Milyonlarca kişiye müjde! Devlet ödeyecek

Gelecek yıl sosyal yardımlara 45 milyar liralık kaynak aktarılacak. Ödeme gücü olmayanların primleri ödenirken, milyonlarca kişiye önemli miktarda destek sağlanacak.

Meclis’te bütçe maratonu başlıyor. 25 Kasım’a kadar Plan ve Bütçe Komisyonu’nda çalışmaları sürecek bütçe 1 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’na sevk edilecek. 5 Aralık’ta Meclis’te görüşmelerine başlanması beklenen bütçeye göne gelecek yıl sosyal yardımlara 45 milyar lira kaynak aktarılacak. Ödeme gücü olmayanların primleri ödenirken, engelli, 65 yaş üstü ve doğum yardımı kapsamında milyonlarca kişiye önemli miktarda destek sağlanacak.

Maliye Bakanlığı verilerine göre 2017 yılında ödeme gücü olmayan yaklaşık 9 milyon vatandaşın sağlık giderlerini karşılamak amacıyla 7.2 milyar TL, 508 bin engellinin evde bakımına destek amacıyla 5.8 milyar liralık kaynak aktarılacak. 65 yaş üstü yaşlılardan bakıma ihtiyacı olan engelliler ve yakınlarından oluşan 1 milyon 220 bin kişiye bağlanan aylıklar için bütçeye 5.3 milyar liralık kaynak konulurken, şartlı nakit desteği programı kapsamında eğitim ve sağlık alanlarında şartlı nakit desteği alan 2.5 milyon kişi için 1.2 milyar TL, 82 bin çocuk ve gencin faydalandığı ekonomik ve sosyal destek programı kapsamında 782 milyon lira, yaklaşık 1 milyon 200 bin kişiye doğum yardımı için de 544 milyon liralık kaynak ayrıldı.

TARIMA 30.9 MİLYAR TL

2017 yılı bütçesinin Meclise sunuşu gerçekleşirken, sağlanacak desteklerin detayları da belli oldu. Tarım sektörüne verilen destekler yeni yılda da artarak devam edecek. Bu kapsamda 2017 yılında bütçeden tarıma ayrılan kaynak yüzde 21.5 oranında artırılarak 30.9 milyar liraya çıkarıldı. Tarımsal destek programları için ayrılan kaynak ise 2016 yılı ödeneklerine göre yüzde 10.3 oranında artırılarak 12.8 milyar liraya çıkarıldı. Maliye Bakanlığı verilerine göre son 10 yıllık dönemde toplamda 104.7 milyar TL faiz indirimli tarımsal kredi kullandırıldı.

TARIMA DESTEKTE ZİRVEDE

Tarım sektörüne yönelik desteklerin yanı sıra yem ve gübrede KDV’nin kaldırılması ile birlikte çiftçilere yıllık yaklaşık 2.7 milyar liralık bir ilave kaynak sağlanmış olacak. OECD’nin Tarımsal Politika İzleme ve Değerlendirme 2016 yılı raporuna göre toplam tarımsal desteklemelerin milli gelire oranı 2015 yılında yüzde olarak gerçekleşti. Böylece Türkiye 2015 yılında tarıma en çok destek veren OECD ülkesi olma konumunu devam ettirdi.

Yorumlar