İşte Erdoğan ve Putin görüşmesinin şifreleri…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 3 Eylül’de G-20 zirvesi çerçevesinde Çin’de bir araya gelecek. Peki, bu görüşme iki ülke arasındaki ilişkileri nasıl etkileyecek?
Türkiye ve Rusya arasında yaşanan uçak krizinin ardından iki lider 9 Ağustos’ta Rusya’nın St. Petersburg şehrinde ilk kez bir araya gelirken, görüşmede ülkeler arasındaki ilişkinin düzeltilmesi için atılacak adımlara yeni bir boyut kazandırıldı. St. Peterburg’da düzenlenen görüşmenin iki ülkenin Suriye’de atacağı adımlar neticesinde büyük önem taşıyordu.
İki lider bu sefer de 3 Eylül’de G-20 çerçevesinde Çin’de bir araya gelecek. Bu görüşmenin Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde bulunan Cerablus’a yönelik başlattığı Fırat Kalkanı operasyonu sonrasında büyük bir önem kazandı.
Rusya ve Türkiye arasındaki eski dönemin başladığına işaret eden Gazeteci Cenk Başlamış, iki ülke arasında oluşturulacak diyalog için G-20 zirvesinde yapılacak görüşmenin önemli olduğunun altını çizdi.
Gazeteci Cenk Başlamış, 3 Eylül’de Çin’de gerçekleşecek Erdoğan-Putin görüşmesinin ayrıntılarını AjansHaber’e değerlendirdi.
ZİRVE ÖNCESİ GÖRÜŞMENİN ÖNEMİ
G-20 için öngörülen zirvenin 9 Ağustos’a alınması aslında biraz zorunluluktan oldu. 9 ay boyunca Türkiye ve Rusya arasında ciddi bir kriz yaşanmıştı bu da iki ülke milli değerlerinin masa başında konuşulmasını gerektiriyordu. Böyle bir görüşmenin G-20 çatısı altında yapılması zordu. Oranın gündemi farklı. Bu nedenle görüşme erkene alındı. St. Petersburg zirvesinde bazı koşullarda anlaşmaya varıldığını şu anda görebiliyoruz.
“ESKİ DİYALOG DÖNEMİ BAŞLIYOR”
Uçak krizinden önce Türkiye-Rusya ilişkilerinin en büyük özelliği iki liderin yakın ilişki içinde bulunması ve sürekli diyalog halinde bulunmasıydı. Şimdi o döneme dönüyoruz. Zaten uluslararası konjonktür ve Suriye’deki durum da bunu öngörüyor. Bu zirveden sonra diyalog için yeni bir adım atılması açısından G-20 Zirvesi’nde yapılacak olan görüşme önemli.
“RUSYA TÜRKİYE’NİN OPERASYONUNA YA İZİN VERDİ YA DA GÖZ YUMDU”
Türkiye’nin Cerablus operasyonuna baktığımızda Rusya Türkiye’nin istediği yönde bir adım atıyor. Normal şartlarda Rusya son derece sert bir şekilde karşı çıkardı. Adet yerini bulsun diye diyebileceğimiz bir tepki geldi Rusya’dan. Cerablus operasyonunda ya Rusya’dan onay alınmış ya da göz yumuyor. Türkiye ile Rusya’nın çıkarları bir kere daha yakın çalışmayı gerektirdi.
“SURİYE’DE EN ÖNEMLİ AKTÖR RUSYA”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 Ağustos’ta St. Petersburg’a giderken söylediği çok önemli bir cümle var. Suriye’deki barış sürecinin en önemli aktörü Rusya dedi. Bu çok önemli bir açıklama. Dolayısıyla ABD ve AB ile Türkiye, ortak bir şeyler yapmaya çalışabilir ama ortada bir gerçek var ki en önemli aktör Rusya. Rusya’nın desteği Esad’ı iktidarda tutarken Rusya’ya karşı ABD ve AB ile yeni politikalar geliştirilmesini ve çok mümkün görmüyorum. Reel politik Rusya faktörünün göz önüne alınmasını öngörüyor.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.
Yorumlar