Günlük kahve tüketimi ne kadar olmalı? Uzmanından yanıtlar...

Uzun süren çalışma saatleri, uzayan toplantılarla yoğun bir iş temposu içinde gündelik hayatını sürdüren 21. yüzyılın modern insanı kahve tüketimini de artırdı. Peki kahve tüketiminin sınırı ne olmalı? Kahvenin faydası ve zararları neler? İşte merak ettikleriniz...

Çay milli içeceğimiz olsa da kahve de 21.yy’ın  gündelik içeceği haline geldi. Değişen hayat standartları, yoğun çalışma saatleri kahve  molalarını içeren bir çalışanlar kültürünün oluşması ve kahve endüstrisinin yeni ürünleri  (instant kahveler, kafeinsiz kahveler ve özel aromalı çeşitleri) ile kahve sektörü bugün altın çağını  yaşıyor.  Birçok içecek arasında özellikle gençler arasında tüketimi oldukça yüksek olan  kahvenin sağlığa faydaları ve zararları konusunda tartışmalar ise devam ediyor.

Diyetisyen Müge Başer, kahve tüketimin yararları ve zararlarından günlük tüketim miktarına dek birçok merak edilen soruyu Ajanshaber'e anlattı.

KAHVE VE KAFEİN

Kahvenin içinde ne var diye sorulunca cevap kaçınılmaz olarak ilk akla gelen kafeindir. Ancak  bu cevap kahvenin içerisinde bulunan antioksidanlara karşı haksızlık olacaktır. Kafein dikkat  üzerindeki olumlu etkisi dikkat çekici olması ile ön plandadır. Kafein her ne kadar kahve  çekirdeğinin gerek miktar gerekse etki açısından en önemli bileşeniyse de kahve çekirdeği  onlarca çeşit farklı kimyasal içerir. Kafein oranı çekirdekten çekirdeğe değişmekle birlikte  genellikle kahve çekirdeğinin yüzde 1-2,5’lık kısmı kafein içerir. Önemli bir nokta da kafeinin en yaygın kullanılan aktif bileşen olmasıdır. Aşırı kullanım günlük 400 mg’ın üzerine çıkmaktır.  Genel olarak kabul edilen miktar kilogram başına 4-5 mg kafein almaktır.  Kafeinin kaynağı  beslenmede sadece kahve olmamakla birlikte çay, kola ve kakao içerikli her türlü yiyecek  veya içecek ile kafein alınabilir. Dolayısıyla günlük alım miktarı sadece kahve ile  düşünülmemelidir.

KAHVE VE DİYET

İçerisine krema, şurup ve/veya şeker eklenen her türlü içecek gibi kahve de fazla kalori ile  içilirse kilo aldırır. Kahve özünde kalori içermez. Ortalama 100 ml’lik bir kahve sadece 1 kalori  vardır. Ancak içerisine 1 tatlı kaşığı çikolata sos ile 6 kalori, karamel sos ile ise 15 kalorinin,   krema ile 45 kalori, şurup ile 20 kalori gibi bir ekleme ile anında kalorisinde ekleme  yapılabiliyor. Eğer kişinin kolesterol yüksekliği, diyabet, obezite gibi rahatsızlıkları var ise  şurup, krema, şeker eklenmemeli, sütlü kahvelerde ise az yağlı süt ile hazırlanması  önerilmelidir.

PEKİ YEŞİL KAHVE

Yeşil kahve çekirdeği özü içeren haplar son beş yılda popüler oldu. Çiğ ya da kavrulmamış  kahve meyvesinin tohumlarından hazırlanan yeşil kahvenin, kahve çekirdeklerinin içindeki  ‘’klorojenik asit’’ sayesinde kilo vermede etkili olduğu ileri sürülüyor. Bu maddenin  karaciğerde şeker üretimini tahrik eden enzimi baskılayarak kilo vermeye yardımcı olduğu  ileri sürülüyor, hatta bu nedenle tip 2 diyabet riskini bile azaltabileceği söyleniyor.  Bu  düşünceleri destekleyen ve desteklemeyen bilimsel çalışmalar var. Sayıları henüz ve yeterli  olmadığı için kilo verme programlarında kilo almaya yol açan sorun çözümlenerek, kişiye özel  beslenme düzeni ile aktif bir yaşam temposu önerilmelidir. Bu kriterler yerine getirilmediği  takdirde besin destekleri, haplar, çaylar, kahveler ile kilo verdirmediği konusunda kişilere  gerekli uyarılarda bulunulmalıdır. Genelde kahvenin içindeki kafeinini metabolizmayı  hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olduğu hep düşünülmekle birlikte kahvenin çekirdeğinin  öğütülme şeklinden, kahvenin içilen zamanına kadar olan çeşitli faktörler ile değişebildiğini  gösteren çalışmalar vardır. Bunun yerine kahve içindeki antioksidanların sağlığa faydaları ve  fazla tüketiminin zararları göz önünde bulundurularak kahve tüketim miktarı ayarlanmalıdır.

Sonuç olarak, kahve eğer kafein yüklemesi şeklinde içilmez ise sağlık ile ilgili olumsuz  göstergeleri azalırken, faydaları artabiliyor. Farklı çalışmalarda tip 2 diyabet ile etkisine  bakıldığında kafeinin içerisindeki klorojenik asitin olumlu etkileri ile görülme sıklığını  azaltırken, küçük çapta yapılan bir araştırmada da günde 3 fincan kahvenin Alzheimer  hastalığının gelişme riskini düşürdüğü saptanmış.

Kahve, içeriğindeki kafeinden ötürü ılımlı miktarları alındığı sürece, doğru ve sağlıklı kahve  çeşidi ile her gün içilen milli içeceğimiz olabilecek özelliktedir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.


Yorumlar