Diyarbakır'da kürtçe okul için ilk resmi başvuru yapıldı!

Diyarbakır’da Kurdi-Der, HDP ve DBP temsilcilerinden oluşan bir heyet, Kürtçe okul için Diyarbakır Valiliği’ne ilk resmi başvuruda bulundu.

Diyarbakır’da eğitim öğretim yılının ilk gününde açılan Kürtçe okul, Valilik tarafından izin alınmadığı gerekçesiyle birçok defa mühürlendi. HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, DBP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Kurdi-Der Başkanı Sabahattin Gültekin ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Yıldırım Aslan’dan oluşan heyet hazırladıkları dilekçeyi Diyarbakır Vali Yardımcısı Mehmet Demir’e verdi. Kürtçe okulun açılması için verilen dilekçe Vali Yardımcısı Demir tarafından işleme alındı.
GÖRÜŞME OLUMLU BİR GÖRÜŞMEYDİ
  Yapılan başvuruyla ilgili değerlendirmede bulunan Eğitim-Sen Şube Başkanı Yıldırım Aslan, görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi. Kurdi-Der, Eğitim-Sen ve Diyarbakır’daki bazı bileşenler olarak anadilde eğitim engelleyen maddeleri ve okulun açılması için kamuoyuyla paylaştıklarını dile getiren Aslan, bu kapsamda Diyarbakır, Yüksekova, Cizre ve Lice’de Kürtçe okulların kurulduğunu söyledi. Aslan, "Buna bağlı kalarak bugün Diyarbakır Valiliğiyle görüşerek bir değerlendirme gerçekleştirdik. Yaptığımız görüşme olumlu bir görüşmeydi. Görüşmemizde, Kürtçe okullara, bu şekilde yönelmemeleri konusu paylaştık. Haklı ve insani bir talebimizin olduğunu dile getirdik. Görüşmede özellikle altını çizdiğimiz çok dilli, çok kültürlü, cinsiyet ve inanç özgürlüğünü kapsamayan, eğitim ve öğretimde asimilasyoncu politikalar nedeniyle anadilinde parasız ve zorunlu eğitim öğretim görme hakkıyla ilgili talepleri aktardık. Bu konuyla ilgili hazırladığımız dosyayı kendilerine verdik. Vali Yardımcısı, Bakanlıkla da gerekli görüşme yapıldıktan sonra, bu sürece yönelik olumlu bir yöntem izleneceği yönünde bazı beklentilerini onlar da paylaştılar. Talebimiz net ve açıktır. Okul öncesi ve ilk öğretimde kesinlikle anadilde parasız, zorunlu eğitimin oluşması için yasal bir düzenlenme çerçevesinin oluşmasıdır. Bu konuda yaptığımız görüşmeler olumlu geçti. İnanıyorum bundan sonra kamuoyu bu noktaya doğru bilgilendirecek ve bu süreçle ilgili pozitif adımların atılacağını bekliyoruz ve düşünüyoruz. Kurdi-Der tüzel kişiliği üzerinden başvuru yapıldı. Kurdi-Der’in tüzüğünün 3. maddesinde okul açma yetkisi olduğundan kaynaklı bu süreci resmi anlamda onlar üzerinden yürütüyoruz" dedi.   Diyarbakır Valiliği’ne verilen dilekçede, “Kurumumuz Kurdi-Der, tüzüğünün 3. maddesi gereğince velilerimizin bu talebini, anayasanın 24. ve 90. maddeleri gereği, uluslararası sözleşmelerde bulunan eğitim hakkıyla ilgili belirlemelerin ve evrensel hukukun üstünlüğüne dayanarak “çok dilli, çok kültürlü, cins ve inanç özgürlüğüne dayalı, eğitim ve öğretimde asimilasyoncu politikaların olmadığı, anadilinde parasız ve zorunlu eğitim öğretim” hakkının kullanılması ile ilgili çalışmalarını dosyalayarak, hazırlıklarını tamamlamıştır. Bu çerçevede Bağlar Belediyesi ile 12 Eylül 2014 tarihinde yapılan ön protokol gereği, Bağlar Şeyh Şamil Mahallesi Barış Caddesi 571. Sokak’ta bulunan Ferzad Kemanger Eğitim Destekevi, kurumumuza tahsis edilerek söz konusu bina kurumumuzca Ferzad Kemanger İlkokulu olarak 2014-2015 eğitim ve öğretim yılı çalışmalarına başlamıştır. Yürütülen tüm çalışmalar Kurdi-Der tüzel kişiliğinde ,Büyük Şehir ve ilçe belediyeleri ile Eğitim-Sen tarafından ortak bir sözleşme dahilinde gerçekleştirilecektir" ifadelerine yer verildi.


 

Yorumlar