Mehmet Akif Ersoy ölüm yıl dönümünde anılıyor!

Mehmet Akif Ersoy 86'ıncı ölüm yıl dönümünde anılıyor. İstiklal Marşı'nın yazarı şair Mehmet Akif Ersoy’un hayatı bu önemli günde araştırılıyor. 1873 yılında İstabul Fatih'in Sarıgüzel semtinde dünyaya gelen Mehmet Akif Ersoy 1936 yılında vefat etmişti. İşte Mehmet Akif Ersoy!

Mehmet Akif Ersoy için Edirnekapı'daki kabri başında anma töreni düzenlendi. Şiirlerini 7 kitaptan oluşan Safahat adlı eserinde toplayan vatan şairi Ersoy, İstiklal Marşı’nın da yazarıdır. 12 Mart 1921 tarihinde İstiklal Marşı milli marş olarak kabul edilmiştir.

MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI

1873 yılında İstabul Fatih'in Sarıgüzel semtinde dünyaya gelen Mehmet Akif Ersoy'a babası Mehmet Tahir Efendi, ebced hesabıyla doğum tarihini belirten “Ragif” adını verdi (hicri 1290) ve vefatına kadar onu bu adla çağırdı. Ancak bu isim, yaygın olmadığı ve güç söylendiği için annesi ve yakın çevresi, daha bilinen bir ad olan “Akif”i kullandılar.

Babası Fatih Medresesi müderrislerinden Mehmet Tahir Efendi, o dönemler Osmanlı Devleti'ne bağlı olan Arnavutluk'un İpek kasabasına bağlı Şuşise Köyü'nden İstanbul'a gelmiş, annesi Emine Cemile Hanım ise Buharalı Mehmet Efendi'nin kızı olarak Samsun'da doğmuştu.

1878 yılında, 4 yaşındayken Fatih'de Emir Buhari Mahalle Mektebi'ne başladı. Burada iki yıl eğitim gördükten sonra Fatih İbtidaisi'ne geçti. Aynı yıl babası ona Arapça dersleri vermeye başladı. Rüştiye’yi yani ortaokulu bitirdikten sonra dönemin gözde okullarından Mekteb-i Mülkiye (Siyasal Bilgiler Fakültesi)’nin âli kısmında bir müddet okudu ancak babasını kaybedince Halkalı’daki Baytar Mekteb-i Âli (Veterinerlik Fakültesi)’ne parasız yatılı olarak girdi ve bu okulu birincilikle bitirdi.