ORDU'NUN DERELERİ

Adına türküler yazılan Ordu dereleri yörenin gezilip görülmesi gerekilen doğal güzellikleri arasında. Balık tutmak, piknik yapmak ya da ayaklarınızı serin sulara sokarak rahatlamak isterseniz Ordu dereleri bunun için gayet müsait. Eski zamanlardan kalma dere kenarlarındaki su değirmenleri de manzaraya etnik bir dokunuş katıyor. Siz de fotoğraf çekmeye meraklı bir gezginseniz ve yolunuz Ordu'ya düşerse Ordu'nun derelerine muhakkak uğramalısınız.

ORDU'NUN YAYLALARI

Özellikle doğu Karadeniz illerinin pek çoğunda görülen yayla turizmi Ordu yaylaları için de geçerli. Rize veya Trabzon yaylaları kadar turizm odaklı olmasalar da yöre halkı yaz aylarında hayvanlarını otlatmak yada rahat bir nefes almak için yaylalara çıkıyor. Siz de çadırlarınızı alıp Ordu yaylalarına çıkmak isterseniz diye yörenin önde gelen bazı yaylalarını şu şekilde sıraladık: Çambaşı Yaylası, Keyfalan Yaylası, Perşembe Yaylası, Argın Yaylası, Korgan Yaylası.

DENİZ ÜZERİNE YAPILAN İLK HAVALİMANI

 Ordu'nun Gülyalı ilçesi ile Giresun'un Pirazi ilçesi arasında bulunan havalimanı Türkiye'nin ilk ve tek deniz üzerine kurulan havaalanı olma özelliğinden dolayı yazımızda kısada olsa yer vermek istedik. 22 Mayıs 2015'te hizmete açılan havalimanı, yılda 3 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip.

10 19

 ORDUNUN NEYİ MEŞHUR?

Karadeniz lezzetlerinin en önemli özelliği et ve otsu tatları bünyesinde barındırıyor olması. Bölgenin coğrafi özellikleri nedeniyle pek çok bitkiden elde edilen değişik lezzetler Ordu mutfaklarında yerini alıyor. Karadeniz’in hırçın dalgalarında yaşayan balıklar ve yörenin yaylalarında yetiştirilen hayvanlardan elde edilen etler de yöre mutfağına ayrı bir tat katıyor. İşte Ordu'nun meşhur yemekleri...

HAMSİLİ İÇLİ TAVA

Hamsili pilavı andıran bir lezzet olsa da pilavının farklı olması nedeniyle Hamsili içli pilav Ordu yöresinin önemli lezzetlerinin başında geliyor. Önce iç fıstık, sonra sıra ile kuru üzüm, soğan ve yıkanmış pirinç yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinç seviyesine kadar kaynamış su katılarak tencerenin ağzı kapatılır. Pirinç yarı pişme durumunda iken ateş kısılır. Üzerine yağ dökülür. Karabiber, nane ve maydanoz ilave edildikten sonra dinlenmeye bırakılır. Bir kenarda hamsiler sırtları dışa gelecek şekilde tepsiye dizilir. İçerisine pilav doldurulup kaşıkla düzledikten sonra tepsinin kenarındaki hamsilerle kapatılır. Üzeri tamamen kapanacak şekilde hamsi dizilir ve fırına verilir. Hamsiler kızardıktan sonra sıcak olarak servis edilir.

11 19