Güneydoğu'da kaos kalıcı mı?
PKK’ya yönelik Diyarbakır ve Şırnak’taki operasyonların aralıksız sürmesi ve PKK'nın saldırılarının artarak devam etmesi 'Kaos kalıcı mı?' sorusunu akıllara getiriyor.
PKK’nın Cizre, Silopi ve Sur’daki yığınaklarına yönelik operasyonlar devam ediyor. Bir aydan uzun bir süredir devam eden operasyonlar tedirginlik yaratırken, terörün bitirilmesiyle ilgili olarak “Doğu’da kaos kalıcı mı?” sorusunu akıllara getiriyor.
Bölgede operasyonlara ilişkin son gelen bilgiye göre kritik yerlerde terörle ilgili olarak 29 polis güvenlik noktası kurulacak. Bu da bölgedeki terör ortamının uzun sürebileceğinin göstergesi. Başbakan Davutoğlu’nun bu konudaki son açıklaması ise Güneydoğu’da yaşanan çatışmaların bir haftada biteceği yönünde.
HALK PKK'DAN DESTEĞİ ÇEKTİ
PKK ESKİSİNDEN ÇOK FARKLI
Güneydoğu’da yaşananları, operasyon ve PKK’nın eylemlerini AjansHaber’e değerlendiren Emekli Özel Harpçi Abdullah Ağar, terörün kalıcı olup olmamasının terörün ortaya koymuş olduğu yığınakla alakalı olduğunu belirtirken PKK’nın eskiden çok farklı bir şekilde eylemlerde bulunduğunun altını çizdi.
Çözüm sürecinin ardından PKK ile Kürt vatandaşlar arasındaki ayrım alanının grileştiğini söyleyen Abdullah Ağar, şu değerlendirmelerde bulundu:
TERÖR KALICI MI?
Terörün kalıcı olup olmaması bizim ortaya koymuş olduğumuz fikirden ziyade terörün ortaya koymuş olduğu yığınakla alakalı. Yığınaktan kastım, halka ne kadar sirayet edebildiği, teröre destek açısından ne kadar maddi varlığının olduğu ve bu maddi varlıkla beraber çevredeki ülkelerden ne kadar silah ve mühimmat yığınağı yaptığı. Elindeki kadroların ne kadar yetişmiş olduğu ve kendisine verilen uluslararası destek de bu konuda belirleyici.
“PKK İLE KÜRT VATANDAŞLAR ARASINDAKİ AYRIM GRİLEŞTİ”
Terör örgütü PKK’nın eskiden çok farklı bir şekilde bizim karşımıza çıktığını kabul ediyor olmamız lazım. Eskiden PKK ile tek eksende mücadele ediliyordu ve PKK ile Kürt vatandaşlar arasında bir ayrım gerçekleştirmiştik, bunu başarmıştık. Çözüm sürecinden sonraki dönemde ise PKK’nın ürettiği terörle Kürt halkı arasındaki ayrım alanı grileşti. Şimdi bunun sancısını da yaşıyoruz. IŞİD kaosu ile beraber PKK’nın da ortaya koyduğu Irak ve Suriye’deki inisiyatif ile tecrübe, PKK’nın Türkiye’ye çok fazla sayıda malzeme transferine sebep oldu. Malzemeden kastım hem insan hem silah mühimmat hem de teknik ve taktik açıdan.
“CİZRE’DE, SUR’DA SURİYE METODLARINI KULLANIYORLAR”
Cizre’de, Sur’da görmüş olduklarımız PKK’nın özellikle Suriye’deki IŞİD’le mücadelede öğrenmiş olduğu metodlar. PKK bunları Türkiye’ye transfer etti ve Türkiye’de kullanıyor. PKK ile biz kendi istediğimiz gibi mücadele edemiyoruz. Bunun sınırları da çizilmiş durumda. Türkiye’de ve Türkiye’nin karşısına gelen kamp alanlarında mücadele edebiliyor Türkiye. ABD’den açıklama geliyor, AB’den açıklama geliyor, İran ve Rusya’dan açıklama geliyor müdahale olduğunda. Bunlar da başka boyutlar. PKK ile mücadele ederken geçmiş dönemde bizim yanımızda görünme ihtiyacı duyarken şimdi daha farklı davranıyorlar.
“TERÖRÜN ÇOKLU BOYUTUYLA YAŞAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Türkiye sürekli tehdit ediliyor. Kırsalda üreyen tehdit daha sonra çok farklı şekillerde ortaya çıkar. Bu bir silahlı tehdit. Bununla ilgili mücadele yapıldığı zaman sonuçları alınacaktır. Geçmiş yıllarda Irak da bu tür tehditlerle karşı karşıya kaldı. Zor bir süreç ama güvenlik kuvvetleri zaman içerisinde yol alacaktır ama kolay olduğunu söylemek zor. Bir şekilde biz bu çoklu boyutuyla yaşamaya devam edeceğiz.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.
Yorumlar