Ramazanda nasıl ve ne kadar su tüketmeliyiz?
Yaz aylarına gelen Ramazan nedeniyle bu yıl oruç tutanların en büyük zorluğu susuzluk olacak.
Deniz Çelikoğlu/AjansHaber
Diyetisyen Dilara İsmailoğlu, günlük 30 mililitre su tüketilmesi gerektiğini, oruç tutanların da gün içerisinde bu oranda sıvıyı almaları gerektiğini söyledi. İsmailoğlu, kilogram başına alınması gereken 30 mililitrelik sıvı miktarının ayran, cacık, çorba gibi besinlerle de alınabileceğini vurguladı.
Yaz aylarına gelen Ramazan nedeniyle bu yıl oruç tutanların en büyük zorluğu susuzluk olacak.
Beslenme ve Diyetetik uzmanı Dilara İsmailoğlu, yaşanacak su kaybına karşı oruç tutanları uyardı ve önerilerini Ajanshaber’e anlattı:
NE KADAR SU TÜKETMELİYİZ
Bir insanın kilogram başına 30 ml su tüketmesi gerekiyor. Dolayısıyla bu Ramazanda oruçtan dolayı gün içerisinde alınamıyor ama iftardan sonra sahura kadar tüketilebilir. Bunun içerisine içilen ayran, cacık, çorbalar da eklenebilir ramazanda onlar da sudan sayılabilir. Sıvı tüketimi o şekilde sağlanabilir.
SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTMAK DOĞRU MU?
Bireye göre değişir ama mutlaka sahur yapılmalıdır. Ama ben sahura kadar dayanamıyorum 12’de yiyip yatıyorum diyorsa o şekilde de olabilir. Ama günde iki üç öğün mutlaka alması gerekir. Sadece iftardan iftara oruç tutulmamalı, iki ya da üç öğün yemek yenilmeli.
SAHURDA VE İFTARDA NELER YEMELİYİZ?
Sahurda mutlaka yumurta tüketilmelidir. Haşlama,omlet olabilir. Sıvılar ise meyve suyu şeklinde alınabilir sahurda. Uzun süre açlık sonrası ananas suyu iyi gelir mesela. O biraz yağ yakımını falan destekleyebilir. Onunla bitlikte ayran, şekersiz komposto tüketilebilir. Onun dışında normal kahvaltılık gibi ama tuzlu peynirlerdense daha az tuzlu lor peyniri, çökelek peyniri tüketilebilir susuz bırakacağı için. Zeytin yerine ceviz tüketilebilir.
İFTARI İKİYE BÖLÜN, RAHAT EDİN
İftarı bir anda yemektense iki öğüne bölüp 2 kere de yemek daha mantıklıdır. Mesela çorbasını, yoğurdunu, salatasını yedi bir yarım saat sonra ana yemeğini o şekilde yedi. Bir anda hepsine yüklenmek fazla olur. Ortalama 20-30 dakika süre olmalıdır arada, daha fazla tok tutması için.
TOK TUTAN BESİNLER NELERDİR?
İftarda et ürünleri daha iyi söylenir ama çok yoğun bir şekilde tüketmemek gerekir. Etin yanında sebze yemeği alınabilir. Kırmızı et değil de daha çok beyaz et tercih edilmelidir.
SİNDİRİM VE ŞİŞLİĞE NASIL ÖNLEM ALABİLİRİZ?
İftarı 2 öğüne böldükten sonra zaten kişi sindirim sorunu ve şişkinlik hissetmiyor. Öğünle birlikte su tüketilirse çok fazla şişkinlik oluşabiliyor. Su tüketimi öğünden 10 dakika sonra yapılması daha doğru olur. İftar ya da sahurun hemen ardından içilen su rahatsız edici olabilir. Önemli olan sıvı ve katıyı bir arada almamak.
17-18 SAAT AÇ KALIYORUZ AMA YEMEK YEME SÜREMİZ KISITLI. BUNUN DENGESİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ?
Bütün besin ögelerine vücudun ihtiyacı var protein, yağ, karbonhidrat… Dolayısıyla sahurda tüketilen sebze meyve vitaminden zengin olacaktır. Süt ürünleri, yumurta proteinden zengin olacaktır. Birazda ekmek tüketimi ve meyvenin içerisindeki karbonhidrat eksiğini tamamlayacaktır. Öğün dengeleri zaten sağlanır tek öğün beslenilmediği için. İftarda da mesela çorbası, eti, sebze yemeği çeşit olacağı için sıkıntı yok. Ama tek yemekle öğün geçiriliyorsa bu sorun oluşturur. Yani ben bu akşam sadece türlü yaptım iftarda türlü yiyeceğim mantığıyla hareket edilmemeli. 2-3 çeşit yemek yapmak daha iyi olabilir.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.
Yorumlar