Lezzet ustaları 'en iyi çiğ köfte'yi yapmak için yarıştı

Şanlıurfa İsot Festivali kapsamında, kentteki 13 lezzet ustası, yöreye özgü isot (pul biber) ve bulgur ile çiğ köftenin en iyisini yapmak için kıyasıya yarıştı.

Şanlıurfa İsot Festivali (URFES) kapsamında en iyi lezzet ustaları arasında çiğ köfte yarışması düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez düzenlenen URFES kapsamında şehrin önde gelen 13 lezzet ustası, temel hammaddeleri yöreye özgü isot (pul biber) ve bulgur olan çiğ köftenin en iyisini yapmak için kıyasıya yarıştı.

Tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi yakınlarında gerçekleştirilen, yerli ve yabancı turistlerin de dikkatle izlediği yarışma, yaklaşık yarım saat sürdü.

Lezzetin duayenleri kendi taktik ve yöntemleriyle en iyi köfteyi yoğurabilmek için büyük çaba gösterdi.

Yedi kişiden oluşan jüri, köfteyi kıvamı, tadı, görünümü, tuzu ve katkı maddeleri oranına göre değerlendirdi.

Aralarında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Emin Özçınar'ın da bulunduğu ve birbirine çok yakın puan alan katılımcılardan birinci Birsen Narin, ikinci Özlem Üzgün, üçüncü ise Mücellem Esen oldu.

Yarışmanın ardından yoğrulan köfteler ise vatandaşlara ikram edildi.

"MALZEME ORANI ÖNEMLİ"

Yarışmacılardan Ramazan Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 yıldır çiğ köfte yoğurduğunu söyledi.

Kentin en iyi köftesini yoğurduğunu iddia eden Atik, "İyi köfte içindeki malzemeden belli olur. Et, bulgur, soğan, sarımsak her şeyi çok iyi ayarlamalısın ki köfte güzel olsun. 20 dakikada köfteyi hazır hale getirebiliyorum." dedi.

Jüri üyelerinden Ayşe Açanal da yarışmanın çok güzel geçtiğini ve seçim yapmakta zorlandıklarını belirtti.

Görünüş olarak birbirine çok benzeyen çiğ köftelerin tadlarının ayrı ayrı olduğunu vurgulayan Açanal, "Kimisi az, kimisi çok yoğrulmuş. Et, isot, acısı ve tuz oranı çok fark ediyor. Biz ayrımımızı buna göre yapıp, not veriyoruz. Görünüş ve renk çok önem taşıyor. Tuzu, biberi, salçası ve diğer karışımlarının çok iyi olması gerekiyor. Köfte için bizim 'lokum gibi' tarifimiz vardır ona uyacak iyi yoğrulacak ancak hamur gibi de olmayacak. Biraz hafif dişe de gelmesi gerekiyor."

"YAŞAM TARZIMIZ"

Program sonunda gazetecilere açıklama yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ise amaçlarının yerli ve yabancı konuklarla kent kültürünü paylaşmak olduğunu söyledi.

Belediye olarak hedeflerine ulaştıklarını vurgulayan Çiftçi, "İnsanlara farklı günler yaşatmak istedik. Festival kapsamında daha önce isot bugün de çiğ köfte yarışması yaptık. Binlerce insana iki gündür çiğ köfte ikramı yapıldı. Festival kapsamında binlerce insan mutfağımızın lezzetine bakma imkanı buldu. Bizim için bu çiğ köfte büyük önem taşıyor çünkü bu bizim yaşam tarzımız. Bizim mutfağımız, çarşılarımız ve evlerimiz lezzetleriyle ön planda. Şanlıurfa bir lezzet ve gastronomi şehridir." diye konuştu.

Festival, akşam düzenlenecek konserin ardından ödül töreniyle sona erecek.

Yorumlar