İYİ Partili Koncuk'tan emekli maaşı açıklaması

Hükümetin en düşük emekli maaşına zam yapılmasına yönelik hamlesine muhalefet cephesinden ilk yanıtlar gelmeye başladı. İYİ Partili İsmail Koncuk, en düşük emekli maaşının asgari ücretin altında olmaması gerektiğini belirtti.

Hükümetin, 10 bin TL'lik en düşük emekli maaşına zam yapılması için çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi.

TBMM kulislerinde, en düşük emekli maaşının 12 bin TL ila 15 bin TL arasında olacağı konuşuluyor.

Hükümetin son hamlesine muhalefetten de ilk tepkiler gelmeye başladı. İYİ Parti 27. Dönem Adana Milletvekili İsmail Koncuk, gelişmeleri Ajans Haber'e değerlendirdi.

Emekli ve memur maaşlarındaki temel problemin TÜİK'ten kaynaklandığının altını çizen Koncuk'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Bu ülkede temel problem TÜİK’in yayınlamış olduğu enflasyon rakamıdır. TÜİK, haziran ayı itibarıyla bir uzman doktorun ücretini 33 lira 69 kuruş olarak enflasyon sepetine ekledi. Yine aynı sepette bir aylık kira bedelinin 5 bin 844 lira olduğu düşünülerek bir enflasyon rakamı ortaya çıkarılmış.

"Bu enflasyon rakamları üzerinden hiçbir yere varamazsınız"

Bugün bir uzman doktorun özel muayene ücreti 1500 liradan başlıyor 5000 liraya kadar çıkıyor. Bodrum katındaki bir daireyi bile 5 bin liraya kiralayamazsınız. Bu enflasyon rakamları üzerinden hareket ederek memura, emekliye, asgari ücretliye zam yapıldıktan sonra hiçbir yere varamazsınız.

Bağımsız araştırma şirketi ENAG ile TÜİK’in hesapladığı yıllık enflasyon arasında 48,41 civarında bir fark var. Bu, milletin cebinden çalmak demektir.

"Enflasyon farkı zam değildir"

SSK ve BAĞKUR emeklilerine gerçekleşen enflasyon üzerinden yüzde 24,73 oranda zam yapılacak. Refah payı verilmiyor, ekonomik büyümeden pay verilmiyor. Memur emeklilerine ise toplu sözleşmede belirlenen oranda bir zam yapılacak o da nedir; yüzde 19,37’lik zam yapılmış olacak. Enflasyon farkı zam değildir. Halbuki emekliye seçim öncesinde verilen sözler vardı. Hiçbiri tutulmadı.

"Asgari ücret ölüm hattıdır"

Burada bir kök maaş problemi var. En düşük emekli maaşı aslında 10 bin TL değildir. Bugün 7500 TL emekli aylığı alan da var, 8000 bin TL alan da var. Yapılacak zam bunlara yansıtılmadı. Önce kök maaş problemini çözelim. Hepsini 10 bin TL net kök maaşta eşitleyelim. Sonra bunun üzerine bir zam yapalım. Fakat bu zam yüzde 24,73 olmasın. Çünkü bu zam emekliler için bir anlam ifade etmeyecek. Asgari ücretin altında bir zam olmamalı bu ülkede.

Asgari ücret zaten ölüm hattıdır. Bunun altında bir gelir kabul edilemez demektir. Siz vatandaşlarınıza bu ölüm hattının 7 bin 8 bin TL altında bir rakam öneriyorsunuz. Bu asla vicdani değildir."

Yorumlar

Rufat Mammadov Çok doğru bir araştırma. Teşekkürler