HZ. İSA’NIN MENDİLİ VE KEFENİ İSTANBUL’A GÖTÜRÜLDÜ
İnanışa göre; Hz. İsa’nın yüzünün izinin bulunduğu Mandylion, 10. Yüzyılda Abbasi hakimiyetindeki Edessa’da Hıristiyan cemaatin korumasındaydı. Bu sırada Bizans, şehri kuşatır. Komutan Ioannes Kurkuas, Edessa Emiri’ne, kuşatmanın kaldırılmasının tek koşulunun kutsal emanetin Bizans’a verilmesi olduğunu belirtir. Halife Muttaki Lillah’ın onayı ve Edessa yöneticileri ile yapılan anlaşmayla müslüman esirlere karşılık 16 Ağustos 944’te verir ve Mandylion, Urfa’dan çıkartılır. Böylece İstanbul’a götürülerek İmparator I. Romanos Lekapenos’a törenle teslim edilir. Halk kutsal emanetin gelişini büyük bir coşku ve huşu içinde karşılar. Kefen için de aktarılanlar şu şekilde: İmparatorun buyruğuyla kefen, İstanbul’da “Büyük Saray”ın içindeki“Blahernai Kilisesinde saklanmaya başlar ve uzun yıllar ibadet amaçlı ziyaret edilir. 1204 yılında Haçlıların İstanbul’u işgali ve yağmalanması sırasında izi kaybolur.
HZ. İSA’NIN MENDİLİ VE KEFENİ URFA’DA
Hıristiyan tarihinde Urfa’nın ayrı bir önemi var. Çünkü Urfa, Hristiyanlığı kabul eden ilk krallık. Diğer bir deyişle, ‘’Tanrıya hizmet eden ilk şehir.’’ İnanışa göre Urfa, Hz. İsa’nın mektubunu, Hz. İsa’nın yüzünün bulunduğu kutsal mendil Mandylion’u ve yine Hz. İsa’nın çarmıhtan sonra sarıldığı kefenini ağırlamış kutsal bir şehir.
Mandylion olarak adlandırılan bu kutsal emanet, Hz. İsa'nın yüzünün siluetinin bulunduğu mendil. Edessa (Urfa) kralı Abgar’ın amansız hastalığı için Hz. İsa’dan paha biçilmez bir kutsal emanet. Ve inanışa göre Hz. İsa yüzünü yıkadıktan mendile sildi ve yüzünün silueti burada kaldı. Mandylion ve onun etrafında cereyan eden bir dizi olaylar neticesinde Urfa tebliği kabul etti. Hz. İsa’nın sarıldığı kefeninin de Kudüs’ten sonra Urfa’ya geldiğine inanılır. Dünyada Torino Kefeni olarak ünlenen kefenin orijinal hikâyesi Urfa’nın mistik ortamına aittir.
İnanışa göre kefen kentte muhafaza edilmiş birçok mucizeye vesile olmuştur. Kutsal mendil ve kefenin 944 yılına kadar Edessa’da (Urfa) muhafaza edildiği birçok kaynakta da geçer.
Hz. İsa mozaiğinin döneminin ilk örneklerinden olduğunu düşünülmektedir. Edessalı ustalar tarafından yapılmıştır.- Şanlıurfa Müzesi