Sonbaharda yenilebilecek 10 şifalı besin
Hastalıklara karşı vücut direncini artırmak için sonbaharda yenmesi gereken yiyecekler.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey Akansel, sonbaharla birlikte gelen mevsim meyve ve sebzelerinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için fırsat sunduğunu vurgularken, her biri hastalıklara karşı savunma kalkanı oluşturan o besinleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
İşte sonbaharda yenilebilecek 10 şifalı besin:
Taze ceviz
Şimdi taze cevizin tam sırası. Sonbahar aylarında bol bol tüketilmesi gereken taze ceviz hem omega 3 hem de E vitamini içerdiği için çift etki ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Balık tüketmeyen kişiler ve vejetaryenler için iyi bir omega 3 ve protein kaynağı. 100g'ı 654 kalori olduğu için kilo vermek veya korumak amacında olanlar günde 3-4 adet cevizi geçmemeli.
Ispanak
C ve E vitamininden zengin olan ıspanak, lutein, zeaksantin, betakaroten ve glutatyon gibi bileşikleri içeren adeta bir antioksidan deposu. Kalp ve damar hastalıklarından kabızlığa, kanserden diyabete birçok hastalığa iyi gelen, hem su oranı yüksek hem de düşük kalorili bir sebze. Ispanak pürin bazından zengin olduğu için ürik asit yüksekliği olanlar veya gut hastaları kontrollü tüketmeli.
Balkabağı
Sonbaharın şifalı besini bal kabağı, kendisine turuncu rengi veren ve güçlü bir antioksidan olan beta karoteni yüksek miktarda içeriyor. Antioksidan vitaminlerden C vitamini yönünden de zengin olan bal kabağı bu özellikleri ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor, göz sağlığını koruyor ve kansere karşı vücudu savunuyor. Bal kabağı yüksek lif içeriğiyle kötü kolesterolü düşürürken, bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı oluyor. Antioksidan kapasitesi çok yüksek olan bu şifalı sebze aynı zamanda erken yaşlanmayı önlüyor.
Brokoli
Süper besinler listesinin başlarında yer alan brokolinin içeriğindeki yüksek miktarda C vitamini, karotenoid, sulforalen, quarcetin ve indol-3 carbinolle bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Sigara kullanan kişilerin artan C vitamini ihtiyacını karşılamada oldukça başarılı olabilen brokoli düşük kalorili olması nedeniyle rahatlıkla tüketilebilir. Tıpkı ıspanak gibi "pürin” bazından zengin olduğu için gut hastaları tüketim miktarı konusunda çok dikkatli olmalı.
Nar
Uzm. Dyt. Akansel, narın antioksidan kapasitesini kıpkırmızı rengiyle ortaya koyduğunu belirtirken "Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren nar, idrar söktürücü etkisiyle de vücuttan toksinlerin atımını kolaylaştırıyor. Meyve olarak yenilebileceği gibi aroma vermek için salatalara eklenerek de tüketilebilir” dedi.
Kereviz
Yükek lifli yapısıyla tok kalmaya yardımcı olurken, idrar söktürücü etkisiyle ödem şikayetlerini azaltıyor, kabızlığı önlüyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, kansere karşı koruyucu olan etkisini "apigenin ve luteolin” adlı flavonoidlerle sağlayan kereviz, potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor. Kerevizi zeytinyağlı yemek şeklinde, salatasını yaparak ya da meyve ve yeşil sebzelerle birlikte blenderize ederek smoothie şeklinde tüketebilirsiniz.
Trabzon hurması
Trabzon hurması beta karoten ve C vitamini içeriğiyle kanserden koruyucu, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici güçlü bir antioksidan deposu. Yüksek lif içeriğiyle kötü kolesterolü düşürüyor, kan basıncının kontrolüne yardımcı olarak kalp-damar hastalıklarından koruyor. Tatlı isteğini bastırmada da oldukça başarılı olan 1 orta boy Trabzon hurması 2 porsiyon meyveye denk geliyor. Diyette tatlı niyetine yarım Trabzon hurmasının üzerine 2-3 adet kırılmış ceviz ekleyip tarçın serperek muhteşem bir tatlı elde edebilirsiniz ya da kahvaltıda yoğurt ve yulafla beraber klasik kahvaltıya bir alternatif olarak tüketebilirsiniz.
Turunçgiller
Turunçgiller deyince kuşkusuz akla bağışıklık sisteminin bilinen koruyucusu C vitamini geliyor ancak turunçgillerin vitamin içeriği sadece C vitamini ile sınırlı değil. Diğer bir antioksidan vitamin olan A vitamininin ön maddesini (beta karoten) de içeriyor ve bu çifte vitamin sayesinde hem vücut direncini artırıyor hem de soğuk algınlığına karşı koruyor. Mandalina ve portakal gibi turunçgilleri suyunu sıkmak yerine meyve şeklinde tüketmek, kilo kontrolü ve kan şekerinin kontrolünü sağlamada yardımcı.
Turp
Güçlü antioksidan kapasiteye sahip olan turp idrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlıyor, soğuk algınlığına karşı koruyor ve öksürüğün azalmasına yardımcı oluyor. Salatalarda ya da dilimler şeklinde atıştırmalık olarak ara öğünlerde rahatlıkla tüketilebilir. Üstelik düşük kalorili ve tokluk sağlamaya yardımcı.
Pırasa
Uzm. Dyt. Akansel, A ve C vitamininden zengin olan pırasanın bağışıklık sistemini kuvvetlendirici birçok bileşik içerdiğini belirterek "Pırasayı mevsiminde mutlaka tüketmek gerekir. Düşük kalorili bir sebze olduğu için zayıflama diyeti yapan kişiler için de sağlıklı bir alternatiftir” dedi.
Yorumlar