Kışın gözlerinize iyi bakın!
Kışın şiddetini arttırması üzerine uzmanlar insanları uyarıyor. Hastalıklara ek bir de göz problemleri yaşamamak için neler yapılması gerektiğini aktardılar.
Kışın şiddetini arttırması üzerine uzmanlar insanları uyarıyor. Hastalıklara ek bir de göz problemleri yaşamamak için neler yapılması gerektiğini aktardılar.
Gribal hastalıkların yanı sıra gözlere de kış aylarında çok dikkat etmek gerekiyor. Kış etkilerini arttırdıkça bir çok hastalık uzun süreli, kronik bir hal almaya başlıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Adnan İpçioğlu kışın gözlere daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Kışın en çok hangi problemlerden şikayetçiyiz?
Kış aylarında çok sık problem yaşanılan göz hastalıkları hakkında Op. Dr. Adnan İpçioğlu, ''Hastalarımıza kış aylarında rahatsızlık veren sorunlardan biri de göz kuruluğudur. Kışın havalar yağışlı ve karlı geçmesine rağmen nem oranı düşük olduğundan hava oldukça kurudur. Ayrıca kış boyunca yanan kaloriferler, çalışan klimalar yeterince havalandırılmayan kapalı ortamlar bu etkilerin daha da artmasına yol açar. Özellikle uzun süre bilgisayar karşısında çalışan meslek grupları kuru göz rahatsızlığı açısından risk altındadırlar. Çünkü uzun süreli konsantrasyon gerektiren durumlarda insanlardaki mevcut göz kırpma sayısı azalmakta ve gözler daha çabuk kurumaktadır. Gözlerde batma, sulanma ve kızarıklık şeklinde kendini gösteren göz kuruluğunda, hastalara önerilerimiz, çalışılan ortamın nemlendirilmesi, bilgisayar karşısında daha sık göz kırpma ve göz hekiminin önereceği gözyaşı damlalarının kullanılması şeklindedir" dedi.
Kalabalık ortamlar riskli!
Bir diğer problem, konjonktivit, gribal enfeksiyonla daha da arttığını belirten, İpçioğlu, "Kış aylarında virüslere bağlı hastalıkların artmasına paralel olarak özellikle gribal enfeksiyonların artış gösterdiği dönemlerde viralkonjonktivitin görülme sıklığı artmaktadır. Toplu yaşam alanları bu açıdan risk altındadır. Hastalık gözde kızarıklık, sulanma, çapaklanma ve ışığa karşı hassasiyet artışı şeklinde şikayetlere neden olur. Genellikle tek gözde başlayıp daha sonra diğer gözde de şikayetler ortaya çıkar. Gözün kornea dediğimiz saydam tabakasını tutarak görme azalması yapabileceğinden en kısa zamanda bir göz hekimine başvurmak gerekir. Hastalıktan korunmak için özellikle gözlerin çok ovulup kaşınmamasına, başkasına ait havlu, makyaj malzemesi ve benzeri şahsi eşyaların kullanılmamasına, bu tür hastalık belirtileri olan kişilerle yakın temastan kaçınılmasına ve el hijyenine dikkat edilmesi gerekir" dedi.
Kışın sıcaklık düşükse, gözün zararlı ışınlardan etkilenme oranı azalıyor
Kışın düşen sıcaklıkla, ultraviyole ışınlarının zararlı etkisinin de aza indiğini belirten Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Kış aylarında sıcaklığın az olması, ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinin de daha az olduğu anlamına gelmiyor. Kışın karların oluşturduğu parlama ve yansımalar bu etkileri daha da arttırmaktadır. Bu nedenle dışarıda uzun süre vakit harcama eğiliminde olan çocuklar, açık havada çalışan işçiler ve kar sporu yapanlar risk altındadır. Yaşa bağlı katarakt, yaşa bağlı makula dejeneresansı, pterjium, ve göz çevresi cilt kanserleri güneş ışığına bağlı göz hastalıklarından bazılarıdır'' dedi.
Yorumlar