Pasif içicilere önemli uyarı
Pasif olarak sigara dumanına maruz kalmak, KOAH gelişme riskini, hiç sigara dumanına maruz kalmamış kişilere oranla belirgin şekilde artırıyor.
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğünce 16 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, hastalığa dikkat çekildi.
Açıklamada, nefes yollarındaki iltihaplanma sonucunda oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olan KOAH'ın, solunum yetmezliği ve zorluğu gibi belirtiler gösterdiği belirtilerek, başlangıçta yalnızca sabahları balgam ve inatçı öksürükle başlayan hastalığın, ileriki aşamasında aşırı baş ağrısı, sinirlilik, uyku bozuklukları, dikkat dağınıklığı ve unutkanlık, karında şişkinlik, ellerde titreme, ayak ve ellerde karıncalanma, terleme, hırıltı, kanlı balgam, çarpıntı ve kalp yetmezliğinin ortaya çıktığı kaydedildi.
KOAH için en önemli risk faktörünün, tütün ve tütün mamülleri olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Pasif olarak sigara dumanına maruz kalmak, KOAH gelişme riskini hiç sigara dumanına maruz kalmamış kişilere oranla belirgin olarak arttırmaktadır. Solunum yolu ile alınan ve hava yollarına zarar verme olasılığı yüksek olan gaz, toz dumanı ve kimyasal maddelere maruz kalan riskli mesleklerde çalışmak, çevre kirliliği, evlerde ısınmak ve yemek pişirmek amacıyla kullanılan kömür, odun, çalı, tezek ve benzeri yakıtların dumanına maruz kalmak ve genetik faktörler de KOAH gelişiminde önemli risk faktörleri arasındadır.
KOAH hastalığının tedavisi, hastalığı geriletmez veya tamamen ortadan kaldırmaz. Sadece hastanın hayat kalitesini yükseltmek veya hastalığın ilerlemesini durdurmak için uygulanır. Çünkü KOAH hastalığının tamamen tedavisi yoktur. Hastalığın en başlıca nedeni sigara olduğu için, hastanın sigarayı bırakması ve pasif içici olarak bile etkisinde kalmaması gerekmektedir. Sigara içmediği halde uzun süre yoğun bir şekilde sigara dumanına maruz kalmak bile KOAH dahil bütün akciğer hastalıklarına neden olur. "
Açıklamada, KOAH'lı hastanın sigarayı bırakması, grip ve zatürre aşılarını yaptırması, ilaçlarını doğru şekilde kullanması, egzersiz yapması, iyi ve doğru beslenmesi, enerjisini iyi kullanması ve stresten uzak durması, oksijen tedavisi kullanması gerektiği kaydedildi.
Yorumlar