Kıdem Tazminatı için ilk hesap Ocak Ayı'nda
Büyük ve önemli adımların atıldığı Kıdem Tazminatı Fonu yeniliklerle geliyor. Çalışan ve işverenler arasında yapılacak görüşmelerin ardından ilk hesapların Ocak Ayı'nda açılacağı belirtiliyor.
Çalışanlar ve işverenler için oldukça önemli konulardan biri olan ve çalışmaları süren Kıdem Tazminatı Fonu için artık sona gelindi. 1 Ocak 2017 yılında başlatılması beklenen kıdem tazminatı için yenilikler yapıldı. Buna göre artık bütün çalışanlar yasa yürürlüğe girdikten sonra fon sistemine dahil olacak, fakat bununla birlikte geçmiş dönem için seçme hakkı sunulacak. Ayrıca işçilerin bir yılık çalışmasına karşlık bir aylık brüt miktarında fon ile azalma olmayacak. Devlet katkısı ile birlikte işsizlik fonundan yapılması beklenen destekle otuz günlük ücrete karşılık gelen 8.3 oranındaki işveren payı da korunacak. Tüm çalışanların kıdem tazminatı hesabı bulunacak ve işveren hesaba aylık olarak para yatıracak, bu para çalışan tarafından görülebilecek.
KIDEM TAZMİNATI FONU OCAK'TA
Yapılacak olan yeniliklerin ardından tazminatta işçilerin birçok hakkı olacak. Bu haklar arasında işçiler en azı 3 bin 600 gün prim ödeme ve 15 yıl çalışma koşuluyla her yıl için 30 gün karşılığı para çekme hakkına sahip oluyor. Bunun yanı sıra askerlik ve evlilik gibi konularda da para çekmesi için on yıl şartı aranması bekleniyor. Çalışanın emekli olması durumunda hesabında biriken paranın tamamını alabileceği belirtiliyor. Sadece 15 yıl değil, 1 gün bile çalışmış olsa işçiye kıdem tazminatı hakkı doğacak. İstifa eden çalışanlar da artık kıdem tazminatından yararlanabilecek. Bu yasanın yeni yıl ile birlikte 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girmesi bekleniyor.
UZLAŞMA SAĞLANMASI BEKLENİYOR
Kıdem tazminatı çalışmaları yapılacak olan işçi ve işveren görüşmelerinin ardından sağlanacak uzlaşma ile şekillenecek. Belirli şartlar çerçevesince verilen kıdem tazminatı fonu uzun süredir gündemde yer alıyor ve tamamlanması bekleniyordu. 4857 sayılı İş Kanunu gereğince işveren tarafından ödemek zorunda olan bu tazminat çalışanın işten ayrılması halinde veriliyor. Halihazırda bulunan yasaya göre kendi isteği ile işten ayrılan kişilere tazminat ödenmemektedir. Tazminat ile birlikte hem işçinin güvenliği sağlanmış hem de haksız yere işten çıkartmaların önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Bu işçilere bir nevi çalıştıkları yerden ayrılırken verilen yıpranma payı olarak da ifade edilmektedir.
BAKAN MÜEZZİNOĞLU AÇIKLADI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kıdem tazminatı ile ilgili hükümetin adil ve hakkaniyetli, kabul edilebilir bir tazminat oluşturulması ile ilgili çalışmaların önümüzdeki hafta başlayacağını belirtti. Bakan Müezzinoğlu "Bakışımız, işçinin alın terinin korunması, hakkının korunabilmesi. Bunun başarabilecek ve onların temsilcilerininde sistemi kabul edebileceği bir yapını çalışmalarını yapacağız. Belirli alt yapı var ama kolay olmadığını geçmiş gösteriyor.AK Parti hükümetleri olarak da konuyu önemsediğimizi söyleyebiliriz. Paydaşların vicdanının olduğu bir çerçeveyi henüz oluşturabilmiş değiliz. Süreç umarız olumlu bir süreç olur. Bu anlamda şu anda en çok mağdur olan kimdir diye baktığımızda esasında işçilerimiz mağdur oluyor. Kıdemden istifade edebilen, iş akdi sonlandırılanlarda oranlar arasında fark var. Kaybın olduğunu görüyoruz. Süreç inşallah arzu edilen, ortak noktanın bulunduğu bir süreç olacaktır." dedi.
Yorumlar