türkiye Gençlik STK’ları Platformu (TGSP) Hakkında:
TGSP: Gençlik alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının gelişimleri için; rehberlik, koordinasyon, iletişim, istişare ve işbirliği amacıyla oluşturdukları çatı kuruluştur.
TGSP Platformu: Üniversite, Okul, Yurt, Yetkinlik Kursu, Gençlik ve Spor Kulübü vb. gençliğe yönelik milli ve manevi değerler doğrultusunda faaliyetler yapan dernek, vakıf, federasyon, konfederasyon, sendika vb. örgütlenmiş 92 sivil toplum kuruluşundan oluşmuştur.
Vizyonu: Medeniyet tasavvurumuzdan hareketle; nitelikli genç, nitelikli kurum (STK) ve nitelikli toplumun inşasına katkıda bulunacak sivil yapıları bir araya getiren bir platform olmak.
Misyonu: Gençlik STK’larını; birbirleri ile tanıştırıp kaynaştırmak, başarılı uygulamaların paylaşımını sağlamak, ortak projeleri için zemin hazırlamak, politikaları etkileyecek (lobicilik) çalışmaları yapmak, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri ile kurumsal kapasitelerini geliştirmek.
Yorumlar