Şeker hastaları oruç tutabilir mi?

Yaşam boyu beslenmelerine özen göstermesi gereken şeker hastaları sağlık açısından oruç tutabilir mi? Riskler nelerdir? Nelere dikkat etmek gerekir?

Leyla AYDOĞAN/AjansHaber

Diyetisyen Işın Sayın, şeker hastalarının oruç tutmaması gerektiğini oruç tutan şeker hastaların da hafızayı ilgilendiren sinir hücrelerinde ölümler meydana geldiğini belirtti.

Diyetisyen Işın Sayın yaşam boyu beslenmelerine özen göstermesi gereken şeker hastalarının oruç tutmalarının sağlıklarını nasıl etkileyeceğini, oruç tutan şeker hastalarını bekleyen riskleri  AjansHaber'e anlattı.

İLAÇLARIN ALINMAMASI, DİĞER HASTALIKLARA DA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Basit bir uzun süreli açlık ya da sağlıklı bir insanın oruç tutması durumuna göre şeker hastalarının çok daha fazla halsizlik, yorgunluk, öfke patlamaları meydana gelebilir. Şeker hastalarının oruç tutarken günlük yaşantılarına da zarar verebiliyor. Sinirsel olarak tolerans gösterilmesi gereken yerlerde daha hassas olabiliyorlar. Belirli saatler de alınması gereken ilaçların aksıyorsa bu da diğer hastalıklara davetiye çıkarıyor. Çünkü çoğunlukla şeker hastalığı tek başına gelmez, şeker hastalığı beraberinde başka hastalıkları da getirebilir. Kullanılan ilaçların belirli saatler de alınması, gün içerisinde hareket halindeyken veyahut sıcağın karşısındayken o ilacın etkisini yaşamak gerekiyor.

SİNİR HÜCRELERİNİ ÖLDÜRÜR

Şeker hastalarının oruç tutmaması gerekiyor. Onları bekleyen tehlikeli nefeste keton cisimcikleri oluşuyor. Bunların yayılmasıyla hafızayı ilgilendiren sinir hücrelerinde ölümler meydana geliyor. Bu olumsuzluk, şeker hastalarında çok daha fazla görünür.

GİZLİ ŞEKERE DİKKAT!

Gizli şeker de her şeyin dışarıdan çok normal göründüğünü ancak kahvaltıdan sonra ani bir yükselmeyle beraber ani bir düşüş yaşanabileceğini belirtti. Şeker hastalığında 50’nin altının koma(hipoglisemi) olduğunu bu gruptaki hastaların da oruç tutmasının çok tehlikeli olduğunu vurguladı.

Diyabet yani şeker hastalarının sağlıklı bir yaşam için gün içinde az ve sık yemek yiyerek, kan şekeri düzeylerini belirli bir seviyede tutabilmeleri büyük önem taşıyor. Kan şekeri ayarının bozulması, oruç tutan şeker hastaları için pek çok rahatsızlığa yol açabiliyor. Bu nedenle diyabet hastalarının Ramazan ayında beslenme düzeni ve fiziksel aktiviteler konusunda bazı önemli noktalara dikkat etmesi gerekiyor.

UZMANINDAN ORUÇ TUTANLARA BESLENME ÖNERİLERİ

Yumurta tokluk süresini uzattığını ve kasların erimesini engellemeye yardımcı olur. Önemli bir hastalığı yoksa oruç tutan insanlar için tüketilmesini önerdiğimiz yiyecekler özellikle sahurda ayran ve süt gibi protein içeriği yüksek bir içecek, az yağlı bir peynirle beraber çok az yağlı tavada yumurta pişirilebilir ve ya haşlanabilir.

Bunun yanı sıra ceviz ya da az tuzlu zeytin tüketilebilir ve bol miktarda domates salatalık lif alımını artırmak da yine tokluk süresini uzatır. Mide bağırsaklarının çalışmasını destekler, sindirim sisteminin sağlığı açısından önemlidir. 

BEYAZ UNDAN UZAK DURUN

Özellikle mümkün olduğu kadar beyaz undan, şekerli yiyecek ve içecekten uzak kalınmasını, şekerli yiyeceklerin kan şekerinin hızlı yükselmesine ve düşmesine sebep olduğunu dolayısıyla oruç tutanların çok daha erken acıkabileceklerini belirtti. Acıkmalarının yanı sıra gün içerisinde performanslarının erken saatlerde düşeceğini bundan dolayı sahurda şekerli yiyecek içecek önermediğini belirtti.

BEYAZ EKMEK YERİNE NE TÜKETMELİYİZ?

Diyetisyen Işın Sayın, beyaz undan uzak kalınması gerektiğini vurgulayarak şunları önerdi: ‘’Sahurda tam çavdar tam buğday ekmeği yenilebilir. Beyaz undan yapılmış yufkalara karşılık tam çavdar, tam buğday unundan yapılmış tortillalar tüketilebilir. Tortillalar tok tutar, kan şekerinin dengeli durmasını sağlar. Kan şekeri daha yavaş yükselir daha yavaş düşer.’’

KİMLER DAHA RİSKLİ?

Ramazan’dan önceki 3 ayda ağır (şuur kaybedecek derecede) hipoglisemi veya yüksek şeker koması geçirmiş hastalar

Sık hipoglisemi geçirenler

Hipoglisemiye girdiğini hissedemeyenler

Şekeri çok ayarsız olanlar

Tip 1 diyabetliler

Ağır işte çalışanlar

Gebeler

Diyaliz hastaları

Diyaliz olmasa bile böbrek yetersizliği olanlar

İleri yaştakiler

İnsülin veya insülin salgılatıcı ilaç kullanıp yalnız yaşayanlar

Ciddi kalp damar hastalığı olanlar

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar