KYK'dan müjdeli haber geldi! 'Kredi ve Burs başvuruları bugün başladı'

KYK kredi ve burs başvuruları bu yıl geçiş yıllara göre daha erken başlayacak. KYK Genel Müdürü Sinan Aksu'nun yapmış olduğu açıklamada burs başvuruları Ekim ayının ilk haftasında alınmaya başlayacak.

KYK Kredi ve Burs başvuruları başladı.Maddi durumu iyi olmayan üniversite öğrencilerine karşılıksız olarak verilen KYK burs başvuruları bu yıl geçmiş yıllara göre daha erken alınmaya başlayacak. Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sinan Aksu tarafından kısa bir süre önce yapılan duyuruya göre, 2016 KYK Burs Başvuruları Ekim ayının ilk haftasında yapılmaya başlanacak. 2016-2017 Eğitim Öğretim yılı içerisinde Ekim ayının ilk haftası alınmaya başlayacak başvuruların sonuçları yine Ekim ayı içerisinde açıklanacak. Geçtiğimiz ay KYK yurt yerleştirmelerinin yapılmasından sonra bu ayda öğrencilere devlet tarafından karşılıksız olarak sağlanacak burslar için başvurular alınacak. Burs ve kredi başvuruları da yurt başvurularında olduğu gibi Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu'na yapılacak. Kredi ve burs başvuru tarihleri henüz açıklanmadı başvuru tarihlerinin açıklanmasından sonra burs başvurusu yapacak olan öğrenciler başvuruları belirtilen süre içesirinde KYK'nin internet sitesi ya da E Devlet üzerinden gerçekleştirecekler.

BAŞVURULAR BAŞLADI

Burs başvurusu yapacak öğrenciler için müjdeli haber KYK Genel Müdürü Sinan Aksu'dan geldi. Aksu'nun kısa bir süre önce yapmış olduğu açıklamaya göre bu yıl diğer yıllara oranla bir ilk yaşanarak burs başvuruları 3 Ekim Pazartesi günü başladı. Burs başvuruları konusunda önemli açıklamalarda bulunan. Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sinan Aksu, başvuruların Ekim ayının ilk haftasında alınacağını duyurarak, söz konusu tarihi heyecanla bekleyen öğrencilere müjdeli haberi vermiş oldu. Başvuru tarihi ile ilgili herhangi açıklamada bulunmayan Aksu, üniversite birinci sınıf öğrencilerin almaya hak kazandıkları burslardan Ocak ayından daha önce Ekim ve Kasım aylarından itibaren yararlanabileceğini söyledi. Öğrencilerin, ne kadar burs alacak sorusunun cevabı olarak 400 TL alacaklarını söyledi. KYK Burs Başvuruları e-devlet üzerinden yapılacak olup, başvuru yaparken çok dikkati olunması gerekiyor. Aksi durumda yanlış ya da eksik verilen bir bilgi, o öğrencinin burstan veya krediden yararlanma imkanını elinden alabiliyor.

 

"12 EKİM'DE SON"

KYK'nın bu yıl erken almaya başladığı başvurular 12 Ekim'de sona erecek. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, "burs ve kredi için, yurt içinde ve KKTC'de okuyanların, diğer yabancı ülkelerde önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerin "e-Devlet" üzerinden veya "kyk.gsb.gov.tr" adresinden başvuru yapabileceği ifade edildi. Açıklamada, başvuruların, 12 Ekim Çarşamba günü saat 23.59'da sona ereceği" kaydedildi.

SONUÇLAR KYK'DAN AÇIKLANACAK

Lisans ve Önlisans öğrencilerinden neredeyse tamamın başvuruda bulundukları Burs ve Kredi başvuruları toplam on bir kurum tarafından incelenditen sonra sonuçlanmaktadır. Başvuruların olumlu ya da olumsuz karşılanması sonrasında sonuçlar KYK'nın resmi web sitesinden açıklanmaktadır.

"150 BİN ÖĞRENCİYE BURS VERİLECEK"

2016-2017 Eğitim yılında burs alacak öğrenci sayısının 150 bin olarak açıklayan kurum, ilk 150 bin burs, diğer öğrenciler "kredi"den yararlanacak açıklamasında bulundu.

 

BURS YA DA KREDİ

Devletin maddi durumu yerinde olmayan üniversite öğrencilerine vermiş olduğu karşılıksız burs hakkı kazanamayan öğrenciler karşılığını mezun olduktan sonra ödeyecekleri Öğrenim Kredisi alabiliyorlar. Öğrenim Kredisi çıkan öğreciler burs alan öğrenciler gibi eğitim hayatları boyunca para alıyolar. Kredi'nin bursdan farkı, öğrenim kredisi alan öğrencinin aldığı krediyi okul bitiminden iki yıl sonra geri ödemesidir. 

BURS ALMADA ÖNCELİKLİ ÖĞRENCİLER

KYK Burs başvurusu yapan öğrencilerden burs almada öncelikli olan öğrenciler şöyle;

  • Anne ve babasını kaybedenler,
  • Şehitlerin evlilerse çocuklarına,
  • Değillerse kardeşlerinin tamamına,
  • Gazi çocuklarına

öncelikli olarak burs verilmektedir.

KYK BURSU VERİLECEK ÖĞRENCİLER

Herhangi bir üniversitede "ön lisans" öğrencisi olana

Bir üniversitede "lisans" öğrencisine

Açık Öğretimde okuyan "önceliğe sahip olan öğrenciler"e. Önceliğe sahip olanlar: Şehit çocuğu veya kardeşi, gazi çocuğuna, anne ve babası ölü olanlara.

İki yıllık bir üniversiteyi bitirdikten sonra, dört yıllık üniversiteye geçenlere.

Öğrenci, yüksek lisans yapıyorsa veya doktora öğrencisiyse. (Dikkat edilmesi gereken husus: hazırlık sınıfında okuyan öğrencilere burs verilmemektedir.)

ÖSYM'nin yaptığı sınavda ilk 100'e giren öğrencilere otomatik olarak verilmesi

Öğrenci şayet "amatör milli sporcu" belgesine sahipse

Bu maddeleri karşılayanlara kurum tarafından burs verilmektedir.

BURSTAN YARARLAMAYACAK ÖĞRENCİLER

Başvuruda bulunsalar dahi burs verilemeyecek olan öğreciler Kredi Yurtlar Kurumu tarafından şu şekilde listelenmiştir.

Kurumdan önceden burs alanlar,

Öğrenim kredisi alan öğrencilere

Öğrenciyken, öğretim yılına bir yıl ara verenlere

Yabancı uyruklu öğrencilere (farklı bir kurum tarafından verilmektedir)

Yorumlar