Kıdem tazminatında yüzde 80 mağduriyet var
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Kıdem tazminatından istifade eden oran hiçbir zaman yüzde 20'yi geçmiyor. Yüzde 80'in çok ciddi bir mağduriyeti var." dedi.
Bakan Müezzinoğlu, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder ile birlikte DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikasını ziyaret etti. Müezzinoğlu'nu sendika binası girişinde DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve sendika yöneticileri karşıladı.
Ziyarette, işçilerin sorunlarına çözüm üretmek ve yarınlarını bugünden daha iyi yapabilmek adına Bakanlık olarak görev ve sorumluluklarının olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, karşılıklı iyi niyet, samimiyet ve çözüm odaklı çalışmalarla daha iyi bir iletişim ortamının sağlanacağına inandığını söyledi.
Hükümetin emeklilere, asgari ücretlilere ve alt gelir grubundaki tüm kitlelere pozitif ayrımcılık uyguladığını ifade eden Müezzinoğlu, bunun rakamlarla açık bir şekilde ortada olduğunu dile getirdi. Buna rağmen Hükümetin, "Çok şey yaptık" diyerek çalışmalarına nokta koymayacağını belirten Müezzinoğlu, "Daha fazlasını hak ettiklerine inandığımız bu kitlelere daha fazlasını da verebilmek için koşulları zorlamak bizim görevimiz. 2002 yılında bin dolara ülkemizde 6,6 kişi çalıştırılıyordu, şimdi doların tarihi rekor kırdığı bugünlerde bu oran 1,8. Yani bin dolara 2 kişiyi bile çalıştırmadığımız bir süreci yakaladık. Bu asgari ücretli çalışanın nereden nereye geldiğini gösteriyor. Daha iyisini de hep beraber başaracağız." diye konuştu.
"YAPABİLECEĞİMİZİN AZAMİSİNİ YAPMA GAYRETİ İÇERİSİNDE OLACAĞIZ"
Türkiye'de işsizlik oranın yüzde 11,3 düzeyine yükseldiğine dikkati çeken Müezzinoğlu, istihdamın daha da güçlü bir şekilde arttırılması yönünde sorumluluklarının bulunduğunu kaydetti.
Müezzinoğlu, dünyada ve Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmelerin istihdamı zorlayan bazı sıkıntılara da neden olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"Bu tablo içerisinde önceliklerimizden birincisi mevcut istihdamı koruyabilmek, ikincisi artı istihdam oluşturabilecek proje ve destekleri sağlayabilmek, üçüncüsü ise istihdamda olanların da standardını daha iyi noktaya taşıyabilmek. Çalışanların standardını yükseltebilecek adımlardan biri de asgari ücret. Dün itibarıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına başladı. Ümit ederim ki bu anlamda hem istihdamı koruyacak hem çalışanımızın hak ve hukukunu iyileştirecek bir sonuca iki-üç hafta sonra ulaşacağız. Alın terinin hak ve hukukunu korumak önemli ama arzu edileni istemek farklı şey, yapabilmek farklı şey. Yapabileceğimizin azamisini yapma gayreti içerisinde olacağımızı bilmenizi isterim."
"ADİL BİR YAPIYI BULUNMALI"
Kıdem tazminatından yararlanan çalışan oranının yüzde 20'leri geçmediğini belirten Müezzinoğlu, "Burada yüzde 80'in çok ciddi bir mağduriyeti var. Burada güvencenin ve hakkaniyetin merkeze alındığı sürdürülebilir ve geliştirilebilir bir sistemi hep beraber getirmemiz lazım. Yoksa öbür türlü kazanımlarını koruyabilen yüzde 15-20'lik kitleyi merkeze alarak yüzde 85'i yok sayarak bu yolculuğu başarabilmemiz doğru olmaz. Hakları koruyan, adil ve sürdürülebilir olan, güvenceli bir yapıyı beraber bulma gayreti içinde olacağız." ifadelerini kullandı.
Taşeron işçilerin durumunun Hükümet olarak siyasi karar da vermeleri gereken bir konu başlığı olduğunu belirten Müezzinoğlu, şu bilgileri verdi:
"Çalışmalarımız devam ediyor. Arzu ederiz ki talep edilen şekilde sonuçlandırabilelim. Ama sırtımızda yumurta küfesi var, yumurtaları kırmadan taşımak gibi bir görev ve sorumluluğumuz da var. Çünkü ekonominin istikrarını bozduğumuzda sonra 80 milyonun hep birlikte bedel ödediği süreçlere dönmeyi de açıkçası çok arzu etmiyoruz. Ama bütün parametreler değerlendirilerek, önümüzdeki günlerde bu konunun Hükümetin gündeminde bir karara bağlanması yönünde de çalışmaları yaptığımızı da ifade etmek isterim."
DİSK Genel Başkanı Beko'nun yeni görevlendirme yapılan belediyelerde haksız işten çıkartmaların yaşandığı yönünde kendisine birtakım bilgiler illettiğini aktaran Müezzinoğlu, "Duyarlılıklarından ötürü kendilerine teşekkür ediyorum. İçişleri Bakanımızla konuyu görüştüm. Hiç kimsenin haksız işinden olması, alın teriyle oynanmasını doğru bulmayız, bunun tarafında da olmayız. Çalışanın hak ve hukukunu korumak ama diğer taraftan da bölücü terör örgütü ya da FETÖ ile bir bağlantısı varsa ve bu devlete bedel ödetecek bir noktadaysa bunu da hep birlikte hoş görmemiz mümkün değil." dedi.
"ASGARİ ÜCRETİN 2 BİN LİRA OLMASINI TALEP EDİYORUZ"
DİSK Genel Başkanı Beko da çalışma hayatının çözüm bekleyen birçok sorunu bulunduğunu belirterek, bunların başında iş kazalarının geldiğini söyledi.
İş kazalarının artık iş cinayetlerine dönüştüğünü ifade eden Beko, bu iş kazalarına en son Siirt'in Şirvan ilçesindeki maden kazasının eklendiğini dile getirdi.
Taşeron işçilerin en büyük talebinin kadro olduğunu aktaran Beko, "Taşeron olarak çalışan işçi kardeşlerimize mutlaka ama mutlaka ayrımsız kadro verilmeli." dedi.
İşçilerle yaptıkları bölge toplantılarında, çalışanların kıdem tazminatında hak kaybına karşı oldukları sonucuna ulaştıklarını vurgulayan Beko, "O toplantılarda, kesinlikle mevcut kıdem tazminatı yasasının bu haliyle kalması gerektiği talepler arasındaydı. Üyelerimiz ve biz kıdem tazminatını son kalemiz olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.
Asgari ücret konusunda İTÜ'deki akademisyenlerin de katkılarıyla önemli bir çalışma hazırladıklarını anımsatan Beko, DİSK olarak 2017 yılı için asgari ücretin 2 bin lira olmasını talep ettiklerini bildirdi.
Konuşmaların ardından Beko, asgari ücretle ilgili çalışmalarının yer aldığı dosyayı Bakan Müezzinoğlu'na sundu.
Yorumlar