Nevruz Bayramında neler yapılır?

İç Anadolu Bölgesi’nde “Mart dokuzu” olarak bilinen Nevruz’da 21 Mart günü sabah erken kalkılır, mezarlık ziyareti yapılır, çeşitli yemeklerden oluşan sofralar hazırlanır, oyunlar oynanır, eğlenceler düzenlenir, boyalı yumurtalar yenir ve kötülüğün uzaklaşması için büyük ateşler yakılarak üzerinden atlanır, niyet ve dilekler tutulur.

Kötülükten arınmanın, iyiliğin, temizliğin ve uyanışın sembolü olan Nevruz Bayramında, insanlar evlerini temizler ve yeni kıyafetler giyerek yeni yılın gelişini temiz bir şekilde karşılar.

Tüm Türk dünyasında ateşten veya sudan atlama geleneğinin, Nevruz Bayramı kutlamalarının ortak ritüellerinden biri olduğu dikkat çekiyor. Kötülükten arınmanın sembolü olarak insanlar toplu halde yaktıkları ateşin üzerinden dileklerini tutarak atlıyorlar.

Ayrıca spor müsabakaları düzenlenerek şarkılar söylenip danslar ediliyor. Nevruz Bayramı kutlamalarında yumurtaların boyanarak tokuşturulması da yaygın olarak görülüyor. Kutlamalarda, üremeyi ve bolluğu temsil eden yumurtalar boyanarak tokuşturuluyor. Bazı bölgelerde ise Nevruz’a özel 7 çeşit yemekten oluşan “nevruz sofrası”na toplu halde oturuluyor.