Manchester'dan sonra Fenerbahçe geliyor!

Spor Bilimleri Merkezi CIES’in Avrupa’nın 31 liginde yaptığı araştırmaya göre milli takımlara en çok oyuncu gönderen takım Chelsea olurken, Londra ekibinin ardından Manchester United ve F.Bahçe geliyor.

1995 yılında kurulan spor bilimleri merkezi CIES, Avrupa’nın 31 ligindeki kulüpleri incelediği son araştırmasında kulüplerle ilgili önemli bilgileri ortaya çıkardı. Beş büyük lig olarak adlandırılan İngiltere Premier Lig, Almanya Bundesliga, İspanya La Liga, İtalya Serie A ve Fransa Ligue 1 ile ilgili veriler ise elit düzeyle sonuçlar ortaya koydu. Merkezi İsviçre’nin Neuchatel kentinde bulunan CIES Futbol Araştırma Merkezi tarafından yapılan UEFA’ya üye 31 ülkenin üst liglerinde yer alan 472 kulüp ve 11653 oyuncuyu kapsayan 2014 Demografik Futbol Çalışmasının sonuçları şöyle:

Birçok ülke federasyonunun yönetmeliklerinde ve UEFA’nın kulüpler ile ilgili düzenlemelerinde belirtilmesine rağmen kulüplerin kadrolarında kendi yetiştirdikleri oyuncuların yer alma oranı %21,2. Bu geçmiş yıllara göre en düşük oran olması sebebiyle yeni bir rekor.

İngiltere Premier Ligi, yabancı oyuncuların en yüksek yüzdeyle oynadığı ikinci lig olarak dikkat çekiyor. (% 60,4) Kıbrıs Rum Kesimi ise bu konuda birinci sırada. Yabancı oyuncuların yoğun olduğu diğer ülkeler arasında İtalya, Türkiye, Portekiz ve Belçika bulunmakta. En yüksek yabancı oyuncu oranı ise AC Milan takımına ait. (%89).

Avrupa futbolunda yabancı oyuncu olarak en çok Brezilyalıların oynadığı görülmekte. Ancak Brezilyalıların sayısı 2009’dan bu yana 538’den 471’e geriledi. Fransa oyuncu ithalinde ikinci en büyük ülke oldu. Son beş sezonda Avrupa’nın en üst liglerinde oynayan Fransız oyuncu sayısı 247’den 306’ya yükseldi.

Transfer faaliyetleri Kuzey Avrupa ülkelerine oranla Güney ve Doğu Avrupa’da çok daha fazla. 2013 Ocak ayından bu yana en çok transferin yapıldığı ülkenin Kıbrıs Rum Kesimi olduğu tespit edilmiş. Kıbrıs Rum Kesimi’nde kulüp başına 14,1 transfer yapılıyor. İsveç’te ise bu oran sadece 5,3.

İtalya ve İngiltere en fazla oyuncu bulunduran takımlara sahip olan ülkeler olarak listenin başından yer almaktalar. Bu ülkelerdeki kulüplerde ortalama 26,8 oyuncu bulunuyor.
En uzun oyuncuların yer aldığı lig Almanya Bundesliga (183,3 cm) olurken en kısa lig ise İspanya La Liga (180,1 cm) oldu. Barcelona değerlendirmeye alınan 472 takım arasında en kısa ikinci takım (177,4 cm) son sırada ise Bnei Sakhnin (İsrail) takımı yer almakta.

A Milli takım seviyesinde oyuncuların yer alması bakımından 2013 yılında kaydedilen en yüksek yüzde İngiltere Premier Lig’ine ait (%44,3). Kulüp seviyesinde ise milli takıma en fazla oyuncu veren takımın Chelsea (%80) olduğu görülmekte. Chelsea’den sonra Manchester United ve Fenerbahçe en yüksek oranda milli oyuncuyu kadrosunda bulunduran takımlar olarak dikkat çekiyor.

Avrupa’nın önde gelen takımları arasında Barcelona en istikrarlı kulüp olarak göze çarpmakta. Katalan ekibi oyuncularının ortalama 5,5 sene takımda kaldığı görülüyor. Bunu yaklaşık 5 sene ile Manchester United takip etmekte.

Ajax, genç oyuncu gelişiminde harika bir iş çıkarmakta. Ajax’ta yetişen oyuncuların 69 tanesinin Avrupa’nın önde gelen takımlarında oynaması bu kulübü listenin başına taşımakta. Bu konuda diğer başarılı kulüpler Partizan Belgrad (66), Barcelona (61), Hajduk Split (52) ve Sporting Lizbon (52). Listede Beşiktaş 19 oyuncuyla yer alıyor.

Yorumlar