Kaçak elektriğin faturası yine düzenli ödeyene çıktı

2016 hedef kayıp-kaçak oranlarını belirleyen EPDK'nın verilerine göre Diyarbakır, Mardin ve Şırnak’ın da içinde yer aldığı bölgede, sisteme verilen her 100 birim elektriğin yalnızca 29 biriminin tahsilatı yapılıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik dağıtım bölgelerinin 2016 hedef kayıp-kaçak oranlarını belirledi. Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin görevli olduğu Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Şırnak’ın da içinde yer aldığı bölgede, sisteme verilen her 100 birim elektriğin yalnızca 29 biriminin tahsilatı yapılıyor. Kalan, 71 birim kayıp-kaçağa gidiyor, tahsilatı yapılamıyor. Kurum, 2016-2020 yıllarını kapsayan ikinci tarife dönemini başlattı. EPDK, bu çerçevede her bir elektrik dağıtım bölgesi için yeni hedef kayıp-kaçak oranlarını da belirledi. Dicle başta olmak üzere Vangölü ve Aras’ta kayıp-kaçak hedefleri yükseltildi. EPDK, Dicle için 2015 kayıp-kaçak hedefini (dönem içinde artırarak), yüzde 49.03 olarak belirlemişti. 2016 yılı kayıp kaçak hedefi 71.62 olarak belirlendi. EPDK, Aras’ta hedefi 17.73’ten 31.68’e yükseltti.

"FATURA DÜZENLİ ÖDEYENE ÇIKTI"

Vangölü’nde hedef yüzde 35.9’dan 60.16’ya çıktı. Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ’de yüzde 9.6, Başkent Dağıtım AŞ’de yüzde 8, İstanbul Anadolu Yakası’nda yüzde 7.61 olarak belirlendi. EPDK, 2016- 2020 yıllarını kapsayan üçüncü uygulama dönemi boyunca “eşik kayıp-kaçak” oranı da yüzde 8 olarak belirledi. Eski TEDAŞ Genel Müdürü Osman Nuri Doğan, kayıpkaçaktan kaynaklanan bedelin, faturasını düzenli ödeyen aboneye yansıtıldığını belirterek, “Türkiye’de ulusal tarife belirleniyor. A elektrik dağıtım bölgesinde oluşan kayıp kaçağın maliyeti hesaplanıyor. Bu bedel, tüm diğer abonelerinin faturalarına yansıtılıyor” dedi. Doğan, “Dağıtım şirketi, hedef oranların altına düşerse bunu ‘bonus’ olarak doğrudan gelir hanesine aktarıyor. Eğer, hedefin üstünde kayıp-kaçak söz konusu olursa hedefle gerçekleşme arasındaki fark dağıtım şirketinin kasasından çıkıyor” dedi.

Yorumlar