Kıyamet balığı tipik olarak okyanus yüzeyinin yaklaşık 1 kilometre altında yaşıyorlar. Fakat Japonya'daki bir inanışa göre; sismik hareketlerin öncesinde bu balıklar sığ bölgelere doğru harekete geçiyorlar. Bu balıkların hareketi ise bir deprem habercisi olarak nitelendiriliyor.
Tayvan'da gerçekleşen depremin merkez üssünün yaklaşık 1448 kilometre güneyinde yer alan Kalanggaman Adası, bu balığın depremden önce görülen yeri olarak belirtildi. Depremden yaklaşık otuz saat önce bir balıkçı tarafından avlanan balıklar arasında buldukları bu balık, insanlar tarafından oldukça dikkat çekti.
Kıyamet balığı nerede görülür?
Dünya çapındaki okyanusların sıcak ve ılıman sularında, özellikle de Batı Pasifik’te, 300 ile 1000 metre derinlikte yaşayan Kürek balıkları nadiren su yüzeyine çıktıkları için insanların bu balıkları canlıyken görmesi sıkça rastlanan bir durum değil. Genel olarak ölmüş bir biçimde sahile vurmaları sayesinde insanlar tarafından görülebilir.
Kıyamet balığı yenir mi?
Regalecidae familyasını oluşturan kemikli balık türlerinin en büyüğü olan Kıyamet (Kürek) balığı görüntü olarak yılan balığını andırıyor. Eski zamanlardan bu yana deniz canavarı masallarının da ilham kaynağı olan bu bağlıkların boyları 6 ila 7 metre arasında değişiyor. Ağ veya oltaya hemen hemen hiç yakalanmayan kürek balıklarının karaya vurmuş en uzun örneği 11 metre boyunda ve 272 kilogram ağırlığında. Peki Kıyamet (kürek) balığı yenir mi?
Kürek balığı etinin tadı genelde jelatimsi bir yapıya sahip. Bu jelatimsi yapışkan madde nedeniyle günümüzde yenilmeyen ve tüketilmeyen balık türleri içerisinde yer alıyor.