Başta astım olmak üzere bronşit,KOAH gibi solunum yolu hastalıklarını, kalp rahatsızlıklarını, kansere ve inme gibi ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Ayrıca grip, sinüzit, kronik bronşit hatta pnömoni gibi hastalıklar da görülüyor.
Vektör kaynaklı hastalıklar
Sivrisinek, kene ve pire gibi eklembacaklılar; virüs, bakteri ve protozoa gibi bulaşıcı patojenleri hayvanlardan insanlara taşıyabilmektedir. Yükselen sıcaklık ve nemin, sivrisineklerin ve diğer vektörlerin popülasyonlarını artırarak, patojenlerin daha hızlı çoğalmasına neden olacağı kesin.
İklim değişikliğine bağlı oluşan sıcak havalar; kene, sivri sinek, pire eklembacaklı canlıların çoğalmasını kolaylaştırıyor. Son yıllarda tüm dünyada kene ile bulaşan hastalıkların görülme sıklığının arttığı görülüyor. Kenelerden insana bulaşan ve ülkemizde de adını duyduğumuz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), bu hastalıklardan sadece biridir. Sivrisinek sokması ile bulaşan bir tür viral enfeksiyon. Bu hastalığın sorumlusu olan sivrisinek türü de ülkemizde görülüyor. Artan sıcaklıkların, değişen yağış düzenlerinin ve aşırı hava olaylarının vektör kaynaklı tehlikeli hastalıkların daha sık yaşanmasına neden olacağına artık kesin gözüyle bakılıyor.
İnsan psikolojisi üzerinde yarattığı etki
İklim değişikliğinin etkilerine doğrudan maruz kalanlar arasında eko-anksiyete görülebilirken, doğrudan teması olmayan insanlarda bile iklim kaygısı ortaya çıkabilir.