İklim değişikliğine bağlı oluşan sıcak havalar; kene, sivri sinek, pire eklembacaklı canlıların çoğalmasını kolaylaştırıyor. Son yıllarda tüm dünyada kene ile bulaşan hastalıkların görülme sıklığının arttığı görülüyor. Kenelerden insana bulaşan ve ülkemizde de adını duyduğumuz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), bu hastalıklardan sadece biridir. Sivrisinek sokması ile bulaşan bir tür viral enfeksiyon. Bu hastalığın sorumlusu olan sivrisinek türü de ülkemizde görülüyor. Artan sıcaklıkların, değişen yağış düzenlerinin ve aşırı hava olaylarının vektör kaynaklı tehlikeli hastalıkların daha sık yaşanmasına neden olacağına artık kesin gözüyle bakılıyor.

İnsan psikolojisi üzerinde yarattığı etki

İklim değişikliğinin etkilerine doğrudan maruz kalanlar arasında eko-anksiyete görülebilirken, doğrudan teması olmayan insanlarda bile iklim kaygısı ortaya çıkabilir. 

İklim değişikliği, güvenli içme suyu ve yeterli gıda koşullarını da olumsuz etkilemektedir. Su kaynaklarının giderek azalması ve içme suyu temininde yaşanan zorluklar, bulaşıcı birçok hastalığın ortaya çıkmasının ana nedenleri arasında.

Son yıllarda aşırı sıcaklar ve kuraklık, su kıtlığının ortaya çıkma ihtimalini de artırıyor. Bu gibi bir durumlarla karşılaşılması ise insanlar için bulaşıcı hastalıkların atmasına ve büyük risklerin ortaya çıkmasına sebep olur.