Kronik ağrılara elektrik tedavisi

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanelerinde farklı bir uygulama yapılarak işkencede kullanılan elektrik bu defa insanların sağlığına kavuşması için kullanılmaya başlandı.

Vücudun her noktasında hissedilen kronik ağrıya uygulanabilen bu yöntemle ağrıya sebep olan yere düşük voltajlı elektrik akımı verilerek ağrıya neden olan sinir iletimi engelleniyor. Dicle Üniversitesi Hastanelerinde yatmakta olan ve 7 yıldan beri kronikleşmiş ağrısı bulunan 35 yaşındaki Nihat Özaslan’ın ameliyatı için İstanbul’dan Diyarbakır’a gelen Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Özyalçın, yaptığı açıklamada; hastaya uyguladıkları ileri bir ağrı tedavisi tekniği olan Spiral Kord Stimülasyonu uygulaması ile sinir sistemi kaynaklı ağrılara son verilebileceğini söyledi. Spiral Kord Stimülasyonu ile tedavi yöntemi hakkında bilgi veren Ağrı Uzmanı Prof. Dr Süleyman Özyalçın, “Bugün burada yaptığımız işlem omuriliğe kronikleşmiş ağrı kontrolü için ağrıyan yere bir elektrot ve pil yerleştirilmesi işlemidir. Bu işlem dünyada da ülkemizde de birkaç yıldır yapılan ve ağrı tedavisinde gelinen son tedavi uygulamalarından biri olarak tanımlanabilir” dedi.Bu yöntemin, 18 yaş üstü her kronik ağrısı olan hastaya uygulanabildiğini de belirten Dr. Özyalçın, SGK kapsamındaki hastaların herhangi bir ücret ödemelerine gerek kalmadığını söyledi.

GÜNLÜK YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK

Ülkemizde de ancak gelişmiş hastanelerde bu tedavi uygulamalarının sürdürüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Özyalçın, “Bu tedavi uygulamasındaki amaç, ağrı ileten lifler üzerine yerleştirilecek bir elektrot ve pil aracılığı ile ağrının iletiminin durdurulmasıdır. Çünkü bu tür hastalarımızda artık sinir sistemi hastalığı kronikleşmiş bir problemdir ve birçok tedavi uygulamalarına, ameliyat uygulamalarına, ilaç uygulamalarına ve geleneksel tedavi uygulamalarına rağmen ağrının giderilmemesi, bu hastalarımızın günlük yaşam kalitelerini engellemektedir. Bizim amacımız bu hastaların ağrı iletimini bir biçimde engellemek, günlük yaşam kalitelerini artırmaktır. Bu ameliyatlarda teknoloji cihazlar kullanılmaktadır. Elektrotlar tam olarak ağrı iletiminde kilit rol oynayan omurilik zarının üzerine yerleştirilir. 3-4 hafta hasta kontrol edilir, kontrollerde hastanın bu tedaviden yararlanıp yararlanmadığı tespit edilir. Eğer hastanın ağrılarında önemli ölçüde azalma tespit edilirse o elektrot hastanın vücuduna yerleştirilecek bir pille ömür boyu kalıcı hale getirilir” şeklinde konuştu.

“DİYARBAKIR’DA İLK DEFA UYGULANDI”

Dicle Üniversitesi Ağrı Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haktan Karaman bu yöntemin Diyarbakır’da ilk defa uygulandığını söyledi. Karaman, “Bu uygulamaların geri ödemelerinin devlet tarafından verilmesi büyük bir olanaktır. Çünkü bu hastalar hem işlerini yapamamakta, hem de ağrılarının etkisiyle defalarca tedavi görmektedirler. Buda hem kendilerine hem de devlete çok fazla maddi yük getirmektedir. Bu uygulama ile hasta işine, gücüne dönüp tekrar günlük yaşam aktivitelerine katılır. Daha fazla tedavi masrafı gerektirecek imkanlardan uzaklaşınca da hem ülke ekonomisine ve hem de hastanın kendi aile ekonomisine önemli katkısı olacaktır. Eğer hastamız bu uygulamayı özel bir hastanede yapmış olsaydı yaklaşık 50 bin TL vermiş olacaktı. Hastanemizde yapılan bu uygulamanın maliyetinin tamamı devlet tarafından karşılanıyor. Hastamızdan hiçbir bedel almadan hastamıza omurilik pili tedavisi uygulamasını yaptık” diye konuştu.

Yorumlar