Hayatım boyunca paralel yapıyla mücadele ettim
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi esnasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 kişinin yargılandığı davanın sanıklarından, eski Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu, "Hayatımın boyunca paralel devlet yapılanması ile etkin mücadele ettim, 15 Temmuz darbe teşebbüsüne katılmadım." dedi.
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen davanın beşinci celsesine sanıklar, avukatları ve sanık yakınları katıldı.
Duruşmada, savunma yapan eski Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Talu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianamede konsey üyesi olduğunun öne sürüldüğünü ve tüm suçlardan ceza istendiğini belirtti. Darbe girişimi sırasında Yurtta Sulh Konseyi adına yayınlanan ve tüm birliklere gönderilen mesajlarda ismi bulunan Mehmet Partigöç ve eski Genelkurmay Personel Daire Başkanlığı General-Amiral Şube Müdürü Albay Cemil Turhan'ın atamalarının kendi döneminde yapılmadığını ifade etti.
"MİT'E KAYNAK ARAŞTIRMASI YAPTIRILDI"
Genelkurmay Personel Başkanlığı görevine, herhangi biri cemaate mensup olmadığı için bu oluşumlarla mücadele etme amacıyla getirildiğini ileri süren Talu, şöyle devam etti:
"2015 ve 2016 YAŞ'ta komuta katının emirleri doğrultusunda aldığım tedbirlerle FETÖ/PDY'ye yönelik etkin bir mücadele yürütülmüştür. 2015 YAŞ çalışmaları kapsamında ilk defa terfi sırasında bulunan general, amiral ve kurmay albaylar hakkında paralel devlet yapısı iltisakı olup olmadığı konusunda kuvvet komutanlıklarınca MİT'e kaynak araştırması yaptırılmış, bu çalışma YAŞ üyelerine takdim edilmiştir. Genelkurmay Başkanımız ve kuvvet komutanları bu listeler üzerinde kişiye özel bazda şura çalışmaları yapmışlardır. Ağustos 2015 YAŞ toplantısından evvel son koordinasyon toplantısında Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve Milli Savunma Bakanı ile yapıldı. Bu toplantıda terfi edecek personelin durumu bire bir görüşüldü."
FETÖ kaydı bulunan personelin terfi listesinden çıkartıldığını anlatan Talu, yaptığı çalışmalarla kendisinin FETÖ ile mücadele görevini eksiksiz yaptığını gösterdiğini iddia etti.
Durumu tam netleştirilemeyen general ve amirallerin pasif görevlere atandığını aktaran Talu, FETÖ ile bağlantısı olduğu yönünde kayıtlar bulunan kurmay albayların da terfi ettirilmediğini öne sürdü.
"Ağustos 2015 şurası, daha önceki yıllarda icra edilen şuralardan farklı olarak TSK'daki paralel devlet yapılanmasına yönelik ilk ciddi tedbirlerin alındığı ve uygulandığı şuradır." diyen Talu, bundan önce bu şekilde radikal kararlar alınmadığını belirtti.
Talu, 2016 Yüksek Askeri Şura (YAŞ) için yaptığı çalışmaları anlatarak, bu şurada değerlendirmeye girecek personel hakkında hassas kaynak araştırmasının personel başkanlığınca yapılması emrinin verildiğini, terfiye gireceklerin kayıtlarının hem MİT'e hem de o yıl ilk kez emniyete sorularak detaylı bilgi alındığını dile getirdi.
Bu kapsamda, bin 585 personel hakkında bilgi aldıklarını belirten Talu, şöyle konuştu:
"MİT ve emniyet temsilcileriyle Genelkurmay Başkanlığında çok sayıda toplantı yaptık. Bunlara ilave olarak bu dönemde ilk defa Genelkurmay Başkanımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın da onayını alarak elinde FETÖ/PDY ile ilgili bilgi belge bulunduran makamlarla temasa geçilerek, bu bilgi ve belgelerin de paylaşılmasını istedi. Bu makamlardan bazıları, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, MGK Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili emekli Tuğgeneral Şirin Ünal, emeli albay Baki Kaya'dır. Hakkında araştırma yapılan tüm personel için çizelgeler tanzim edildi."
"YAŞ ÇALIŞMALARINA KATMADIK"
Talu, eski Genelkurmay Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç ile ilgili bilgi vermek istediğini söyledi.
Partigöç ile ilgili ilk bilgilerin, 2015 Ekim ve Kasım ayında "fetösavar" adlı internet sitesinden geldiğini, bu bilgileri dosya halinde hazırlayarak, yalnızca Partigöç değil, tüm isimleri Genelkurmay Başkanı ve İkinci Başkanına bizzat kendisinin ilettiğini aktaran Talu, Partigöç ile ilgili MİT'e ve Emniyet Genel Müdürlüğüne hassas kaynak araştırması yaptırıldığını anlattı.
Sanık Talu, şunları kaydetti:
"Bu araştırmalarda da Partigöç ile ilgili Fetullahçı olduğu yönünde bilgiler gelince ben bunu Genelkurmay Başkanı, İkinci Başkan ve Kara Kuvvetleri Komutanına arz ettim. Genelkurmay Başkanı ve İkinci Başkanı, benim de hazır bulunduğum bir ortamda Partigöç ile ilgili gelen kayıtlara inanmadıklarını belirtmişlerdir. Tüm komutanların ortak kanaati, çok başarılı ve faydalı hizmetler veren bu personelin bir husumete, karalamaya maruz kalıp, kaybedilmemesi ve kazanılması yönünde olmuştur. Benim bu konudaki hareket tarzımın ne olacağına dair birinci amirim Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'e sormam üzerine, 'Bir şey yok, biz ona güveniyoruz' cevabını aldım. Komutanların Partigöç'e güvenmelerine rağmen ben durumu netleştirmek için MİT ve emniyette konuyla ilgili birlikte çalıştığım arkadaşlara bir daha araştırma yapmalarını rica ettim. Partigöç ile ilgili ikinci sorgulama da birinciyi teyit eder mahiyette geldi. Bu durumu arz ettim. Partigöç ile ilgili olumsuz kayıtlar gelince YAŞ çalışmalarına katmadık. Çalışmaların her aşaması ve ilgili şahıslarla yaptığım görüşmeleri üstlerime arz ettim."
Talu, 2016 yılı Temmuz ayının ilk haftasında, Kara Kuvvetleri Komutanı hariç tüm komutanlarla çalışma yaptığını, haklarında FETÖ/PDY iltisakı bulunan ve 2016 Ağustos şurasında emekli edilecek personelin isim bazında belirlendiğini ifade etti.
Tüm bunların kayıtlarının da tutulduğunu belirten Talu, şunları söyledi:
"Bu çalışmada muhtemel terfi listeleri de görüşülmüştür. Terfi listeleri üzerindeki işaretlemeyi Genelkurmay Başkanı, mart ayındaki çalışmaları sırasında yaptı. Kırmızı kalemi karargahta bir tek o kullanır. Personel Başkanlığının bu listeler üzerinde düzenleme yapması söz konusu değil. YAŞ'ta kesin karara bağlanacak terfi listeleri, hassas kaynak araştırması sonuçlarını dikkate alan kuvvet komutanlarının değerlendirmeleri ve değerlendirmelerle ilgili Genelkurmay Başkanının direktifleri sonucu oluşmuştur. Kesin terfi listesi YAŞ'taki çalışmalar sonucu oluşur."
Kamuoyunda, bütün terfi ve atamaların, Personel Başkanlığı tarafından yapılıyormuş gibi bir algı bulunduğunu anlatan Talu, FETÖ/PDY ile iltisaklı olduğu raporunu tuttukları personelin durumunu netleştirmek için MİT'e ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yazı yazıldıklarını söyledi.
"ETKİN MÜCADELE ETTİM"
Konuyla ilgili MİT'ten bilgi gelmediğini, Emniyet Genel Müdürlüğünden ise bazı şahıslarla ilgili çelişkili bilgiler geldiğini savunan Talu, koordinatörlüğünde, 2016 YAŞ toplantısına girecek PDY ile iltisaklı personelin tespitini yaptıklarını, bu faaliyetin amacının PDY ile iltisakı tespit edilenleri sistem dışına çıkarmak olduğunu kaydetti.
TSK tarihinde bu yönde detaylı bir çalışmanın ilk kez yapıldığını iddia eden Talu, 1 Temmuz 2016'da, tüm çalışmayı tamamlayarak, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarına arz ettiğini söyledi. İlhan Talu, bu kapsamda, 129 general ve amiralin belirlendiğini, bunlar arasında Mehmet Partigöç'ün de isminin bulunduğunu bildirdi. Talu, "Bu önemli çalışmayı ben yürüttüm, şu anda ise tutukluyum. Bu çalışmayı yapan birisinin darbecilerle, FETÖ'cülerle hareket etmesi imkan dahilinde değildir" savunmasını yaptı.
Kendisi hakkında, Genelkurmay Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığınca yapılan araştırmada, terör örgütü FETÖ/PDY iltisakına rastlanmadığını ileri süren Talu, "Hayatımın boyunca paralel devlet yapılanması ile etkin mücadele ettim, 15 Temmuz darbe teşebbüsüne katılmadım." iddiasında bulundu.
Yorumlar