Osmanlı kaftanları Roma’da tanıtıldı
Sergide, Ünyeli kadınların orijinal kumaşların birebir aynısını dokuyup, çeşitli tarihi dönemlerde kullanılmış kaftan desen ve işlemelerini örnek alarak ortaya koydukları minyatür kaftanlar yer alıyor.
Osmanlı kaftanları, İtalya’nın başkenti Roma’da tanıtıldı.
Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi tarafından Ünye Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) iş birliğiyle düzenlenen “Kaftanların Dili” adlı sergi, enstitünün Roma'daki yerleşkesinde açıldı.
Sergide, Ünye ÇATOM Başkanı Selma Hasdemir’in yönetiminde Ünyeli kadınların orijinal kumaşların birebir aynısını dokuyup, çeşitli tarihi dönemlerde kullanılmış kaftan desenleri ve işlemelerini örnek alarak ortaya koydukları minyatür kaftanlar yer alıyor.
Serginin açılışına ve kaftanların tarihine ilişkin bilgilerin verildiği konferansa da Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Mehmet Paçacı, AK Parti Ordu Milletvekili Ergun Taşçı, eski AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat ve çok sayıda İtalyan yetkili katıldı.
Açılışta konuşan Ünye ÇATOM Başkanı Selma Hasdemir, "Bir imparatorluğun dünya kültür mirasına kazandırdığı kaftanlar, bir giysi olmanın dışında renkleri ve desenleriyle bir ifade biçimidir aynı zamanda. Bizler de Ünye ÇATOM’da kadınlarımızla atölyelerimizde bu kaftanlarımızı tablolara aktardık ve Roma’da sizlerin beğenisine sunuyoruz." dedi.
Hasdemir, sergi için kendilerine kapı açan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Şeref Ateş ile enstitünün Roma şubesi müdürü Sevim Aktaş’a teşekkür etti.
Sergi açılışındaki konferansta sunumuyla büyük ilgi toplayan Ordu Üniversitesi öğretim görevlisi Seçkin Evcim de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kaftanlar konusunu Roma’da anlatmış olmaktan dolayı çok mutluyum. Bir başkentin ürettiği sanat değerini, bir başka büyük imparatorluğa yüzyıllarca başkentlik yapmış önemli kentte aktarmak benim için çok keyifliydi. Kaftanların zenginlikleri, tasarımları dışında içerdikleri manalarla da tanıtılması, anlamlandırılması gerekiyor. Aslında ben daha çok bu açıdan değerlendirmeyi seviyorum." diye konuştu.
Evcim, kaftanların pek çok açıdan önemli zanaat ürünleri olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hem yüksek bedellere sahipler hem de dokumalarında kullanılan altın, gümüş, inciler hatta bazen değerli taşlarla maddi anlamda da büyük değerlere çıkan kıymetleri var. Bu yüzden hediye olarak da mevki atlayan, üst noktalara gelen Osmanlı bürokratlarına, yabancı elçilere, başka devlet adamlarının düğünlerine ya da tahta çıkışlarına hediye olarak gönderilmeleri, onları siyaset açısından da önemli kılıyor. Hatta kimi iddialarda, bazen eleştirme, tehdit etme, korkutma amaçlı dahi kaftanların hediye olarak bir mesaj bağlamında verilebildiği ifade ediliyor. Kaftanlar sadece kıymetli süslü giyim eşyaları değiller, bir dönemin kültürünü dünyaya bakış açısını aktaran bizim için gerçekten çok önemli, tanıtılmaya değer bulduğumuz, sanat eserleri kültür varlıklarımız."
Yorumlar