2- Joya no Kane ( 除夜の鐘)

31 Aralık gecesi saatler 12’ye yaklaşırken huzurun ve sakinliğin hükmettiği havanın yaklaşık 1-2 saat boyunca çan sesleriyle uğuldadığını şahit olacaksınız. Bu Budist geleneği Joya no Kane olarak adlandırılır ve Japonya’daki tüm Budist tapınakları için yılın en önemli ritüellerinden biridir. Japonya’nın neresinde olursanız olun hemen hemen tüm yerleşim yerlerinde tapınak ve mabet olduğu için bu çanların kulak çınlatan seslerini duymaktan kaçamayacaksınız.


Çanlar tam 108 kez çalar. Peki bu çanların tam olarak neden 108 kez çaldığını biliyor musunuz? Budizm’de insanların Bonnou olarak tabir edilen öfke, taraftarlık ve kıskançlık gibi toplam 108 farklı dünyevi arzu ve duyguyla lanetlendiğine inanılır. Çanların her bir çalışı sizi benliğinize sıkıntı veren Bonnou’lardan kurtarır.

Kanji Jo [除] ” eskiyi atıp yeniyle devam etmek”, Ya 夜 ‘gece’ ‘ anlamlarına gelmektedir. Yani eski benliğinizi geride bırakmak ve temiz bir zihinle yeni kararlar alarak yeni yıla başlamak için yeni yıl gecesi mükemmel bir gecedir. Çanların 108. çalışını duyduğunuz anda size sıkıntı veren tüm problemlerinizden arınmış olup tazelenmiş bir şekilde yeni yıla başlamaya hazırsınız demektir.

3- Toshikoshi-soba [年越し蕎麦]

Yılbaşı gecesi soba (Japon noodle) yeme geleneğinin Edo döneminde (1603- 1868) yaygın hale geldiği söylenir. Soba yapılırken hamur gerilir, uzun ve ince biçimde kesilir, bunun uzun ve sağlıklı bir hayatı temsil ettiğine inanılır. Soba diğer noodle türlerine göre daha kolay kesilebiliyor, bu da eski yılın tüm talihsizliklerini kolayca kesip atabildiğiniz ve yeni yıla tazelenmiş bir şekilde girebilme şansınızı simgeliyor.

4- Kadomatsu [門松]

Yılın son günlerinden yeni yılın ilk bir kaç gününe kadar Japon evlerinin ve iş yerlerinin önünde çam, bambu ve erik (ume) ağaçlarından yapılmış yeşil süslemeleri görebilirsiniz. Bu süslemelerin adı kadomatsu’dur ve Noel’in hemen ardından 7 Ocak’a kadar olan süre boyunca tüm ev halkı ve evde yaşayanların ataları adına bolluk ve bereket getirmesi için toshigami-sama (tanrı) bu süslemelerde misafir edilir. Çam, bambu ve erik ağaçları sırasıyla uzun ömürlülük, refah ve kuvveti simgeler.

5- Kagami – mochi [鏡もち]

Kagami-mochi, “ayna pirinç keki” geleneksel Japon Yeni Yıl dekorasyonudur. Fakat aynayla hiç bir alakası olmamasına rağmen bu kekin neden’ ‘ayna pirinç keki’ ‘olarak isimlendirildiğini merak ediyor olabilirsiniz. Uzun zaman önce Japonya’da kullanılan aynaların şekli yuvarlaktı ve Shinto ayinlerinde sıklıkla kullanılırlardı. Tanrıların aynaların içinde yaşadığına inanıldığından, yeni yılı tanrılarla birlikte kutlayabilmek için pirinç keklere (mochi) antik aynalar gibi yuvarlak şekil verilir.

Pirinç kekin üzerinde bir çeșit portakal olan daidai bulunur. (Artık çoğunlukla daidai yerine mikan kullanılıyor.) Farklı bir kanji ile yazıldığında ”代々” “nesiller boyunca” anlamına gelir ve gelecek nesillerin refahının dilenmesi anlamına gelir.

Shimekazari [しめ飾り ] ya da sicim, kağıt şeritler ve mikandan yapılan yeni yıl çelenkleri ev ve iș yerlerine asılan yaygın dekorasyonlardandır.