Kısa çalışma ödeneği yönetmeliğinde düzenleme

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle kısa çalışma yönetmeliğinde düzenleme yapıldı.

Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelikle, İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin, genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, genel salgın ile zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması veya iş yerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durdurması hallerinde sigortalılara kısa çalışma ödeneği ödenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Buna göre, kısa çalışma dönemi, kısa çalışma başlama tarihi dahil 3 ayı geçemeyecek. İşveren tarafından farklı tarihlerde aynı başvuru gerekçesiyle birden fazla kısa çalışma talebinde bulunulması halinde 3 aylık süre ilk talebin kısa çalışma başlangıç tarihinden itibaren hesaplanacak.

Başvuruya konu kısa çalışma dönemi, işyeri için 4 haftadan az olamayacak. Başvuruda kısa çalışma uygulamasına tabi tutulacağı bildirilen sigortalılar için kısa çalışma dönemi, sigortalının iş sözleşmesinin sona ermesi, aynı işverene ait diğer iş yerine nakli veya iş sözleşmesinin askıya alınması durumları hariç 4 haftadan az olamayacak.

Bir iş yerinde uygulanan kısa çalışma süresi, iş yerinin haftalık normal çalışma süresinin üçte bir oranından az olamayacak.

Kısa çalışma uygulamasına tabi tutulan sigortalının kısa çalışma süresi, sıfır olmamak kaydıyla 3'te 1 oranından daha az belirlenebilecek.

Kısa çalışma ödeneğinin durdurulacağı haller

Zorlayıcı sebep tanımına "iş yerinin fiziken doğrudan olumsuz etkilendiği" ifadesi eklendi.

Kısa çalışma ödenecek gün sayısı belirlenirken işverenler tarafından kısa çalışma bitiş tarihini izleyen ikinci ayın sonuna kadar yapılacak bildirimler esas alınacak.

Kısa çalışma ödeneği alanların, kısa çalışmaya tabi tutulduğu iş yerinde iş sözleşmesinin sona ermesi, farklı iş yerine nakli, iş sözleşmesinin askıya alınması, yaşlılık aylığı almaya başlaması, herhangi bir sebeple silah altına alınması, herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işinden ayrılması, tutuklanması, hüküm giymesi, yurt dışına çıkması, ölümü hallerinde söz konusu durumun gerçekleştiği tarih itibarıyla ödenekleri kesilecek veya durdurulacak. Geçici iş göremezlik raporu alınması durumunda da raporun başladığı tarih itibarıyla kısa çalışma ödeneği durdurulacak.

Ayrıca yönetmelikle, kısa çalışma başvurularının alınması ve güncellenebilmesine ilişkin kurallar düzenlendi.

Söz konusu yönetmelik hükümleri, 1 Mart 2024'ten itibaren geçerli olacak.

Öte yandan bu yönetmelikle, 30 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik" yürürlükten kaldırıldı.

Kısa çalışma başlama tarihi, 1 Mart 2024'ten önce olan kısa çalışma uygulamalarında yürürlükten kaldırılan "Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik" hükümlerinin uygulanmasına devam edilecek.

Kısa çalışma başlama tarihi, 1 Mart 2024'ten önce olan sigortalının, kısa çalışma döneminde sigortalıya herhangi bir ödeme yapılmaması ve işveren tarafından sigortalının fiilen kısa çalışmaya tabi tutulmadığına dair bildirim yapılması halinde kısa çalışma ödeneği hak sahipliği iptal edilecek.

Yorumlar

Türk Kızılay'ı 156 yaşında!

Yardım amacıyla 156 yıl önce kurulan Türk Kızılay, 350 bin gönüllüsü ve binlerce çalışanıyla yaraları sarmaya devam ediyor.

"Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti" adıyla 11 Haziran 1868'de kurulan Türk Kızılay, 156'ncı yıl dönümünü kutluyor.

Balkanlardaki çatışmalar nedeniyle 14 Nisan 1877'de "Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti" adını alan kurumun Osmanlı topraklarının olduğu Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'da şubeleri açıldı.

1923'te "Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti" olan, 1935'te Mustafa Kemal Atatürk tarafından "Türkiye Kızılay Cemiyeti" adı verilen kurum, 1947'de "Türkiye Kızılay Derneği" ismini aldı.

Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, AA muhabirine, Kızılayın, dünya insani yardım hareketine "kırmızı hilali" hediye eden bir teşkilat olduğunu söyledi.

Birçok gönüllü, üye ve çalışanıyla 156'ncı yılı kutlamanın heyecanını yaşadıklarını belirten Yılmaz, "Kızılay kendisine 'toplumun nerede ihtiyacı varsa' orada olmayı ve o ihtiyacı gidermeyi misyon edinmiştir. Kızılay uzun savaşların ardından Mehmetçik kışlasına döndüğünde toplumun diğer sorunlarıyla ilgilenmeye başlamıştır." dedi.

"350'ye yakın noktada yılın 365 günü gönüllü kan bağışı toplanıyor"

Şu an Türk Kızılayın ana faaliyet alanlarından birinin Türkiye Afet Müdahale Planı'ndaki görevi olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Kızılay bir afetin ardından afetzedelerin beslenme ihtiyaçlarının karşılanması konusunda ana sorumlu kuruluştur. 6 Şubat depreminde de bu görevini layığıyla yerine getirmiştir. Ana faaliyet alanlarımızdan bir diğeri ise ülkemizin kan ihtiyacını karşılamaktır. Bunun için Kızılay 4 bine yakın çalışanı ile her gün 350'ye yakın noktada yılın 365 günü gönüllü kan bağışı toplamakta, testlerini yapmakta ve kullanıma hazır bir şekilde hastanelere ulaştırmaktadır."

Türk Kızılayın ülke genelindeki şube ve temsilcilikleri vasıtasıyla her gün binlerce kişinin ihtiyacını karşıladığını vurgulayan Yılmaz, toplumda gönüllülüğün yaygınlaşmasının temel çalışma alanları arasında olduğunu belirtti. Bunun için kurdukları "gonulluol.org" platformunda 350 bin gönüllünün aktif kaydının bulunduğunu aktaran Yılmaz, "70 binden fazla gönüllümüz 540 binin üzerinde insani yardım faaliyetinde aktif olarak rol aldı. Biz insani yardım teşkilatlarının geleceğini gönüllülükte görüyoruz. Aşevlerimiz, yaşlı bakım merkezlerimiz, sevgi butiklerimiz, gençlik kamplarımız da yine diğer çalışma alanlarımız arasındadır." diye konuştu.

"Gazze'de 15 bin kişiye sıcak yemek dağıtıyoruz"

Gazze Şeridi'nde 7 Ekim 2023'ten bu yana yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden Filistinliler için duydukları üzüntüyü dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Oradaki kardeşlerimize destek olmak için tüm gücümüz ve dayanışma ruhumuzla çalışıyoruz. Uçaklar, iyilik gemileri ve bölgeden temin ettiğimiz tonlarca yardımı bölgeye ulaştırdık. Şimdiye kadar Mısır'daki Refah Sınır Kapısı üzerinden gerçekleştirdiğimiz yardım çalışmaları bir süredir sekteye uğradı. Bunun aşılması için devletimizle birlikte diplomatik girişimlerimize devam ediyoruz. Ürdün üzerinden kısıtlı da olsa Gazze'ye yardım ulaştırmayı sürdürüyoruz. Şu an Gazze'deki aşevimizi Deyr Belah bölgesine taşıyarak tekrar faal duruma getirdik. Günde 10 bin kişilik sıcak yemek dağıtımıyla başladığımız süreci 15 bin kişiye kadar çıkartabildik. Ancak ortada ciddi bir uluslararası hukuk ihlali bulunduğundan, burasının güvenli bir şekilde ne kadar süre çalışabileceğini kestiremiyoruz."

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden bu yana afet bölgesinde çalışmayı sürdürdüklerini anlatan Yılmaz, şunları paylaştı:

"Kızılay bölgede beslenme, gıda yardımı, barınma, sağlık hizmetleri, psikososyal destek ve kan hizmetleri alanlarında hizmet sağladı. Hala deprem bölgesinde iyileştirme faaliyetlerini sürdürüyoruz. Afet sonrası iyileştirme faaliyetlerini yürütmek üzere depremden en çok etkilenen Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Osmaniye ve Gaziantep olmak üzere 6 ilde Toplumsal Hizmet merkezleri kurduk. Bu merkezlerle afetzedelerimize doğrudan temas ediyoruz. Kurduğumuz konteyner kentlerde ihtiyaçlarını karşıladığımız 4 bin 873 afetzedemiz konaklıyor."

Depremler sonrası yaşanan yıkımın ardından bölge halkının temel geçim kaynaklarının ciddi anlamda etkilendiğini ifade eden Yılmaz, bölgede oluşan sosyo-ekonomik sorunların üstesinden gelebilmek adına çeşitli destek programını başlattıklarını bildirdi.

Bugüne kadar toplamda 525 bin 933 haneye 2,6 milyar lira değerinde nakit desteği sağladıklarını belirten Yılmaz, "İlk fazı tamamlanan esnaf ve çiftçi programları ile toplamda 48 milyon lira ile 600 esnaf ve 860 çiftçimizin geçim kaynağına destek olduk. İkinci faz esnaf programımızın ödemelerine de başladık. Bugüne kadar 6 ilde toplamda 8 kütüphane açtık ve bu kütüphanelerden yaklaşık 21 bin kişi faydalandı." açıklamasını yaptı.

"Kurban hisselerinin dağıtımında depremzedeler ile Gazzeliler önceliğimizdir"

"Kurban Bereketini Yıl Boyu Yaşatıyorsan Hilal Olsun Türkiye" sloganıyla yürütülen kurban kampanyasının büyük ilgi gördüğünü aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Kurban hisselerinin dağıtımlarında Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen afetzedeler ile Gazze'deki mağdurlar önceliklerimiz arasında yer alıyor. Kurban paylarıyla kavurma konservesinin yanı sıra aşevlerimizde yapacağımız sıcak yemekler için de kullanacağız. Gazze'deki çatışma mağdurları için yaptığımız özel planlamayla hayırseverlerin Gazze için verdiği kurban vekaletlerinin kesimlerini bölgede kısıtlı imkanlar yaşandığı için Türkiye'de yapacağız. Gazze için verilen vekaletlerin kurban paylarından yapacağımız kavurma konservelerini iyilik gemileriyle bölgeye göndereceğiz. Yurt dışında ise kesilen kurbanları anlık olarak pay ederek uzman ekiplerimizle dağıtacağız."

Yorumlar

Bakan Özhaseki: "İndere’de 2 bin konut tamamlandı, teslime hazır"

Bakan Özhaseki, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’de kurdukları en büyük şantiyeye ilişkin bilgi verdi. Özhaseki, “Türkiye'nin en büyük şantiyesini Adıyaman İndere'de kurduk. İndere’de 850 bloktan oluşan 16 bin 433 konutumuzun yapımını sürdürüyoruz.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’de kurdukları en büyük şantiyeye ilişkin bilgi verdi.

Bakan Özhaseki; 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından inşa ve ihya faaliyetlerine ara vermeden devam ettiklerini belirterek depremden etkilenen 11 şehirde 451 bin 297 bağımsız bölümün yapımını sürdürdüklerini dile getirdi. Depremlerin yıl dönümünde 76 bin 624 konutu hak sahiplerine teslim ettiklerini söyleyen Bakan Özhaseki, yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceklerini vurguladı. 2025 yılının sonlarına doğru tüm afet konutlarını ve iş yerlerini tamamlayacaklarını söyleyen Özhaseki; depremden etkilenen tüm illerde olduğu gibi Adıyaman’da da gayretle çalıştıklarını, Türkiye’nin en büyük şantiyesini Adıyaman İndere’de kurarak 16 bin 433 konut yaptıklarını belirtti.

“İNDERE’DE EMLAK KONUT ELİYLE 850 BLOK İNŞA EDİYORUZ”

Bakan Mehmet Özhaseki, Emlak Konut eliyle Adıyaman İndere’de 850 bloktan oluşan 16 bin 433 konut yaptıklarını dile getirdi. İndere’de afet konutlarının yanı sıra sosyal donatı alanlarını da inşa ettiklerini belirten Bakan Özhaseki, altyapı çalışmalarını da titizlikle sürdürdüklerini vurguladı.

“ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK ŞANTİYESİ İNDERE’DE 9 BİN İŞÇİ KARDEŞİMİZ GAYRETLE ÇALIŞIYOR”

Bakan Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde yaptıkları çalışmaları da değerlendirdiği açıklamasında; “Deprem bölgesini bir an evvel ayağa kaldırabilmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Afet konutlarımızın ve köy evlerimizin yapımına hızla devam ediyoruz. 4 bin 333 köyde yapacağımız 100 bin çevre dostu, Sıfır Atık uyumlu köy evinin yarısını çelikten yapacağız; bir kısmını tamamlayarak hak sahiplerimize teslim ettik.” dedi. Depremden en çok etkilenen şehirlerde, şehir meydanlarını da inşa ettiklerini vurgulayan Bakan Özhaseki; şehirlerin ticari hayatını canlandıracak çarşıların yapımına da ara vermeden devam ettiklerini; şehirleri tarihî ve kültürel dokularını koruyarak; mahalle kültürünü yansıtan, yöresel ve yatay mimariye uygun, sağlam ve güvenli konutlar yaparak ayağa kaldıracaklarını belirtti. Bakan Özhaseki yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en büyük şantiyesinde 9 bin işçinin çalıştığını belirterek “Deprem bölgesinde 110 bin kişilik işçi ordumuzla çalışıyoruz. En büyük şantiyemiz olan İndere’de de 9 bin işçi kardeşimizle yaz kış demeden gayretle çalışıyoruz.” dedi.

İNDERE’DE 2 BİN KONUT TAMAMLANDI, TESLİME HAZIR

Bakan Mehmet Özhaseki; Türkiye’nin en büyük şantiyesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada tamamlanan konutlara dair de bilgi paylaştı. Adıyaman İndere’de 2 bin konutun tamamlandığını, teslime hazır hâlde olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki; “İndere’de 2 bin afet konutumuzun yapımını tamamladık, teslimlerine başlayacağız. İnşallah deprem bölgesinin tamamında evlerimizi en kısa sürede tamamlayarak depremzede kardeşlerimize teslim edeceğiz.” dedi.

Yorumlar

Diyarbakır'da yasa dışı bahis operasyonu!

Diyarbakır'da yasa dışı bahis oynatan şebekeye polisin düzenlediği ‘Gülle’ operasyonunda 16 şüpheli gözaltına alındı. Hesaplarında 100 milyon 220 bin TL para hareketliliği tespit edilen şüphelilerden 10’u tutuklandı, 6’sı adli kontrolle serbest bırakıldı.

İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sanal devriye sırasında yasa dışı bahis oynatan şebekeyi tespit etti. Polisler, 2 aylık fiziki takiple 16 şüphelinin internet kafe görünümlü iş yerlerini kullandıklarını belirledi. Şüphelilerin, bahis oynamak isteyen kişileri referansla içeri aldıkları ve kapılarını sürekli kilitli tutarak polis baskınına karşı önlem aldıkları ortaya çıktı. Belirlenen 16 şüphelinin adresine eş zamanlı operasyon düzenledi. Yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyal ele geçirildi, şüpheliler gözaltına alındı. Şebekenin yasa dışı bahis oynattığı hesaplarda 100 milyon 220 bin TL'lik para hareketliliği tespit edildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 10’u çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. 6 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yorumlar