ORDUNUN NEYİ MEŞHUR?

Karadeniz lezzetlerinin en önemli özelliği et ve otsu tatları bünyesinde barındırıyor olması. Bölgenin coğrafi özellikleri nedeniyle pek çok bitkiden elde edilen değişik lezzetler Ordu mutfaklarında yerini alıyor. Karadeniz’in hırçın dalgalarında yaşayan balıklar ve yörenin yaylalarında yetiştirilen hayvanlardan elde edilen etler de yöre mutfağına ayrı bir tat katıyor. İşte Ordu'nun meşhur yemekleri...

HAMSİLİ İÇLİ TAVA

Hamsili pilavı andıran bir lezzet olsa da pilavının farklı olması nedeniyle Hamsili içli pilav Ordu yöresinin önemli lezzetlerinin başında geliyor. Önce iç fıstık, sonra sıra ile kuru üzüm, soğan ve yıkanmış pirinç yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinç seviyesine kadar kaynamış su katılarak tencerenin ağzı kapatılır. Pirinç yarı pişme durumunda iken ateş kısılır. Üzerine yağ dökülür. Karabiber, nane ve maydanoz ilave edildikten sonra dinlenmeye bırakılır. Bir kenarda hamsiler sırtları dışa gelecek şekilde tepsiye dizilir. İçerisine pilav doldurulup kaşıkla düzledikten sonra tepsinin kenarındaki hamsilerle kapatılır. Üzeri tamamen kapanacak şekilde hamsi dizilir ve fırına verilir. Hamsiler kızardıktan sonra sıcak olarak servis edilir.

11 19

CEVİZ HELVASI

Ordu'nun Perşembe ilçesinde oldukça yaygın olan ceviz helvası süt, meyan kökü, ceviz, şeker ve limon tuzu kullanılarak yapılıyor. Şeker, süt veya su ile kaynayıp kıvamlaştıktan sonra üzerine sıvılaştırılmış meyan kökü ekleniyor. İstenilen kıvama gelen lezzetin içerisine ceviz içi de eklenen helva oldukça zahmetle hazırlanıyor. Bir gece dinlendirilen helva sonrasında satışa sunuluyor ve yöre halkının sofralarını tatlandırıyor.

12 19

YALIKÖY KÖFTESİ

Yolunuz Ordu, Giresun, Trabzon, Rize veya ötesine düşerse Fatsa'ya geldiğinizde muhakkak Yalıköy Köftecisine uğramalısınız. Annemin köftesi gibi diyebileceğiniz bir lezzette olan köfte şekli itibariyle de annelerimizin evde yaptığı köfteleri andırıyor. Izgara yerine yağda kızartılarak yapılan köftenin yöredeki ustaları kahvaltıda bile yendiğini söylemekte.

13 19

FINDIK

Ordu denildiğinde aklımızda ilk canlanan yiyeceklerin başında şüphesiz ki fındık geliyor.  Karadeniz bölgesinde oldukça yaygın olan fındık, Ordu'da daha farklı bir yere sahip. Yörenin başlıca geçim kaynağı olması nedeniyle fındık tarımı oldukça gelişmiş durumda. Fındık yağı, fındık ezmesi ya da fındıkla tatlandırılan ve kahvaltıları süsleyen fındıklı çikolatalar Ordulular tarafından çokça kullanılıyor. Ordu'ya yolunuz düşerse içinde fındık bulunan bütün lezzetleri tatmaya çalışmanızda fayda var.

14 19