Mantar zehirlenmesi durumunda neler yapılmalı?

Mantar zehirlenmesi durumunda yapılması gerekenler şunlardır:

1. Hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve tıbbı destek almak.

2. Zehirlenmeye neden olan mantarın türünü ve miktarını mümkünse doktora belirtmek. Bu, doktorun uygun tedavi uygulayabilmesi için önemli bir bilgidir.

3. Zehirli mantarın yutulmasından sonra mide lavajı yapılabilir, ancak bunu sadece sağlık personelleri yapmalıdır.

4. Vücuttan toksinleri atmak için bol su içmek ve dinlenmek önemlidir.

5. Hastanın midesinin bulanması durumunda, yatay pozisyonda yan yatması ve başını yana çevirmesi gerekir. Bu, kusmanın solunum yollarını tıkanmasını önler.

6. Hasta bilinç kaybı yaşıyorsa, başını yana çevirip solunum yolunu açık tutmak önemlidir.

7. Zehirlenme belirtileri hafifse ve hastanın durumu stabilse evde dinlendirilmeye devam edilebilir, ancak herhangi bir şüphe durumunda mutlaka sağlık kuruluşundan tıbbi destek alınmalı.

Zehirli mantar nasıl anlaşılır?

Zehirli mantarları diğer mantarlardan ayırt etmek önemlidir çünkü bazıları insanlar için tehlikeli olabilir. Zehirli mantarları tanımanın birkaç yolu var, bunlar:

1. Renk ve dokularına dikkat edin: Zehirli mantarlar genellikle parlak renklidir ve hatta biraz metalik görünebilir. Mantarın yüzeyi pürüzlü veya kaygan olabilir.

2. Kök ve sapına bakın: Zehirli mantarların kök ve sapları genellikle soluk ve incedir. Bazı zehirli mantarların kök veya sapında halkalar olabilir.

3. Kokusuna dikkat edin: Zehirli mantarlar genellikle kötü bir kokuya sahiptir. Eğer mantarın kokusu size garip veya rahatsız edici geliyorsa, mantarı yememelisiniz.

4. Etrafınızda uzman birisi varsa, ona gösterin: Zehirli mantarları tanımanın en kesin yolu bir mikolog (mantar uzmanı) veya bir yerel doğa rehberine danışmaktır.

Bunlar, zehirli mantarları tanımanın bazı basit yolları olmasına rağmen, bu konuda profesyonel bir yardım almanız her zaman daha güvenlidir. Eğer zehirli bir mantar yediğinizi düşünüyorsanız hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

10 12

Mantar şimşek çakması sonrasında mı ortaya çıkıyor?

Mantar, yağmurun ardından çıkıyor. Yağmursuz havada mantar çıkmıyor, fakat pek çok kişi bilinçsizce mantarları kökünden sökerek topluyor. Bu yanlış bir toplama şekli. 

Bir sonraki sene mantarın yeniden yetişmesi için 15 Nisan'dan önce kesinlikle toplanmaması gerekiyor. 

11 12